Doktryna to zdecydowanie lepsze pojęcie niż np. dużo bardziej szkalujące i nieobiektywne - "paranuka".
Wg. sjp:
Doktryna - 1. «system poglądów, twierdzeń i założeń z określonej dziedziny wiedzy»

http://www.eioba.pl/a/3ouc/bog-tak-kosciol-nieSetticemia pisze:lilo pisze: Są oczywiście założenia i dogmaty istniejące w Kościele z którymi nie zgadzam się i z którymi nie zgadza sie 80 % wierzących.
Tak, na przykład jakie? Co to za religia, w której 80% nie zgadza się z dogmatami...? Przyznaję, że mnie też nie jest łatwo je zrozumieć, z niektórymi kwestiami (jak demony, czyściec, czy wspomniana reinkarnacja) nadal się borykam. Pomimo tego, że powodują we mnie pewien dysonans, nie mogę ich tak po prostu odrzucić, bo są istotą mojej wiary, której nie można dychotomizować wg zasady: zgadzam się / nie zgadzam się z tym. Religia jest całością, jako całość należy ją przyjąć lub w całości odrzucić, innej drogi nie ma.

konrad pisze:lilo pisze:Zgodnie z tym, co mówią Duchy Wyższe w Księdze Duchów najczystszym duchem jaki kiedykolwiek stąpał po naszej planecie był Jezus Chrystus.
Rzeczywiście na pytanie Kardeca o to, kto był najdoskonalszym Duchem, który żył na naszej planecie, Duchy odpowiadają, że był to Jezus. Pomimo iż jest to postać, która na przestrzeni historii wywołała wiele kontrowersji, spoglądając na jego dokonania i wpływ jaki wywarł na historię Ziemi, można przypuszczać, że rzeczywiście tak było. Co jednak istotne Duchy Wyższe, z którymi rozmawiał Kardec nie potwierdzają boskości Jezusa. Po prostu twierdzą, że był on najbardziej rozwiniętym Duchem Wyższym, który przybył tu z istotną misją, a także że opiekuje się on rozwojem naszej planety. Sam Allan Kardec, który w większości przypadków wolał się skupiać na moralnych naukach Jezusa, napisał krótki artykuł, w którym opowiada się wyraźnie po stronie tych, którzy negują boskość Chrystusa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości