Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Postautor: methyl » 13 kwie 2010, 13:56

Zuzka pisze:w moim myśleniu, w mózgu znajduje się pamięć wydarzeń z tego życia/ośrodek pamięci

Czyli że po śmierci i zniszczeniu materialnego organu (mózgu) wszystkie wspomnienia powinny zawsze przepadać? :mrgreen:
Zuzka pisze:Umysł jest tworem naszego mózgu, świadomość to twór naszej duszy

Czyli że po smierci Duch traci umysł ale ma tylko świadomość?
Czasem sie dziwię, jak proste rzeczy można tak komplikować :P
Nie mnóżmy bytów ponad konieczność.
Umysł = Duch = Świadomość = Pamięć =Ja.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 13 kwie 2010, 16:14

C87 trafnie porównał mózg do odbiornika radiowego.Kiedy zepsuje się nam telewizor,nie możemy obejrzeć programów,ale przeciez to nie oznacza,ze one w tym czasie nie są emitowane.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Paweł » 14 kwie 2010, 00:07

Technika idzie do przodu w niezwykłym tempie, lecz to nadal są i będą urządzenia którymi człowiek będzie sterował, a te które będą działać same - będą poprostu zaprogramowane.

Jeżeli maszyny zbliżą się do człowieka to maksymalnie w 1%, brakuje im świadomości istnienia, potrzebują prąd itd, można wymieniać...

Krótko pisząc - martwe rzeczy nigdy nie będą żywe bo człowiek nie jest w stanie ożywić martwe przedmioty.

Co do inteligencji, wiedzy, pamięci, wspomnień itd. to, to wszystko musi przechodzić razem z nami - inaczej nie mia sensu przychodzić na ziemię i nic z tego nie wynosić.

Nie jestem lekarzem i się nie znam zbytnio na anatomii mózgu - ale wydaje mi się że to co przeżywamy jest zapisywane w mózgu i zarówno równoległa kopia bezpieczeństwa na wypadek wypadku. A mózg sam w sobie pełni rolę zarządzania całym ciałem. Kiedyś lekarze się spierali gdzie jest dusza, czy w głowie czy w sercu - nie wiem czy doszli już do tego ale wiem że próbowali zważyć duszę i po śmierci człowieka ciało było o 21 gram lżejsze. Czyli możemy przyjąć że dany człowiek przeczytał 5000 książek w swoim życiu, obejrzał tysiące filmów i posiadał dużą wiedzę, dodatkowo żył bardzo aktywnie. Gdyby przełożyć to na Kg to by wyszło setki ton (data center - dyski twarde, sprzęt itd), a tym czasem mamy tutaj jedynie 21 gram.
Ciekawy jest ten świat ;)
Paweł

Postautor: methyl » 14 kwie 2010, 09:28

Mózg to materia.
W materii jedyny rodzaj zapisu jaki znamy to zapis zerojedynkowy bazujący na elektrostatycznych ładunkach molekuł bądź też na magnetyźmie. Generalnie taki zapis w materii podlegałby takim samym przeobrażeniom jak i materia, a więc nie byłby trwały.
Jesli Duchy po smierci zachowuja wspomnienia, znaczy to że są one przechowywane w NIM SAMYCH, mózg zaś w tym czasie ulega transformacji (gnije i rozpada się).
Wydaje mi sie, że sam Duch jest tak doskonałym tworem do magazynowania informacji, że żadne materialne "kopie bezpieczeństwa" nie sa juz potrzebne.
Mózg to jedynie przetwornik, odbiornik bodźców pomiędzy Duchem a Ciałem (podejrzewam, że w mózgu w stopniu najwiekszym "zakotwiczony" jest perisprit).
Mózg porównac mozna do komputerowego procesora - zawiaduje całą jednostką sterującą (ciałem) ale wykonuje tylko i wyłącznie rozkazy programu (Ducha).
arecki

Awatar użytkownika
methyl

Postautor: cthulhu87 » 14 kwie 2010, 09:59

Wlaśnie, jak to jest z zapisem informacji? Wiadomo dziś sporo o impulsach nerwowych, ale czy te przenoszą informacje? Jest też oczywiście informacja genetyczna, zapisana w DNA.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 kwie 2010, 12:52

Ludzie,wyjdźcie poza mózg i pomyslcie,jaką funkcję pełni tzw.kronika Akaszy czy,jak kto woli,pole punktu zerowego.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 14 kwie 2010, 20:19

atalia pisze:Ludzie,wyjdźcie poza mózg i pomyslcie,jaką funkcję pełni tzw.kronika Akaszy czy,jak kto woli,pole punktu zerowego.

Jeśli cała informacja jaka kiedykolwiek istniała i istnieje byłaby przechowywana przez "kroniki Akaszy" to czy te kroniki nie byłyby wtedy tożsame ze Stwórcą?
Jeśli zaś Stwórca zawiera tę INFORMACJĘ w samym sobie to po co tworzyć taki byt jak "kroniki Akaszy"?
arecki

Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Przepol » 14 kwie 2010, 20:51

Atalia a możesz bardziej naświetlić temat??
Przepol

Postautor: atalia » 15 kwie 2010, 08:31

Dosłownie za chwilę wyjeżdzam na kilka dni,ale z największa przyjemnością napiszę o tym po powrocie.
Pozdrawiam. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 15 kwie 2010, 14:58

zainteresowany pisze:mamy tutaj jedynie 21 gram.

Pomijając to, że dusza to nie jest materia i ważyć raczej nic nie może... :P
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi