Jak wygląda życie ludzi w innych światach ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wygląda życie ludzi w innych światach ?

Postautor: Xsenia » 26 sie 2015, 19:50

Pytam dalej: co to znaczy "powinniśmy przebywać"? :)
Rozumiem z twoich wypowiedzi, że według ciebie przyszłe życie, czy też kilka następnych żyć ma na końcu "prawdziwy dom" gdzie "powinniśmy przebywać", czy tak?
Widzisz ja mam inną wizję przyszłych światów. W każdym razie na końcu nie mam ciała, nie mam masy, nie ma domu i już na pewno nie "przebywam" :) Inaczej powiem: myślę, ale nie istnieję. Mam nadzieję, że zrozumiesz. :)
Dlatego dla mnie ten obecny dom jest domem prawdziwym. I dlatego nie zastanawiam się, "jak będzie w przyszłym życiu". Szkoda energii. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 26 sie 2015, 20:01

Xsenia pisze:Inaczej powiem: myślę, ale nie istnieję.

"Myślę, więc jestem" - Kartezjusz. Tak mi się nawiązało do Twojej wypowiedzi :)

Xsenia pisze:Dlatego dla mnie ten obecny dom jest domem prawdziwym. I dlatego nie zastanawiam się, "jak będzie w przyszłym życiu". Szkoda energii. :)

Sporo o tym jest w "Potędze teraźniejszości" Eckharta Tolle. W sensie nie o domu, ale tym żeby się skupić na teraźniejszości. Gdy nam się to uda, to będziemy szczęśliwi, a to jest chyba najważniejsze niezależnie czy jesteśmy tu na ziemi, czy będziemy kiedyś przy Bogu (chociaż tam to będziemy przysłowiowo "rzygać tęczą") :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 26 sie 2015, 20:57

Hmmm. Okej. Ale myślenie przyszłościowe, umówmy się, jest ważne :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 27 sie 2015, 05:18

Ja się nie umawiam. Myślenie w teraźniejszości kreuje naszą przyszłość. Dlatego niepotrzebnie tracimy energię i czas na zamartwianie się o przyszłość.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 27 sie 2015, 08:50

Co innego martwienie się, a co innego stawianie sobie celów w życiu i dążeniu do nich.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 27 sie 2015, 09:14

Pawełek pisze:"Myślę, więc jestem"

Też by mogło być, o ile te "jestem" nie znaczy "mam fizyczne ciało". :)

1Prawda1 pisze:Ale myślenie przyszłościowe, umówmy się, jest ważne

Przyszłość jest ważna, ale tylko jako wynik naszego teraźniejszego zachowania i działania. Zastanawianie się nad przyszłością niepowiązaną z naszą teraźniejszością to tylko gdybanie i strata energii.
Jaki sens byłby w myśleniu "a co będzie jak spadnie na Ziemię wielki meteoryt?", "a co będzie jak przylecą kosmici?". Takie myślenie nie przynosi nic dla naszego obecnego i przyszłego życia. Można się nad tym zastanawiać w formie zabawy, ale to i tak naszej teraźniejszości niczego nie da.

A odpowiedź na pytanie: "jak wygląda życie ludzi w innych światach?" może być całkowicie dowolna. Łącznie z dodatkowym pytaniem "czy na innych światach żyją ludzie, czy gady, czy płazy, czy istoty z kwarcu?". Nie ma możliwości sprawdzenia czy w jakikolwiek sposób udowodnienia własnej teorii. Każda odpowiedź będzie więc tylko bajdurzeniem. :)

A najlepszymi bajdurzystami w tym temacie są Lem (powieści różne), Frank Herbert (cała seria "Diuny") i Arthur C. Clarke (cala seria "Odysei kosmicznej"). Szczerze polecam :D Zwłaszcza "Diunę", która tak naprawdę jest powieścią o powstawaniu religii.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 27 sie 2015, 16:46

Jak dla mnie do najbardziej dojrzałych podejść takie nie należy :) Bo mi chodzi o głębsze rozumienie przyszłości. Nie o to ''czy jutro będę wyspany czy nie'', tylko przyszłość w której zniwelowane zostały przykrości dzięki skupieniu się na niej. Kreowanie przyszłości jak piszesz Xseniu - na zasadzie skupiania się na teraźniejszości to tak naprawdę jakby nie mieć w ogóle podejścia do sprawy, bo przyszłość sama się wykreuje gdyż jest nieunikniona. Gdy jednak w naszym życiu zaczniemy głębiej myśleć i dużo i kontemplować to najpierw powoli, a z czasem (przynajmniej u mnie) szybciej pozbywamy się z tego co nas czeka w przyszłości warstwy nieprzyjemności.

Ps. Całe szczęście, że są ludzie o bardziej wyszlifowanej wiarygodności i nagrodę za tą postawę sami widzą, ale nie ważne nie rozwinę tego. ;)
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Wiatr1000 » 30 sie 2015, 14:10

Z pewnością są inne światy ale jak dla mnie to albo różniące się od naszego lub przenikające się z naszym i podobnych do naszego.

Ja mam inne podejście do wypowiedzi do Xseni

Ja to świadomość, reszta po za świadomością jest zewnętrzną powłoką, ubraniem. Świadomość dla mnie wyraża tylko jedną rzecz: Jestem. Bez słów, myśli. Samym tylko istnieniem, że Jest wyraża To.

Zmiana nasza na tym świecie i tak musi przejść przez naszą świadomość czyli nasze prawdziwe JA. Nasze prawdziwe JA musi zaakceptować coś by to się "zamanifestowało" w tym świecie. Wiara właśnie na tym polega. Ta prawdziwa wiara, nie ta wiara przez powtarzanie czegoś bez zrozumienia tego bo tak otoczenie robi. Tak tylko czynią papużki a i one w powtarzaniu są mądrzejsze od nas :P

Czemu tylko was interesują inne światy? Jesteśmy na tym, róbmy to co mamy robić na tym świecie. Po to tu jesteśmy.
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 30 sie 2015, 21:16

Czemu tylko was interesują inne światy? Jesteśmy na tym, róbmy to co mamy robić na tym świecie. Po to tu jesteśmy.

Zapomniałeś o tęsknocie i potędze pamięci.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Nikita » 31 sie 2015, 07:10

To fakt..powinnismy zajac sie naszym zyciem w tym swiecie. Inne swiaty maja swoje problemy.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi