Sztywnienie ludzi z wiekiem

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztywnienie ludzi z wiekiem

Postautor: Wiatr1000 » 10 lis 2015, 11:16

Xseniu wiadomo, że pewne rzeczy są nam narzucone z góry, ale to raczej są takie punkty kontrolne. One są na tyle ważne, że mamy wybór ograniczony, po to by poznać ich przebieg i skutki.

"Prawdo" boję się tylko jednego... Że to twoje myślenie zabierze cię w niebezpieczne miejsce twojego umysłu. Bardzo się ograniczasz tylko do swojego punktu widzenia. Ja jedynie co widzę po sobie z dawnych moich dni jeszcze i teraz po innych również u ciebie to "pragnienie" nieba itd. Dla mnie po tym wszystkim i po zmianie wewnętrznej powiem ci jedno: to jest bardzo "niebezpieczne myślenie" zamykania się w swoich własnych koncepcjach. Masz pewne wyobrażenie tego świata i super, że je masz ale dla mnie ma mało wspólnego "z rozwojem duchowym" jak to wy wszyscy to określacie a raczej tym, że masz jakiś negatywny stosunek do fizycznego świata i uraża cię ta materia i to wszystko.

Z mojego punktu widzenia gdy czytam twoje komentarze bardziej pogrążasz się we własnych myślach niż idziesz naprzeciw nim. W pewien sposób czemuś zaprzeczasz i nie dopuszczasz temu dojść do powiedzenia, odrzucasz to już na starcie wybierając jakąś wizję, która według ciebie jest najlepsza.

Niebo dla mnie to stan umysłu, bardziej pod kątem psychologicznego samopoczucia i interpretacji istniejącego świata niż rzecz namacalna itd. Prawdo.. Nie zabłądź tylko we własnych myślach ;)
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 10 lis 2015, 20:57

Niebo dla mnie to stan umysłu, bardziej pod kątem psychologicznego samopoczucia i interpretacji istniejącego świata

Ja jestem tego samego zdania.

Że to twoje myślenie zabierze cię w niebezpieczne miejsce twojego umysłu

Nie bój się o to, ale możesz mi z ciekawości rozwinąć co miałeś na myśli?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 10 lis 2015, 21:14

1Prawda1 pisze:
Wiatr1000 pisze:Niebo dla mnie to stan umysłu, bardziej pod kątem psychologicznego samopoczucia i interpretacji istniejącego świata

Ja jestem tego samego zdania.

Ja też :)

1Prawda1 pisze:Nie bój się o to, ale możesz mi z ciekawości rozwinąć co miałeś na myśli?

A mogę ja napisać, jak to zrozumiałam? :) Wiatr martwi się, że zamkniesz się całkowicie w swoim umyśle, bo nie chcesz przyjmować rzeczywistości taką jaka jest naprawdę.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 10 lis 2015, 23:01

A mogę ja napisać, jak to zrozumiałam?

Oczywiście że możesz :P. Z tą rzeczywistością to jest tak, że ja ją przyjmuję, ale tylko i wyłącznie dlatego, że muszę. Zatem nią gardzę..
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 10 lis 2015, 23:38

1Prawda1 pisze:Zatem nią gardzę

I przy okazji zatruwasz i umysł i ciało.... :(
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 11 lis 2015, 00:58

Czemuż to tak twierdzisz?
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 11 lis 2015, 11:04

1Prawda1 pisze:Czemuż to tak twierdzisz?

Odpowiem ci przypowieścią:
Stary Indianin powiedział kiedyś swojemu wnukowi:
Moje dziecko, w każdym z nas toczy się bitwa między dwoma wilkami.

Jeden jest złem - to złość, zazdrość, chciwość, uraza, poniżanie, kłamstwa i ego
Drugi jest dobrem - to radość, pokój, miłość, nadzieja, pokora, życzliwość i prawda

Chłopiec pomyślał nad tym i zapytał:
Dziadku, a który wilk zwycięża?

Stary Indianin odpowiedział:
Ten, którego karmisz.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 11 lis 2015, 15:38

Xsenia ja Cię w pełni rozumiem. Spróbuj choć troszeczkę zrozumieć mnie: na moim poziomie rozwoju taka postawa jest należyta. :)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 11 lis 2015, 16:24

Ja Cię rozumiem. Na Twoim poziomie rozwoju króluje pycha i zadufanie w sobie.
Mam nadzieję, że nigdy nie osiągnę Twojego poziomu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 11 lis 2015, 16:46

Mirek to nie tak. Prawda nie ma już takiej pychy, jaką miał gdy tu przyszedł. Ewoluuje, co jest sympatycznie obserwować :)
Prawdo, ja ciebie rozumiem i zawsze rozumiałam. Pisałam ci już dawno temu, że wiem jakie trudne zadanie masz i że ci go nie zazdroszczę. Jednak wydawało mi się ,że już choć trochę oswajasz się i zaczynasz akceptować tą rzeczywistość, ale najwidoczniej potrzebujesz więcej czasu. :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi