Vinitorze, nie mam nic przeciwko temu, że znajdujesz zawiłości w spirytyzmie. W końcu naczelną zasadą spirytyzmu jest to, by nie przyjmować niczego, z czym nie zgadza się nasz rozum.
Mam jednak wrażenie, że aby skutecznie skorzystać z forum i wspólnie rozważać z nami różne kwestie, niezbędnym jest, by:
1) Nie ograniczać się do forum, ale czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Ja mam nieodparte wrażenie, że pomimo, iż cytujesz KD, Twoja wiedza wciąż opiera się na broszurce "Spirytyzm", której daleko do ideału. To trochę tak jakby ktoś podważał fizykę kwantową, przeczytawszy podręcznik do fizyki dla siódmoklasisty.
2) Zdaje mi się często, że zadajesz mnóstwo pytań i tak naprawdę nie zależy Ci na uzyskaniu odpowiedzi. Wygląda to tak jakbyś wybierał losowo cytaty z KD, odnajdujesz jakąś pozorną sprzeczność i dodajesz od razu nowy post. Ja na samym początku starałem się Tobie odpowiadać, ale przestałem to robić regularnie, gdyż po prostu wydaje mi się, że nie jesteś zainteresowany przeczytaniem odpowiedzi.
3) Bardzo ważne jest, by zadawać swoje pytania, zachowując szacunek dla innych użytkowników (oczywiście ten sam obowiązek spoczywa na osobach, które Tobie odpowiadają).