Kara za samobójstwo

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara za samobójstwo

Postautor: Pablo diaz » 19 gru 2015, 00:10

To ciekawe Danut co piszesz, niestety ja nic w od siebie nie mogę napisać ponieważ nie mam doświadczeń mediumicznych tak rozwiniętych ,aby odbierać wiadomości od tamtej strony ,przez to i żadnej wiedzy do przekazania .Jedynie ,co przetłumaczę parę zdań na j.polski :)
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 19 gru 2015, 00:15

Pablo diaz pisze:To ciekawe Danut co piszesz, niestety ja nic w od siebie nie mogę napisać ponieważ nie mam doświadczeń mediumicznych tak rozwiniętych ,aby odbierać wiadomości od tamtej strony ,przez to i żadnej wiedzy do przekazania .Jedynie ,co przetłumaczę parę zdań na j.polski :)

Dopisałam do poprzedniego postu w między czasie dobitny wniosek z przekazów Xaniera o samobójstwie, oglądałam te filmy z dobrym tłumaczeniem kiedyś. :) I zadałabym pytanie tym tak chętnie skazujących na kary - Czy Jezus dobrowolnie idąc na śmierć popełnił tez samobójstwo? Czy ktoś nie robiąc wszystkiego by ratować tu swoje życie popełnia samobójstwo? Czy gdy drudzy doprowadzą kogoś aż do takiego bólu i tak zatrują mu zycie, że nie chce mu się już dłużej tu żyć i targnie się na swoje życie popełnia takie samo samobójstwo jak wskazani przez Xaviera? I zapytam raz jeszcze - kto w rożnych tego typu przypadkach jest bardziej winny?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2015, 00:27 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: cthulhu87 » 19 gru 2015, 00:26

Zaskakujesz mnie. Jak się okazuje, tak bardzo się z nami nie zgadzasz, że aż się zgadzasz.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 19 gru 2015, 00:33

cthulhu87 pisze:Zaskakujesz mnie. Jak się okazuje, tak bardzo się z nami nie zgadzasz, że aż się zgadzasz.

Nie zgadzam się na karmy według ludzkich popularnych osądów i tabel, są pobieżne i krzywdzące i nie oddają sedna, jest wsypanie wszystkich do jednego worka. Ponadto nie jest to żadna karma, bo jeśli ktoś komuś uszkodzi to ciało, to on tez odczuje tego skutki w innej rzeczywistości.. A ten kto czyni źle, to dopiero zbuduje sobie swoją zgubę, gdy zatraci własną duszę.. i nie będzie to również karą a konsekwencją jego własnych działań.
danut

Postautor: cthulhu87 » 19 gru 2015, 00:42

danut pisze:Nie zgadzam się na karmy według ludzkich popularnych osądów i tabel, są pobieżne i krzywdzące i nie oddają sedna, jest wsypanie wszystkich do jednego worka. Ponadto nie jest to żadna karma, bo jeśli ktoś komuś uszkodzi to ciało, to on tez odczuje tego skutki w innej rzeczywistości.. A ten kto czyni źle, to dopiero zbuduje sobie swoją zgubę, gdy zatraci własną duszę.. i nie będzie to również karą a konsekwencją jego własnych działań.

W spirytyzmie nie ma pojęcia "karmy".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 19 gru 2015, 00:51

cthulhu87 pisze:
danut pisze:Nie zgadzam się na karmy według ludzkich popularnych osądów i tabel, są pobieżne i krzywdzące i nie oddają sedna, jest wsypanie wszystkich do jednego worka. Ponadto nie jest to żadna karma, bo jeśli ktoś komuś uszkodzi to ciało, to on tez odczuje tego skutki w innej rzeczywistości.. A ten kto czyni źle, to dopiero zbuduje sobie swoją zgubę, gdy zatraci własną duszę.. i nie będzie to również karą a konsekwencją jego własnych działań.

W spirytyzmie nie ma pojęcia "karmy".

To dobrze, ale dlaczego padają tu pytania, które aż narzucają by właśnie tak według utartych doktryn, czy to z buddyzmu, czy to z dawnego katolicyzmu pojmować np. samobójstwo i blokuje się rozmowy, zamiast dopuszczać do tego by były one jak choćby te z Pablo, które naprawdę coś do tematu wnoszą nowego? Z oskarżeniami piszących w jednym zdaniu- pycha, jaka pycha, gdzie, kiedy, czyja?
danut

Postautor: cthulhu87 » 19 gru 2015, 00:57

danut pisze:To dobrze, ale dlaczego padają tu pytania, które aż narzucają by właśnie tak według utartych doktryn, czy to z buddyzmu, czy to z dawnego katolicyzmu pojmować np. samobójstwo i blokuje się rozmowy, zamiast dopuszczać do tego by były one jak choćby te z Pablo, które naprawdę coś do tematu wnoszą nowego? Z oskarżeniami piszących w jednym zdaniu- pycha, jaka pycha, gdzie, kiedy, czyja?

Danut nie będę Cię pytał o co Ci chodzi, bo zwykle na takie pytania odpowiadasz forumowiczom, że nie umieją czytać ze zrozumieniem. Darujmy więc sobie ten punkt. Proszę Cię tylko o zwrócenie uwagi na dwie rzeczy:

1) Pablo jest spirytystą i powołuje się na przekazy/wnioski medium spirytystycznego.
2) Przeczytaj swoje pierwsze posty w tym temacie.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 19 gru 2015, 01:07

To ja jednak powtórzę, że nie zrozumiałeś co piszę. Przeczytaj moją odpowiedź w trzecim poście. Czyja się czepiam spirytystów? Absolutnie nie, zapytałam tylko, dlaczego spirytyzm ma mieć dogmaty? I Pablo podchodzi do tematów normalnie i ze swoim zdaniem, a nie z odgórnym twierdzeniem jak to ma być według spirytyzmu.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2015, 01:15 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Pawełek » 19 gru 2015, 01:11

Ale moje pytanie dotyczy właśnie tego jak to ma być według spirytyzmu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 19 gru 2015, 01:14

Pawełek pisze:Ale moje pytanie dotyczy właśnie tego jak to ma być według spirytyzmu.

To jak to już ustalą to stworzą religię spirytystyczną zamkniętą na dalsze poznawanie. ;)
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi