Sen

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sen

Postautor: Wiatr1000 » 31 sie 2015, 11:41

1Prawda1 pisze:Według mnie człowiek dla miłości jest tylko na świecie.

O tym to ja już dawno nie myślę...
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 31 sie 2015, 17:45

O tym to ja już dawno nie myślę...

Człowiek nie jest istotą ufną, gdy się mocno zrazi. Ale żeby chociaż piękno cenił krajobrazów i muzyki i takich rzeczy, by się nie zamknął na zawsze.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Wiatr1000 » 02 wrz 2015, 10:01

O to się nie martwię. Widzę u siebie większe zainteresowanie i zachwyt florą i fauną niż światem ludzi, ich problemami oraz ich tworem jakim jest cywilizacja... Ale już trochę żyję i widzę, że ludzie lubią manipulować nawet miłością, by wszystko kontrolować i nad wszystkim panować... Mówi się o wolności, a robi się drugie.. Nie zdziwię się jeśli znajdę miłość między mną a zwierzęciem a między człowiekiem będzie tylko iluzja tego uczucia..
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 02 wrz 2015, 10:18

Ale już trochę żyję i widzę, że ludzie lubią manipulować nawet miłością

Masz rację. Coś o tym wiem. To denerwujące i nieprawidłowe.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Wiatr1000 » 02 wrz 2015, 10:43

Problemem ludzi są ich ambicje i ego. Różnica między domowymi zwierzętami jest taka, że one nie wołają zabawek i nie wrzeszczą ani nie tupią nogami co chcą. Miska, spanie i kuweta/dwór i są szczęśliwe, wręcz my sami je rozpieszczamy kupując zabawki albo ubierając psy koty w stroje wszelakie; a to co nam dają jest większe niż to co człowiek da innemu, najczęściej "za coś". Jeszcze dostanie się krzywdę od drugiego.

Wyśmiewamy poprzednie cywilizacje, że są prymitywne, tylko dlatego, że opieramy się na swojej interpretacji świata a także historii, która jest wyselekcjonowana przez historyków. Dawniej była więź z naturą i ziemią, dziś jest więź z technologią i materializmem. Ot mamy skutki w zachodzie, co cenimy bardziej nad inne. Zresztą zauważyłem, że nasza cywilizacja jest głośna, jeszcze to jest promowane na różne sposoby. Bycie cichym, spokojny i małomównym, czyli introwertykiem jest chorobą psychiczną.

Zresztą w rozwoju duchowym, nawet w naszej (lub waszej) religii jest pokora, skromność. Jak dziś przez zachód zapomniane. Ale może ten dobrobyt jest dobrą lekcją, zauważenia jak puste są przedmioty, które ludzie tak bardzo pragną.
Wiatr1000

Postautor: Xsenia » 02 wrz 2015, 10:55

Wiatr1000 pisze:one nie wołają zabawek i nie wrzeszczą ani nie tupią nogami co chcą

Chyba nie miałeś kota :?

Wiatr1000 pisze:Dawniej była więź z naturą i ziemią, dziś jest więź z technologią i materializmem.

Dlatego uważam, że najlepszą cywilizacją byli Indianie. Owszem mieli nieraz brutalne rytuały, ale im jednak najbliżej do natury i ziemi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Wiatr1000 » 02 wrz 2015, 11:01

To chyba za mało kręcisz się z ludźmi albo mało zwracasz uwagę na ludzi. Co do kota to owszem babcia miała w bloku 3 kocice i jednego kocura. Ich humory była dla mnie do zaakceptowania a.. ludzkie.. no cóż.. ja po prostu tego świata nie ogarniam :? Czuję się tak jakbym był tu zesłany za karę z łagodnego więzienia do więzienia o zaostrzonym rygorze :shock: Proste rzeczy dla innych są dla mnie trudne, bojaźliwy , lękliwy i jakoś ufny w pewien sposób oraz inne wartości i spojrzenie na to mam niż reszta ludzi, którzy tylko chcą wyrywać wszystko co pod ręką dla siebie..

Brutalne rytuały, które pochodzą tak naprawdę tylko z teorii badaczy.. Nikt z nas tam nie był w tym czasie a tym bardziej badacze, więc snują domysły jak było... Co dziwne ich postawa jest wręcz lekceważąca... Stawiają nawet w swych tezach wyższość naszą nad ich..
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 02 wrz 2015, 17:22

Dawniej była więź z naturą i ziemią, dziś jest więź z technologią i materializmem

Otóż to!! Wreszcie człowiek, który nie dał się zniszczyć przez świat. Gratulacje Wietrze.

Bycie cichym, spokojny i małomównym, czyli introwertykiem jest chorobą psychiczną.

I tu kłania się powiedzenie ''nie ilość się liczy a jakość''. Niech sobie ludzi zakochanych w materialiźmie będzie miliony, co z tego jak jakościowo jeden moralny zakochany w naturze w porównaniu do jednego takiego materialisty - rozłoży go prawdziwą postawą co do życia na łopatki :D.

ja po prostu tego świata nie ogarniam :? Czuję się tak jakbym był tu zesłany za karę z łagodnego więzienia do więzienia o zaostrzonym rygorze :shock:

Nie Ty jeden, bo ja drugi. Tyle, że według mojej wiedzy przed narodzeniem nie byłem więźniem lecz wolną duszą.

Co dziwne ich postawa jest wręcz lekceważąca... Stawiają nawet w swych tezach wyższość naszą nad ich..

: ).
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 02 wrz 2015, 17:47

Wiatr1000 pisze:Brutalne rytuały, które pochodzą tak naprawdę tylko z teorii badaczy.. Nikt z nas tam nie był w tym czasie a tym bardziej badacze, więc snują domysły jak było... Co dziwne ich postawa jest wręcz lekceważąca... Stawiają nawet w swych tezach wyższość naszą nad ich..

nie za bardzo Ciebie tu rozumiem.
Wiesz o tym, że w ramach tych, tak dobrze zobrazowanych w malowidłach indiańskich, rytuałach mordowano ludzi, których np wmurowywano póxniej w fundamenty lub ściany budowli? (i archeolozy odnajduja takie budwole) Czy wiesz, że wiele z tych rytuałów "biali" widzieli na wlasne oczy? Czy wiesz, że tzw gra w pelotę wedlug wszelkich świadectw odbywano w celu wylonienia kto dostapi zasczytu bycia złozonym Bogom.
Wiesz ze według wszelkich swiadectw krew krola byla warta wiecej niz zycie tysiecy poddanych?
To nie są domysły, tylko fakty za ktorymi przemawiają obustronne świadectwa.
Oczywiście biali lubili pewne rzezcy wolbrzymiac i stawiac sie jako lepszych. ale fakt jest taki, że ślady tych rytuałow mozna i znaleźc w rysunkach, malowidłach, rzeźbach a nawet choc w niewielkim promilu zachowanej liteaturze prekolumbijskiej.
Gdybaniem więc nazwalbym wypowiadaniem sie na tematy na ktore nie posiada się chocby podstawowej wiedzy.

Co do reszty. nie wszyscy Indianie sie mordowali rytualnie. To o czym pisze Ksenia właściwie też nie było aż takie popularne. pełnej zgody nigdy nie bylo, - jedynie (wedle wspólczesej wiedzy) plemiona Prerii wyksztalciły w sobie silną religię opierającą się na harmonii z przyrodą. Ale to też nic nadzwyczajnego. Wiele ludów koczowniczych - na całej ziemi, żylo w takiej harmonii i ją szanowało. Ale był to przejaw racjonalizmu. - jesli wyczerpałeś jedno łowisko musiałeś szukac innego, a jesli upolowales tylko tyle eby przezyc mogles tam wrocic na lowy za roku albo kilka lat kiedy powstala na skutek łowów luka sie zapełni.

Rzecz w tym ze postąpilismy daleko w zachwianiu równowagi przyrody i ne potrafi sie w tym dzis odnaleźć. Więc wyniszczamy Siebie bo tak jest nam fajniej, milej, cieplej i wygodniej. a nie myslimy o pustce ktora za nami pozostaje.

kiedyś słyszałem takie zdanie: "nie akceptuje noszenia zodb z kosci nie dlatego ze zabito w tym celu zwierze, lecz dlatego ze celem jego zabicia bylo zrobienie sobie ozdoby"
co inne zabic z glodu i wykorzystac co mozna (skore na ubrania, kosci na narzedzia ew. nawet ozdoby) a co innego zabic dla samej skory lub samej ozdoby.
czasem sie mowi ze czlowiek jest najwiekszym dapieznikiem. moim zdaniem to nieprawda jest po prostu bezmyslny egoistycznym mordercą.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 02 wrz 2015, 18:05

Achill jeśli nie jesteś jednym z tych archeologów to nigdy nie bądź pewny.

a co innego zabic dla samej skory lub samej ozdoby.

Zwierze nie różni się od człowieka, pomijając uboższe wyposażenie. Kto zwierze zabija, zabija człowieka.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi