pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Postautor: Hansel » 12 lut 2015, 09:56

Xsenia pisze:
danvue pisze:Tak właściwie Spirytyzm nie przewiduje żadnej kary za złe zachowanie.
Teraz nie mogę tego znaleźć ale zdaje się że na tym forum gdzieś czytytałem o przypadku chłopca który zachorował na raka żołądka, a stało się tak bo w swoim poprzednim życiu rozmyślnie pchnął kogoś nożem dokładnie w to miejsce w jamie brzusznej gdzie teraz rowinął mu się nowotwór...

Nie ma żadnej kary tak ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 12 lut 2015, 12:53

Pisałam o życiu obecnym, nie przyszłych. My wszyscy wiemy, że reinkarnujemy i wszystkie źle poprowadzone lekcje będziemy musieli odbyć jeszcze raz. Ale większość ludzi nie wierzy z reinkarnację, nie wierzy w prawo karmy, albo zwisają im przyszłe życie (Hulaj dusza piekła nie ma). A w tym, obecnym życiu bardzo często dusze nie są karane.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 14 lut 2015, 16:04

stefan12 pisze:Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to Benedykt XVI wypowiadał się na temat piekła, że nie istnieje ono w takim wyobrażeniu, jakie przez wieki kultywowano.
Istotą piekła ma być właśnie miejsce oddalone od Boga, czyli trochę przekładając to na nasze zmysły, ciemne, zimne, w którym panuje strach i najgorsze emocje istot tam przebywających.

,,Są ludzie, którzy całkowicie zniszczyli w sobie pragnienie prawdy i gotowość kochania. Ludzie, w których wszystko stało się kłamstwem; ludzie, którzy żyli w nienawiści i podeptali w sobie miłość. Jest to straszna perspektywa, ale w niektórych postaciach naszej historii można odnaleźć w sposób przerażający postawy tego rodzaju. Takich ludzi już nie można uleczyć, a zniszczenie dobra jest nieodwracalne: to jest to, na co wskazuje słowo piekło,, http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... ei06.html#
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 01:56

stefan12 pisze:Tak i moim zdaniem w KK ukrywana jest doktryna reinkarnacji.
https://www.youtube.com/watch?v=H-ra-eQlcNI
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 13 sie 2015, 18:01

cthulhu87 pisze:Każdy popełnia błędy, Kardec też popełniał błędy. Z tego co wiem, był tu już kiedyś temat poświęcony błędom znalezionym w kodyfikacji Kardeca
Gdzie ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 06 wrz 2015, 22:16

danvue pisze:
Ja myślę że te naprawdę złe Duchy swojego Stwórcy czyli Boga nienawidzą.

Być może, jeśli tkwią w swojej głupocie i, tak jak my często robimy, zwalamy winę za swoje nieszczęście na innych. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=-PQb01ltOIY
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 24 paź 2015, 00:32

cthulhu87 pisze:12-letnia obecnie Glyzelle Palomar była bezdomna. Jej los poprawił się dzięki kościelnej organizacji charytatywnej, która pomogła dziewczynce. Podczas spotkania z papieżem Franciszkiem na uniwersytecie w Manilii Glyzelle postanowiła zapytać o dramatyczną sytuację najmłodszych - informuje serwis AFP.

"Wiele dzieci zostało porzuconych przez rodziców. Wiele dzieci zaczyna brać narkotyki i zostają zmuszone do prostytuowania się" - mówiła dziewczynka.

"Dlaczego Bóg pozwala, by takie rzeczy miały miejsce? Przecież dzieci nie są niczemu winne" - pytała ze łzami w oczach.

Poruszony Franciszek objął dziewczynkę i starał się ją pocieszyć. Później, zamiast wygłosić przygotowane po angielsku przemówienie, zwrócił się do zgromadzonych 30 tysięcy wiernych w języku hiszpańskim.

"Ona zadała pytanie, na które nie ma odpowiedzi. Zadała je nie słowami, ale łzami. Na twoje pytanie nie mogę znaleźć odpowiedzi" - powiedział

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/raport-nowy-pap ... gn=firefox

-------------------

A jaka byłaby odpowiedź spirytysty?

Teraz mi się przypomniał ten fragment książki Wandy Prątnickiej ,,Opętani przez Duchy,,

,,Gdyby pacjent się odwarzył i zajrzał w głąb siebie, zobaczy że sam wybrał takie doświadcvzenie zanim przyszedł na świat. Właśnie taką lekcję chciał przerobić. Każdy człowiek jest sprawcą swojego losu, równierz małe dziecko. Jeśli dokonano na tobie gwałtu, to miała być lekcja. Może w innym wcieleniu ty zgwałciłeś oprawcę ? Nic nie dzieje się przez przypadek, wszystko czego doświadczmy ma bardzo ważną przyczynę. Nawet wtedy gdy wydaje się to straszne i okrutne. Nikt nie przerobi naszych lekcj za nas. Tylko ty możesz podjąć decyzję , że chcesz dokonać zmian, a wtedy Wszechświat Ci w tym pomoże.Nie musisz wiedzieć jak to zrobić, wystarczy że zdecydujesz. Czasami przeżywamy wciąz na nowo to samo doświadczenie. Dzieje się to tylko tak długo ,aż w pełni zrozumiemy jego sens. ,,

Czy tak powinna brzmieć odpowiedź ?
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi