Złorzeczenie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Złorzeczenie

Postautor: Achill » 07 gru 2015, 19:13

szkoda bardzo liczyłem na te dane o szczególnie wysokiej liczbie "atakow" na osoby o wysokiej moralności.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 07 gru 2015, 19:17

Achill pisze:szkoda bardzo liczyłem na te dane o szczególnie wysokiej liczbie "atakow" na osoby o wysokiej moralności.

W tej sprawie, to odesłałam Cię go innego tematu - nie zauważyłeś tu tej mojej odpowiedzi?
danut

Postautor: Achill » 07 gru 2015, 19:24

zauwazylem i nie znalazłem nic co by tego dowodzilo, poza ogólnym wrażeniem poszczególnych osób.
Nie interesuje mnie dyskusja tylko wyniki badań, dane statystyczne. itp. itd.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: stefan12 » 09 gru 2015, 10:30

danut pisze:
stefan12 pisze:Przecież o wiele łatwiej jest przywołać ducha niskiego i coś mu zlecić, niż ducha wyższego, bo ten kieruje się naszym dobrem, a nie zachcianką.
Więc co w tym niezwykłego, że duch niski miałby realizować złorzeczenie.

Nie, bo duch niski ma bardzo ograniczone możliwości, przede wszystkim nie może wpływać już na materię, ani kierować naszą rzeczywistością, te możliwości dają mu tylko żyjące tu i zionące nienawiścią osoby i dlatego się z nimi łączą. Weź zaobserwuj, popytaj konkretnych ludzi, którzy mieli z czymś dziwnym i trudnym do czynienia, czy w momencie gdy dotarli do prawdziwego źródła złorzeczeń i do konkretnej osoby, gdy rzuciły jej to w twarz, gdy się przed nią nie ulękły, to czy dziwne zjawiska nie ustały? - Ustały, a więc dlaczego, czy to nagle duchy się wystraszyły, czy właśnie dana osoba?
Nie wolno ciaćkać się z nimi po prostu i wierzyć w mity. Tylko jest w tym reguła, trzeba dobrze i sprawiedliwie rozpoznać. Tu nie wolno się pomylić, np. oskarżyć niewinnego, bo nam się tak tylko wydaje, że to ta osoba.

Mylisz się, częste manifestacje fizyczne duchów odbywają się w określonych lokalizacjach bez względu na to kto w nich przebywa. To np. tzw. nawiedzone domy.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Pawełek » 09 gru 2015, 11:05

Jedyny haczyk w teorii spirytystycznej jest taki, że w okolicy musi się znajdować jakiekolwiek medium by duch potrafił się zmanifestować.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 09 gru 2015, 14:36

Pawełek pisze:Jedyny haczyk w teorii spirytystycznej jest taki, że w okolicy musi się znajdować jakiekolwiek medium by duch potrafił się zmanifestować.

Tak i ja dopowiem w odpowiedzi do stefana12 do tego co napisałeś odnośnie "jakiegokolwiek medium", bo to od tej osobowości będzie zależeć to z kim się połączy, jak go jej umysł rozpozna i zakwalifikuje i do jakiego źródła dosięga, nigdzie nie jest napisane, że osoba medium to krystalicznie czysta osobowość, ma po prostu rozwinięte na tyle silnie uczucia, by się połączyć, ale tymi uczuciami jest także nienawiść.
danut

Postautor: danut » 09 gru 2015, 14:39

Achill pisze:zauwazylem i nie znalazłem nic co by tego dowodzilo, poza ogólnym wrażeniem poszczególnych osób.
Nie interesuje mnie dyskusja tylko wyniki badań, dane statystyczne. itp. itd.

Kpisz?? Tylko dyskusja i obserwacja tego co dzieje się w naszym otoczeniu może to potwierdzić. Z tego co wiem nie prowadzono w tym kierunku badan, nie ma danych statystycznych, choć może warto podpowiedzieć naukowcom, aby je sporządzili?
danut

Postautor: Achill » 09 gru 2015, 19:54

danut pisze:Kpisz??

Pytałem o dane, potwierdziłaś, że je masz, a teraz wykrecasz się sianem i jeszcze się pytasz czy kpię?
Szkoda.
Tylko dyskusja i obserwacja tego co dzieje się w naszym otoczeniu może to potwierdzić. Z tego co wiem nie prowadzono w tym kierunku badan, nie ma danych statystycznych, choć może warto podpowiedzieć naukowcom, aby je sporządzili?

Dane jak nazwa wskazuje to cos co wiemy na pewno. Owszem dane można pozyskać na drodze obserwacji. Jest tylko jeden mały szkopuł. Indywidualne, zróżnicowane doświadczenia paru osób danymi nie są. Zdanie 2-3 osób spośród ponad tysiąca zarejstrowanych na tym forum użytkowników to też raczej marna zachęta do podjęcia się naukowego rozpatrzenia tej sprawy.
A potem się dziwicie że oficjalna nauka nie bierze duchowości na poważnie. ;)
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 09 gru 2015, 20:00

Ja to wiem na pewno i sama uzyskałam drogą obserwacji i swoją prywatną. Powiem Ci mnóstwo ludzi to dostrzega, ale jeśli nikt nie zachęci naukowców do przeprowadzenia solidnych badań w tym kierunku, to oni tego nie zrobią, chciałam na ten fakt zwrócić uwagę.
danut

Postautor: Achill » 09 gru 2015, 20:34

danut pisze:Ja to wiem na pewno i sama uzyskałam drogą obserwacji i swoją prywatną.

Ja tez wiem na pewno co widziałem i co doświadczam. Ale nie chodzę i nie każe teraz naukowcom podejmowac badań, bo mam swiadomosc tego ze nie mogę tego im udowodnić poza swoim oświadczeniem.
Powiem Ci mnóstwo ludzi to dostrzega,

mów śmialo - ale too wciąż nie będą dane.

Danut tak na poważnie, podjełabyś się badan, gdyby ktoś Ci dziś prrzyszeł i powiedział.
"Ludzie o wysokiej moralności sa atakowani przez zło, bo zło chce ich zniszczyć, i na potiwerdzenie powiem, że bardzo wielu ludzi ma tak wlasnie myśli"

na pytanie ilu nie potrafisz nawet udzielić orientacyjenj odpowiedzi. Ja ci ja podałem w 5 minut 3 z 1054 to raptem 0,28%.
Powiedz mi jaki normalny naukowiec podejmie się takiego badania, gdy odsetek osob mających doświadczenia posód osob deklarujących zainteresowanych spirytyzmem jest mniejszy od 1/3 procenta. Takie dane zachecaja tylko do jednego - podziękowania za stracony czas.
I w takich wypadkach w pełni popieram naukowców.

I Danut, nie wiem jak jest, może i w części wypadkow jest tak jak piszesz. nie wydaje mi się, ale niestety nie mogę temu w pełni i definitywnie zaprzeczyć.
Tyle tylko, że jeżeli chcemy aby naukowcy wzięli się za duchowośc na poważnie to trzeba czegos więcej niż same oświadczenia. zwłaszcza, że to nie jedyna wersja.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi