Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: cthulhu87 » 19 lis 2015, 13:47

Davidius pisze:Zostawmy już ISLAM i pogadajmy o Katolicyzmie .....no jakoś nie widzę żeby służył NARODOWI POLSKIEMU - ogłupienie i fanatyzm jacyś NARODOWCY - KATOLICCY którzy wyskakują z hasłami POLAK = Katolik no pięknie, niczym się to nie rózni od Dżihadystów taka sama prawie nienawiść i zapiekłość i nienawiść NARODOWCÓW do mniejszości seksualnych i rasowych w POLSCE - choćby organizacja ONR .

Uważasz, że nie ma żadnych dobrych stron katolicyzmu w Polsce? Mnie też przeszkadzają rzeczy, które tu wymieniłeś, ale istnieje chyba druga strona medalu?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 19 lis 2015, 13:52

Dość daleko mi do KK, widzę tam też bardzo wiele uchybień, ale nasuwa mi się jedno pytanie- czy lepsza byłaby Polska katolicka ( nie stricte wyznaniowa, tylko taka jak teraz) czy laicka?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 19 lis 2015, 14:01

W nawiazaniu do mojego poprzedniego wpisu - czy lepszy katolicyzm czy ateizm?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 19 lis 2015, 14:45

Davidius pisze: Rozważam też emigracje z Polski bo NIE UTOŻSAMIAM SIĘ W WIEKSZOŚCI Z HISTORIĄ I KULTURĄ POLSKI - TJ jej Katolickiej części .
.

Ja lubię architekturę i sztukę sakralną w Polsce. Odzwierciedla pewną wrażliwość ludzką i to jest fajne... A tak w ogóle to nie wiem, w czym problem :D Aby podziwiać piramidy nie trzeba wyznawać bóstw egipskich ;)

Davidius pisze:Bliska jest mi Kultura Słowiańska - Pogańska i Protestancka POLSKIEJ REFORMACJI - XVI - XVII w sensie kulturowym a nie religijnym, bo Chrześcijaninem nie jestem, jestem UNIWERSALISTĄ i NEO-GNOSTYKIEM jeżeli chodzi o me Przekonania Duchowe, ale SPIRYTYZM KARDECA jest mi bliski - choć nie ze wszystkim się zgadzam ale w 80-90% jest O.K.

Mieliśmy na forum kilka wątków poświęconych socynianizmowi :)... Z tego co wiem, jest kilku forumowiczów, którzy się tym tematem interesują ;)

Davidius pisze:- Czytałem Księge Duchów, Mediów, Czym jest Spirytyzm, teraz czytam EW . WG SPIRYTYZMU, Nasz Dom - Xaviera ale ja już mam taką naturę że nie chce się FORMALNIE PRZYŁĄCZAĆ DO ŻADNEJ ORGANIZACJI WYZNANIOWEJ FORMALNIE LUB DO PARTII POLITYCZNEJ - wolę sympatyzować i samemu NIEZALEŻNIE SIĘ ROZWIJAĆ - nie lubię struktur organizacyjnych choć zapewne pewnym ludziom są one potrzebne .

To dobrze trafiłeś, bo tu nikt nigdy Cię do tego namawiać nie będzie ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 lis 2015, 15:01

Davidius pisze: Rozważam też emigracje z Polski bo NIE UTOŻSAMIAM SIĘ W WIEKSZOŚCI Z HISTORIĄ I KULTURĄ POLSKI - TJ jej Katolickiej części .

Proponuję w tych laickich krajach wybrać odpowiednie dzielnice, w większości zamieszkałe przez bardzo tolerancyjnych muzułmanów. Doskonale się odnajdziesz w tej laickiej społecznośći.

Co do nauk Jezusa - w przeciwieństwo do Mahometa, Jezus nauczał miłości do bliźniego, przebaczania grzechów, nadstawiania drugiego policzka. Nie znajdziesz w Ewangeli żadnego wersu wzywającego do prowadzenia wojen, zemsty, wymierzania kar, mordowania, kamienowania, obcinania kończyn.

Co do twoich zarzutów odnośnie obrządku, modlitw Maryjnych, obrazów, wniebowzięcia, Watykanu - to wszystko zostało ustanowione później przez wyznawców i jakie to ma znaczenie dla nauki Jezusa i celu jego życia tutaj. Żadne.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: atalia » 19 lis 2015, 19:54

Przepraszam, ale czy aby nie nadużywasz caps locka? To jednak jest krzyk i nie wiem, czy akurat tutaj jest potrzebny.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 19 lis 2015, 20:36

Davidus ale jeśli pół wypowiedzi jest dużą literą, to przekaz staje się nieczytelny.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 19 lis 2015, 22:00

Nie dostałam od ciebie żadnej wiadomości Davidius. Ani na prywatną wiadomość, ani na maila. I nic nie wiedziałam o twoich oczach.
Ale jeśli to prawda, to poczytaj tą stronę:
http://www.download.net.pl/jak-powieksz ... ej/n/3131/

Duża litera wszędzie w netykiecie oznacza krzyk, więc nie rozumiem dlaczego uważasz, że jesteśmy dziwni, skoro na całym internecie tak jest. A twój problem można rozwiązać klikając dwa przyciski na klawiaturze, a nie pisząc dużą literą.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: atalia » 20 lis 2015, 09:05

Co prawda nie słyszałam, zeby ktoś tu miał chore oczy i prosił o pisanie wielkimi literami, ale niech Ci będzie, OK. Mam nadzieję, ze weźmiesz sobie do serca moją uwage, że to co dla Ciebie jest niezmierne wazne, niekoniecznie musi być takie dla innych. Wygląda to trochę na narzucanie swoich jedynie słusznych poglądów, a tego chyba tu nie lubimy, nieprawdaż?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: jario » 20 lis 2015, 09:17

Od dlugiego czasu mam to samo
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia