Czy boimy się swojej wolności?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy boimy się swojej wolności?

Postautor: Achill » 22 lis 2015, 10:37

spójrz na to z drugiej strony. na podstawie włąśnie tak jak sama opisujesz, rozumianej wolności Mirek komentuje sobie twój nick, czepia się przecinków itp. itd. Jednakżę równocześnie odmawiasz mu wolności do wypowiedzi - bulwersuje Cię do granic fakt, że ktoś używa sobie takiej wolności na Tobie. W odpowiedzi sama obrażasz. Nie dostrzegasz tu delikatnie ujmując sprzeczności, braku konsekwencji ?!

Jest takie powiedzenie: "Nie rób drugiemu co Tobie niemiłe." I żeby nie było - tyczy się to wszystkich.

blackbitch pisze:Po to nasi przodkowie walczyli o wolny kraj żeby teraz można było mówić co się myśli i żeby nikt nie narzuca nam granic naszej wolności ...

Zapominasz o podatku, ZUS, ubezpieczeniu samochodu itp. itd Czy to nie jest ograniczenie naszej wolności?

I ponownie skoro płacisz podatki i inne to po co to robisz, przecież żyjesz w wolnym kraju, możesz robic co chcesz?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 22 lis 2015, 10:49

Xsenia pisze:
danut pisze: Ale zasadniczy błąd, jaki zauważam, to zbijanie się w tłum i przypasowywanie często mocno naciągnięte do niego, bo to zaszufladkowanie ogranicza ludziom rozwój.

danut pisze:Zarzut, o ile jest to zarzut, bo według mnie jest to zwrócenie tylko uwagi na pewne zjawisko, na które jak słusznie zauważyłeś zwracałam już uwagę parę lat temu na innym forum, nie jest ogólny, bo kierowany do pewnych jednostek, które czy tu, czy na innym forum zawsze się znajdą. I chodzi mi o skłonność do zbijania się w tłum, o nakłanianie innych do tego, aby wyznawali to samo, twierdzili to samo, bo inaczej będą postrzegani gorzej od tych, którzy to robią.

Jednostki zbijające się w tłum? Mogłabyś to wytłumaczyć, bo dla mnie to przeciwne określenia albo jednostka, albo tłum.

Ja myślę, że wystarczająco wytłumaczyłam już tę kwestię wyżej. Ogranicza się wolność czyjegoś pojmowania przez zbyt natarczywe narzucanie komuś swoich poglądów, a jednostki są skłonne do popierania czyichś haseł bez dobrego przyjrzenia się im, bez przemyślenia i czasami doskonale widać tę skłonność w grupach np. podczas manifestacji. Jakaś osoba rzuci bezmyślne hasło w pewien agresywny, władczy, krzykliwy sposób a inni reagują na nie automatycznie i tworzy się tłum, tak naprawdę kierowany i zmanipulowany przez tę jedną osobę, reszta ją popiera choć nie wie dlaczego naprawdę to robi.
danut

Postautor: blackbitch » 22 lis 2015, 10:50

Achill pisze:spójrz na to z drugiej strony. na podstawie włąśnie tak jak sama opisujesz, rozumianej wolności Mirek komentuje sobie twój nick, czepia się przecinków itp. itd. Jednakżę równocześnie odmawiasz mu wolności do wypowiedzi - bulwersuje Cię do granic fakt, że ktoś używa sobie takiej wolności na Tobie. W odpowiedzi sama obrażasz. Nie dostrzegasz tu delikatnie ujmując sprzeczności, braku konsekwencji ?!

Jest takie powiedzenie: "Nie rób drugiemu co Tobie niemiłe." I żeby nie było - tyczy się to wszystkich.

[quote="blackbitch]Po to nasi przodkowie walczyli o wolny kraj żeby teraz można było mówić co się myśli i żeby nikt nie narzuca nam granic naszej wolności ...[/quote]
Zapominasz o podatku, ZUS, ubezpieczeniu samochodu itp. itd Czy to nie jest ograniczenie naszej wolności?

I ponownie skoro płacisz podatki i inne to po co to robisz, przecież żyjesz w wolnym kraju, możesz robic co chcesz?[/quote]

Ok Mirek nie używa wolności tylko mnie obraża a to nie jest wolność słowa :) nie widzisz ? Słuchaj nikt nie karze ci płacić ZUS , podatków , masz wybór możesz być bezrobotny bezdomny i nie mieć samochodu i wtedy nie masz ograniczeń :) możesz robić co chcesz ale musisz wiedzieć że są konsekwencje twoich czynów . To co napisałeś to są normy zwyczajowe przyjęte przez rząd który sami wybieramy a tym samym korzystamy ze swojej wolności wyboru i godziny się na te ograniczenia . Nikt ich nie narzuca nikomu . Mylisz pojęcia Mirek jest poprostu niegrzeczny i ja nie jestem wcale zła ze się czepia tylko chce mu pokazać jak on działa . Mnie nie podoba się imię Mirek hahah i mam wybór nigdy tak nie nazwałbym swojego dziecka :) a mój nick to moja sprawa ale nie można kogoś skreślić ma wstępie bo tak się nazwał a mnie się bardzo podoba i nie zmienię go ! Bo ktoś tak chce . Według ciebie było grzeczne jak napisał ze pomyliłam forum ? Że powinnam się udzielać ja erotycznym hahahah ? Może i się udzielam ale to nie jest jego problem . Co innego jest kogoś krytykować bezpodstawnie i tu juz są granice dobrego wychowania , a co innego granicę wolności . Niech dyskutuje ale na temat bo co ma mój nick do wolności ? Wiesz niech każdy pilnuje siebie a zanim rzuci w kogoś kamieniem niech się zastanowi czy ktoś mu nie odda bo odda. Spójrz na to obiektywnie zanim zrobisz z Mirka tu ofiarę bo prowokuje każdego a nikt nie umie mu zwrócić uwagi . Nie będę tu pisać bo szkoda mojego czasu i mojej wolności hahah ale będę czytać jak coś mi się z nie spodoba to możesz być pewien ze odpowiem bo nikt mi tego nie zabroni . A wasza wolnością jest mnie skrytykować ! Nie podoba mi się i koniec tematu :) nie musze się się nim zgodzić .
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać – takie jest prawo...
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: blackbitch » 22 lis 2015, 10:52

danut pisze:
Xsenia pisze:
danut pisze: Ale zasadniczy błąd, jaki zauważam, to zbijanie się w tłum i przypasowywanie często mocno naciągnięte do niego, bo to zaszufladkowanie ogranicza ludziom rozwój.

danut pisze:Zarzut, o ile jest to zarzut, bo według mnie jest to zwrócenie tylko uwagi na pewne zjawisko, na które jak słusznie zauważyłeś zwracałam już uwagę parę lat temu na innym forum, nie jest ogólny, bo kierowany do pewnych jednostek, które czy tu, czy na innym forum zawsze się znajdą. I chodzi mi o skłonność do zbijania się w tłum, o nakłanianie innych do tego, aby wyznawali to samo, twierdzili to samo, bo inaczej będą postrzegani gorzej od tych, którzy to robią.

Jednostki zbijające się w tłum? Mogłabyś to wytłumaczyć, bo dla mnie to przeciwne określenia albo jednostka, albo tłum.

Ja myślę, że wystarczająco wytłumaczyłam już tę kwestię wyżej. Ogranicza się wolność czyjegoś pojmowania przez zbyt natarczywe narzucanie komuś swoich poglądów, a jednostki są skłonne do popierania czyichś haseł bez dobrego przyjrzenia się im, bez przemyślenia i czasami doskonale widać tę skłonność w grupach np. podczas manifestacji. Jakaś osoba rzuci bezmyślne hasło w pewien agresywny, władczy, krzykliwy sposób a inni reagują na nie automatycznie i tworzy się tłum, tak naprawdę kierowany i zmanipulowany przez tę jedną osobę, reszta ją popiera choć nie wie dlaczego naprawdę to robi.

Przykład Adolf Hitler !
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać – takie jest prawo...
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: Xsenia » 22 lis 2015, 10:56

Achill pisze:To jak i prowadzona tu dyskusja prowadzi więc do pytania czy wolnośc ma granicę? Jeśli tak to gdzie i przede wszystkim z czego ona wynika?

Achil rozgranicz: chodzi ci o wolność słowa, czy wolność człowieka?
Jeśli o wolność słowa, to jest ona ograniczona prawem, jak pisała BlackBitch.
Konstutycja RP:
Art. 30. Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych.
Art. 31. 1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo niewolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje. [...]
Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Kodeks Karny:
Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Jak widać w Polsce obowiązuje prawo BlackBitch, które mówi, że NIE MOŻNA "mówić co chce i do kogo chce".

blackbitch pisze:Ja szanuje innych to niech inni szanują mnie , moje poglądy, nick i to co pisze .

Nie widać tego szacunku dla innych po twoich postach BlackBitch. I zwracam ci uwagę, że posty mnie ośmieszające mi nie szkodzą, ale tobie tak, bo świadczą o tobie i twojej kulturze.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 22 lis 2015, 11:04

danut pisze:Właśnie. A tu ta agresja w wyrażaniu swoich poglądów w tematach, w których się np. udzielałam np. w "Zwalczaniu cierpienia" mówi sama za siebie, gdy ktoś tam napisał nawet - "miałem bezpośredni kontakt z bogiem", jak miałam to zrozumieć?

Czyli jeśli ktoś napisał, że "miał kontakt z Bogiem" to jest to według ciebie agresja?

Tak agresja zrodziła się tam zaraz po tym stwierdzeniu i u tej samej osoby w postach, które skasowałaś, było to obśmianie nawet miłości matki ratującej z pożaru swoje dzieci, po wywyższanie się ja miałem kontakt z bogiem a ty co ze zwróceniem się tymi słowami do mnie? Ponadto pominęłaś najbardziej drażliwe słowo z tego zdania - bezpośredni a to własnie ono nadaje mu zupełnie inny sens niż gdy go tam nie znajdujemy.

Tak też zauważam, że zakrywanie, lub próba zakrywania czegoś co jest przecież oczywiste i potoczne zawijanie tego w sreberka, ktoś obraża- ale nie nie obraża on tylko- i wymyśla się do tego wiele a nawet za dużo zmyślnych tłumaczeń powoduje zwykłe zamieszanie w umysłach i ogłupianie ludzi, co według mnie też nie jest na miejscu.
danut

Postautor: blackbitch » 22 lis 2015, 11:05

Xsenia pisze:
Achill pisze:To jak i prowadzona tu dyskusja prowadzi więc do pytania czy wolnośc ma granicę? Jeśli tak to gdzie i przede wszystkim z czego ona wynika?

Achil rozgranicz: chodzi ci o wolność słowa, czy wolność człowieka?
Jeśli o wolność słowa, to jest ona ograniczona prawem, jak pisała BlackBitch.
Konstutycja RP:
Art. 30. Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych.
Art. 31. 1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo niewolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje. [...]
Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Kodeks Karny:
Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Jak widać w Polsce obowiązuje prawo BlackBitch, które mówi, że NIE MOŻNA "mówić co chce i do kogo chce".

blackbitch pisze:Ja szanuje innych to niech inni szanują mnie , moje poglądy, nick i to co pisze .

Nie widać tego szacunku dla innych po twoich postach BlackBitch. I zwracam ci uwagę, że posty mnie ośmieszające mi nie szkodzą, ale tobie tak, bo świadczą o tobie i twojej kulturze.

Nie ośmieszam cie, nie czuje tez żebym ośmieszala siebie :) ja przyjmuje krytykę ale nie muszę się z nią zgadzać . Np. Tobie mogą podobać się czerwone włosy a mnie zielone . To znaczy ze mam cię ośmiesza z tego powodu że wolisz czerwone ? Chyba nie . Trochę tolerancji i nic więcej . Moja kultura jest w porządku nie mam sobie noc do zarzucenia . Komentuje to co ktoś napisze , czyli ktoś pisząc ośmiesza się sam a ja tylko to komentuje . Ośmieszaliście Danut w poscie o książce . To było grzeczne ? Kulturalne? Mile , przyjemne ? Posądzaliście o plagiat . Mam dość ostry sposób bycia i mogę wypowiadać się jak chce jak ci się nie podoba to usuwaj jesteś moderatorem ! Ja się nie boję mówić tego co myślę i krytykować , po waszych postach widać ze wy też mówicie co myślicie . A ja nie jestem koniem i mam swoje zdanie nie muszę się zgadzać ani z tobą, ani z Mirkiem, ani z kimkolwiek . Zapamiętaj jedno ile ludzi tyle poglądów każdego nie nawrócisz, nie umoralnisz i nie nakręcisz na swoją stronę . Wiec szanujcie innych zdanie. Ty uważasz się za eksperta nie ja ! Ja tylko czytam a jak coś mam do napisania to pisze heheh nie mogę ? Mam się pytać ciebie czy Mirka o pozwolenie ?
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: 1Prawda1 » 22 lis 2015, 16:20

Xsenia fachowo z kodeksem wyjechała :lol:
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 22 lis 2015, 16:25

1Prawda1 pisze:Xsenia fachowo z kodeksem wyjechała :lol:

Ten kodeks już tu był wklejony przez blackbitch i usunięty z jednego tematu ;)
danut

Postautor: Xsenia » 22 lis 2015, 16:59

danut pisze:Tak agresja zrodziła się tam zaraz po tym stwierdzeniu i u tej samej osoby w postach, które skasowałaś,

Nie tylko ja kasowałam obraźliwe posty, więc bardzo proszę nie przypisywać całej zasługi mnie :)

danut pisze:Ponadto pominęłaś najbardziej drażliwe słowo z tego zdania - bezpośredni a to własnie ono nadaje mu zupełnie inny sens niż gdy go tam nie znajdujemy.

:shock: , przecież każdy ma prawo na bezpośredni kontakt z Bogiem. Wystarczy z nim porozmawiać.

blackbitch pisze:nie czuje tez żebym ośmieszala siebie

A ktokolwiek tu coś pisał, że ośmieszasz siebie?

blackbitch pisze:To znaczy ze mam cię ośmiesza z tego powodu że wolisz czerwone ? Chyba nie . Trochę tolerancji i nic więcej .

Super :) To mam rozumieć, że twoje słowa "Xsenia fachowiec" to była pochwała?
PS. Z tego co widzę, to inny moderator już zadziałał, więc najwidoczniej on też tego nie odebrał jako pochwałę. :)

blackbitch pisze:Ośmieszaliście Danut w poscie o książce . [...] Posądzaliście o plagiat .

Jak już, to tylko jeden forumowicz coś napisał o podpieraniu sie innymi zagranicznymi literaturami. Bardzo proszę nie przypisuj postów jednego forumowicza wszystkim innym. I nie miej pretensji do jednego forumowicza, o błędy innych. Walisz na oślep i nawet się nie zastanawiasz czy ktoś na to zasłużył. Uważasz, że to jest fair?

blackbitch pisze:Ja się nie boję mówić tego co myślę i krytykować , po waszych postach widać ze wy też mówicie co myślicie .

Tak, różnica pomiędzy nami polega tylko na tym, że ja się zastanawiam, jak odbierzesz moje słowa, po twoich postach widzę, że ty tego nie robisz.

blackbitch pisze:A ja nie jestem koniem i mam swoje zdanie nie muszę się zgadzać ani z tobą, ani z Mirkiem, ani z kimkolwiek .

Nie masz obowiązku zgadzać się ze mną czy z Mirkiem, czy z kimkolwiek. Pisane to było już tobie kilkukrotnie. Ale szacunek należy się każdemu. Ja ciebie szanuje jako człowieka, czy ty mnie też?

blackbitch pisze:Zapamiętaj jedno ile ludzi tyle poglądów każdego nie nawrócisz, nie umoralnisz i nie nakręcisz na swoją stronę .

Nie mam najmniejszego zamiaru kogokolwiek nawracać, umoralniać i nakręcać na własną stronę. Ja tylko zwracam uwagę na jakieś błędy. Co ktoś zrobi z tą wiedzą, to zależy już tylko od tej osoby. Nie odpowiadam za rozwój osobisty innych ludzi. Odpowiadam tylko i wyłącznie za mój własny rozwój. I w związku z tym wielokrotnie już prosiłam tu na forum o uwagi dotyczące moich postów. I że się za nie nie obrażam i nie wyzywam. I choć z częścią mogę się nie zgadzać, każda uwaga jest przez mnei bardzo dokładnie przemyślana.

blackbitch pisze:Ty uważasz się za eksperta nie ja

:shock: W którym momencie napisałam, że jestem ekspertem w czymkolwiek? Albo na jakiej podstawie wyciągnęłaś wniosek, że uważam się za eksperta? Trochę nietrafiony ten twój wniosek, ale jeszcze mnie nie znasz. :)
PS. Chyba najwyższa pora ustawić opis na dole :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi