Achill pisze:cenie dobro bo znam jego wartosc.
Nie napisałem, że jest inaczej.
Prawdo sugerujesz ze jestem zakoachany w dobru
ciekaw jestem:
1) na jakiej podstawie
2) na czym to rzekome zakochanie ma polegac
3) i co widzisz niby mylnego w moim mysleniu
1). Na podstawie sprzeczności mojej wiedzy o dobru którą przedstawiłem - a Twojej którą tu przedstawiłeś. Byłem kiedyś taki sam, myślałem, że to jest dobro właściwe i byłem tego przekonany - pomyliłem się. I wierz mi, że mimo zadowolenia z tego, że do tego doszedłem to chciałoby się (co byłoby nierozsądne) wrócić do tego dobra niewłaściwego. Kiedyś rozprawialiśmy na temat tego dobra odgórnego do którego ja doszedłem - to o czym tutaj piszę to rozwinięcie tego dobra. Jesteś tak jak ja kiedyś, zakochany w dobru bo to jako pierwsze lokalizuje się jakby w duszy u człowieka który jest dobry nie byle jak - mowa tu o Tobie, a pytanie dlaczego - będzie tu już przesadą, umówmy się, że to się czuje po prostu, znam się na ludziach, potrafię dowiedzieć się jacy są nawet ich nie znając na żywo bo to płynie z wiedzy jaką emanują pisząc tekst i nie tylko z tego, ale to już mniej ważne.
2). Zakochanie to polega na tym jakby rozpromienieniu duszy dobrem, ale jeszcze nie tym właściwym i powtórzę bo należy powtórzyć, że u Ciebie to wygląda tak, że masz już dużo czy może nawet bardzo dużo tego dobra i powinieneś być ostrożny.
3). Piszesz, że:
''podejmujemy dzialania bez wzgledu na nasze racjonalne obiekcje, bo stawiamy czyjes dobro ponad wlasne agumenty''. W ten sposób zaprzeczamy samym sobie, gdyż mamy wiedzę o dobru, ale bezinteresownie damy komuś dobro odrzucając ''bonusowo'' naszą wiedzę o nim. Czyli możemy dać komuś złe dobro (małe zło) - przeciwność dobra właściwego, bo dobro właściwe to takie które naprawdę ma sens, takie które jest dobrem prawdziwym nawet wtedy, gdy nie jest dawane w ogóle, bo odrzuciliśmy dawanie dobra bezinteresownego. Będąc naprawdę dobry masz ludzi uczyć, być też twardy, nieugięty koniecznie, gdy trzeba. Nie mówię tu o Tobie teraz, tylko ogólnie, gdyż nie wiem jaki jesteś w tych kwestiach.