Kościół spirytystyczny

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kościół spirytystyczny

Postautor: cthulhu87 » 03 kwie 2010, 13:06

Doktryna to zdecydowanie lepsze pojęcie niż np. dużo bardziej szkalujące i nieobiektywne - "paranuka".
Wg. sjp:
Doktryna - 1. «system poglądów, twierdzeń i założeń z określonej dziedziny wiedzy»
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 16 cze 2015, 03:39

Setticemia pisze:
lilo pisze: Są oczywiście założenia i dogmaty istniejące w Kościele z którymi nie zgadzam się i z którymi nie zgadza sie 80 % wierzących.

Tak, na przykład jakie? Co to za religia, w której 80% nie zgadza się z dogmatami...? Przyznaję, że mnie też nie jest łatwo je zrozumieć, z niektórymi kwestiami (jak demony, czyściec, czy wspomniana reinkarnacja) nadal się borykam. Pomimo tego, że powodują we mnie pewien dysonans, nie mogę ich tak po prostu odrzucić, bo są istotą mojej wiary, której nie można dychotomizować wg zasady: zgadzam się / nie zgadzam się z tym. Religia jest całością, jako całość należy ją przyjąć lub w całości odrzucić, innej drogi nie ma.
http://www.eioba.pl/a/3ouc/bog-tak-kosciol-nie
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Voldo » 17 cze 2015, 18:51

Platynowa łopata to za mało :lol:
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 28 sie 2015, 21:18

konrad pisze:
lilo pisze:Zgodnie z tym, co mówią Duchy Wyższe w Księdze Duchów najczystszym duchem jaki kiedykolwiek stąpał po naszej planecie był Jezus Chrystus.

Rzeczywiście na pytanie Kardeca o to, kto był najdoskonalszym Duchem, który żył na naszej planecie, Duchy odpowiadają, że był to Jezus. Pomimo iż jest to postać, która na przestrzeni historii wywołała wiele kontrowersji, spoglądając na jego dokonania i wpływ jaki wywarł na historię Ziemi, można przypuszczać, że rzeczywiście tak było. Co jednak istotne Duchy Wyższe, z którymi rozmawiał Kardec nie potwierdzają boskości Jezusa. Po prostu twierdzą, że był on najbardziej rozwiniętym Duchem Wyższym, który przybył tu z istotną misją, a także że opiekuje się on rozwojem naszej planety. Sam Allan Kardec, który w większości przypadków wolał się skupiać na moralnych naukach Jezusa, napisał krótki artykuł, w którym opowiada się wyraźnie po stronie tych, którzy negują boskość Chrystusa.

https://www.youtube.com/watch?v=N8u1IRHBrEw
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi