Jak sobie radzić z negatywnymi emocjami

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: Jak sobie radzić z negatywnymi emocjami

Postautor: Krzysztoff » 27 kwie 2015, 15:51

chyba to jeszcze tu nie padło , że nasza duma i nasze EGO ma wielkie "zasługi" jeśli chodzi o podsycanie negatywnych emocji.

Czasami trzeba ustąpić , puścić zniewagę mimo uszu, albo też nie przyjmować każdej krytyki czy złośliwości do siebie.

Skromność tego nam chyba brakuje (u różnych ludzi w różnym stopniu :lol: )
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 27 kwie 2015, 17:38

Krzysztoff pisze:
Mirek pisze:O komarach i muchach to był żart Łazarjewa. Ktoś z uczestników wykładu po jego wypowiedziach odnośnie kierowania się miłością nawet wobec swoich wrogów zadał mu również żartobliwe pytanie, czy w takiej sytuacji nie powinniśmy zabijać również much i komarów? Wziąłeś to jako sedno całej sprawy i wyszło Twoje niezrozumienie. :)
Powyżej już wyjaśniła Ci to Xsenia.

To co wyjaśniła Xenia jest dla mnie niewystarczająca i nie wiem czy się dobrze rozumiemy
Czy zatem w kontekście Twojej wypowiedzi, jeżeli bronimy się, nie powinniśmy odpowiadać według zasady "oko za oko" a kierować się zasadą miłosierdzia, mając dobro bliźniego na uwadze, czasami nadstawiając 2-gi policzek zwłaszcza jeśli chodzi o naszą urażoną dumę ?

To zależy czy dla Ciebie miłosierdzie, to to samo co miłość.
Zasada "oko za oko, ząb za ząb" dawno straciła rację bytu, choć jeszcze ciągle się ją stosuje w niewtórych religiach, jak np. Islam.
Gdy przyszedł na świat Jezus przyniósł nam tylko jedno przykazanie: "Będziesz miłował Pana Boga swego, z całego serca swego, z całej duszy swojej, i ze wszystkich sił swoich, a bliźniego swego jak siebie samego." To oznacza, że najpierw mamy kochać Boga, a dopiero później wszystko inne.
Nie wiem czyś zauważył Krzysztofie jak jest przedstawiane 10 przykazań na kamiennych tablicach, które Mojżesz dostał od Boga? Pierwsze trzy są na jednej tablicy, a pozostałe siedem na drugiej. Przypomnijmy sobie jak brzmią te pierwsze trzy:
I. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.
II. Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu – tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.
III. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy.
Gdy zwrócisz uwagę na tą dysproporcję zauważysz, że sumienne i szczere przestrzeganie tych pierwszych trzech powoduje, że nie będą potrzebne te pozostałe.
Sytuacja ze szwagrem Maga jest dla niego oczyszczeniem z tego, że zapomniał iż najpierw trzeba kochać Boga. Pojawiła się sytuacja gdzie stracił cały majątek na jego rzecz, który należał się w części jego żonie. Gdy będzie rozpatrywał tą sytuację z gniewem w sercu wobec szwagra będzie musiał doświadczyć więcej cierpienia niż to jest potrzebne. Te negatywne emocje, które wysyła w stronę szwagra sprawiają, że choruje jego cała rodzina, bo przyjmuje zło.
W momencie gdy zaczynamy kierować się miłością wobec naszych oprawców oczyszcza się nasze pole energetyczne, a z czasem przychodzi świadomość i jesteśmy w stanie odkryć czego nas to miało nauczyć.
Nie musimy być bierni, możemy się temu przeciwstawiać lecz nie możemy robić tego z zemsty, ze złości czy innych złych emocji. Żona Maga bardzo zapewne to przeżywa, bo to jej rodzony brat. Być może nigdy by się tego po nim nie spodziewała i dlatego ona cierpi najbardziej, bo jest wewnętrznie rozdarta między męża, którego kocha i brata z którym łączą ją więzy krwi.
Mam nadzieję, że jasno Ci to Krzysiu wytłumaczyłem. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 16 maja 2015, 14:55

bernadeta1963 pisze:Myślę że nie jest ważne jak wygląda jakakolwiek modlitwa . To rozmowa z Bogiem jakby nie wyglądał i czyim Bogiem by nie był . Ważne żeby ludzie wierzyli w moc modlitwy i postępowali zgodnie z prawami swojego wyznania .
https://www.youtube.com/watch?v=J1nNdU5I9bQ
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: bernadeta1963 » 16 maja 2015, 16:49

Przytoczyłeś tylko fragment mojej wypowiedzi w dyskusji jaka się wtedy toczyła .
A co do tego filmu ,jeśli np spożywanie makaronu ma być elementem ich mszy ,nie mam nic przeciwko temu . Musimy liczyć się z tym , że u nas tak jak w Ameryce może być coraz więcej różnych wyznań . Myślę , że najważniejsza jest w tym wszystkim tolerancja.
bernadeta1963

Postautor: Hansel » 16 maja 2015, 18:56

bernadeta1963 pisze:Musimy liczyć się z tym , że u nas tak jak w Ameryce może być coraz więcej różnych wyznań . Myślę , że najważniejsza jest w tym wszystkim tolerancja.
Ja myślę że to waśnie dobrze gdyby Polska stała się bardziej różnorodna religijne i przestał w niej dominować tylko Katolicyzm.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: bernadeta1963 » 16 maja 2015, 19:01

Zgadzam się z tobą . Ludzie mieli by wtedy większe możliwości porównania różnych religii . Myślę że wtedy KK nie miał by tylu wyznawców.
bernadeta1963

Postautor: Hansel » 04 wrz 2015, 14:07

,,Człowiek obrażając się powinien pomyśleć jak pomógł się obrazić, ponieważ nie można obrazić kogoś kto nie chce czuć się obrażony. Gdy jest się obrażanym można bowiem wznieść swego ducha tak wysoko, by obelgi do niego nie dotarły. I nigdy nie należy dać się ściągnąć tak nisko, by obudziła się nienawiść do ciemiężcy. Ufność w opatrzność jest bowiem jak wejście do restauracji bez grosza i zjedzenie tuzina ostryg w nadziei, że odnajdzie się perłę, by móc opłacić rachunek.,,

https://rozwojosobistyblog.wordpress.com/
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Wiatr1000 » 04 wrz 2015, 19:22

Mirek 2 przykazanie i tak jest skrócone i wyznawane przez większość ludzi i nawet kapłanów. Co dziwne to kapłani sami nie stosują się do tych przykazań. Gdyby tak było znikły by kulty Jezusa i Maryi a także wszelkiej maści symbolika ;)

Świat chrześcijański by się zmienił i ludzie w nim żyjący gdyby sami kapłani bardziej stosowali się do dekalogu lub nawet pierwszych 3 przykazań niż straszyli i nie wiadomo co jeszcze.

Zgadzam się że Ego jest najgorsze i nim kierując się bardziej stawiamy siebie nad dobro reszty. Jednak, żyjemy teraz w takich czasach, że trzeba być ostrożnym. Ja wychodzę z zasady , żeby mnie się wychylać nawet z pomocą, chyba, że ktoś o to prosi i jeśli możemy i mamy możliwość. Bardziej jeśli Ego zastąpimy skromnością w posiadaniu i pragnieniu. Wtedy mniej pragnąc nad zamiar i potrzebę mniej będzie rosło i ego i nasze wybujałe ambicje itd.
Wiatr1000

Postautor: gaba75 » 05 wrz 2015, 11:42

Prawo Mojżeszowe opiera się na strachu
gaba75

Postautor: gaba75 » 05 wrz 2015, 11:45

Żydzi głównie opierają się na Księgach Mojżesza.
gaba75

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie