Przykład człowieka nie rozwijającego się

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Przykład człowieka nie rozwijającego się

Postautor: Mirek » 08 gru 2015, 22:12

Szukamy szczęścia na zewnątrz, nie zdając sobie sprawy, że ono jest w nas. Dlatego mamy tak wielu ludzi nieszczęśliwych.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 08 gru 2015, 22:44

Największą przeszkodą w tym, by człowiek zaczął się rozwijać jest tzw. urabianie ludzi, łamanie ich woli i stosowanie różnych zmyślnych technik przez toksycznych ludzi w jego otoczeniu, powstrzymujące go przed tym, by zaczął w końcu myśleć samodzielnie. Jak dla mnie nie wolno pozwolić innym myśleć za siebie, choćby to było dla nas zrazu przyjemne i łatwiejsze. Nie wolno, bo najbardziej zagubi się ten kto stanie się marionetką w cudzych rękach, w taki sposób wyszkolić można i płatnych zabójców i przeróżnych sługusów potrafiących zrobić wszystko dla swojego pana. Pomocą w rozwoju zatem nie będą żadne nakazy, żadne polecenia, żadne przymuszanie do tańca, w taki sposób jak nam zagrają. Pierwszym krokiem tej muzyki nauczyciela manipulatora będzie osłabienie naszej woli, a to prowadzi tylko do coraz gorszych zachowań, a w końcu do samozagłady. Podstawowa zasada - przestać niszczyć drugiego człowieka, przestać mu wmawiać co on ma czynić i co ma myśleć udając że samemu to najlepiej się wie, aż do uzyskania jego uległości bez zdania sobie przez niego sprawy, że tym manipulatorom właśnie o to chodzi i wtedy mogą wmówić manipulowanemu nawet, gdy coś jest wyraźnie białe, że to coś jest czarne. Nie poddajcie się cudzej woli!
danut

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 23:24

a nie takim jakim ci sie wydaje że jesteś

Ale też dziwnie robisz bo zakładasz, że mi się to wydaje. :twisted:
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 08 gru 2015, 23:28

1Prawda1 pisze:
a nie takim jakim ci sie wydaje że jesteś

Ale też dziwnie robisz bo zakładasz, że mi się to wydaje. :twisted:

Tak ja też mam urojenia, bo wykazałam, że ktoś nie zrozumiał co wcześniej napisałam. A na to wszystko słynny cytat- "Nie sądź, nie będziesz sądzony".

Wszystkim się wydaje, mają urojenia tylko nie Xsenia?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 23:52

Wszystkim się wydaje, mają urojenia tylko nie Xsenia?

Mam nadzieję, że Xsenia się nie obrazi za to co teraz napiszę! <nieśmiały>. Mianowicie:

Co do powyższego cytatu Danuty - właśnie o to mi chodzi. Mam wrażenie i może tak nawet jest, że Xseniu widzisz rzecz ze swojej perspektywy i nie dopuszczasz perspektywy innych. Według Ciebie sprawę należy rozpatrzeć tak i tak, ale według innej osoby tak i tak. I zamiast spróbować zrozumieć siebie nawzajem mamy takie pół na pół.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 09 gru 2015, 10:51

1Prawda1 pisze:Ale też dziwnie robisz bo zakładasz, że mi się to wydaje.

Szczerze Prawdo? :) Prawie wszyscy ludzie mają zafałszowany obraz samego siebie. Wydaje im się, że nie robią nic złego, a tak naprawdę robią i to całkiem nieświadomie. Większość też ludzi nie potrafi powiedzieć jakie ma wady i jak je chce wyeliminować pracując nad nimi. Wielu ludzi nie potrafi też przyznawać się do błędu i najzwyczajniej w świecie przeprosić. Bo najtrudniej zobaczyć własne błędy i własne wady, a czasem po prostu nie chce się ich zobaczyć, a czasem wręcz się im zaprzecza. Dlatego uświadomienie sobie jakim jest się naprawdę potrafi być szokujące i bolesne. Ale to pierwszy krok do tego, by zacząć pracować nad własnymi wadami i by stać się lepszymi ludźmi.
Możecie temu zaprzeczać, możecie mnie wyśmiewać i oskarżać o manipulowanie innymi, ale to i tak nie zmieni tego, że by być lepszym człowiekiem, to trzeba wiedzieć jakim człowiekiem jest się naprawdę i co należy poprawić.

danut pisze:Tak ja też mam urojenia, bo wykazałam, że ktoś nie zrozumiał co wcześniej napisałam.

Hm Tak, masz manię prześladowczą, bo wszystkich oskarżasz o ataki na twoją osobę. To nie ma nic wspólnego ze zrozumieniem, czy niezrozumieniem przeze mnie twojego postu. Wystarczy prześledzić ostatnie twoje wpisy by samemu się o tym przekonać.

1Prawda1 pisze: Mam wrażenie i może tak nawet jest, że Xseniu widzisz rzecz ze swojej perspektywy i nie dopuszczasz perspektywy innych. Według Ciebie sprawę należy rozpatrzeć tak i tak, ale według innej osoby tak i tak. I zamiast spróbować zrozumieć siebie nawzajem mamy takie pół na pół.

Naprawdę Prawdo nie dopuszczam perspektywy innych? Naprawdę Prawdo uważasz, że jestem w stanie zmusić cię do czegokolwiek? Czy w ogóle mam taką moc by zmusić cię do czegokolwiek?
Proszę odpowiedź szczerze.
I nie obrażam się :) To tak standardowo :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 09 gru 2015, 15:11

To znaczy wiesz, tu nie chodzi o zmuszanie, nie zmuszanie :) tylko o to że rozmawiamy na dany temat, jedna strona pierwsza zarzuciła coś drugiej, druga się obroniła. Temat nie ma końca. Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: 1Prawda1 » 13 gru 2015, 07:42

A widzisz Achill, nie zadałem Ci jednego pytania. Piszesz o tym, że człowieka należy nakierować na właściwą drogę, ale co jeśli on ma Cie w dup*e? Pamiętaj że pisze o realiach o tym co się tu dzieje na tej Ziemi, ludzie nie chcą się słuchać, a na siłę sam pisałeś że też nie ma co. Więc co w takim przypadku robimy ze złem które taki ktoś prawi? Nagle go olśni? Jeśli twierdzisz, że tak to masz u mnie minusa, bo znam ludzi, wiem jacy są, przyglądnąłem się ich podejściu, gdy w ich życiu będzie wszystko cacy mimo że oni źle czynią to możesz pomarzyć sobie o ich zmianie choćbyś aż do śmierci czekał.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 13 gru 2015, 12:16

1Prawda1 pisze:A widzisz Achill, nie zadałem Ci jednego pytania. Piszesz o tym, że człowieka należy nakierować na właściwą drogę, ale co jeśli on ma Cie w dup*e? Pamiętaj że pisze o realiach o tym co się tu dzieje na tej Ziemi, ludzie nie chcą się słuchać, a na siłę sam pisałeś że też nie ma co. Więc co w takim przypadku robimy ze złem które taki ktoś prawi? Nagle go olśni? Jeśli twierdzisz, że tak to masz u mnie minusa, bo znam ludzi, wiem jacy są, przyglądnąłem się ich podejściu, gdy w ich życiu będzie wszystko cacy mimo że oni źle czynią to możesz pomarzyć sobie o ich zmianie choćbyś aż do śmierci czekał.

I należy dodać jeszcze do tego, że każdy ma prawo budować sobie swoje własne widzenie świata i narzucenie mu idei w tej materii jest całkowicie niewłaściwe, jest próba podporządkowania go sobie. Nie musi kogoś olśnić w taki sam sposób jak tego "nauczyciela". A samo niwelowanie zła wśród ludzi powinno polegać na piętnowaniu go od razu w czasie jego wystąpienia, być wyraźnie wskazywane z napomnieniem, ze jest niewłaściwym zachowaniem, a nie przez owijanie w bawełnę i głoszenie pięknych słówek.
danut

Postautor: Mirek » 13 gru 2015, 12:35

Gdy potrafi się wytłumaczyć drugiej osobie, gdzie tkwi problem i nakieruje na rozwiązanie, to nie ma mowy o narzucaniu czegokolwiek. Taka osoba jest w stanie wtedy sama się zmienić.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi