Duch w ciele zamknięty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duch w ciele zamknięty

Postautor: atalia » 09 mar 2010, 13:23

Na pewno w mózgu istnieje ośrodek bólu,ale czy istnieje tam też ośrodek świadomosci?Oto jest pytanie.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Melys » 09 mar 2010, 13:49

oczywiscie kochana osrodek swiadomosci znajduje sie w koże mozgowej. .Kora mózgowa posiada ośrodki wyższych czynności mózgowych : ośrodek pamięci, świadomości, pisania, kojarzenia, myślenia. - czy cos jeszcze?

W mózgu nie ma jednego ośrodka bólu. Podejrzewa się, że jest ich kilka
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 09 mar 2010, 18:46

Jeżeli w mózgu znajduje się ośrodek świadomości,to jak w takim razie swiadomosc(czy inaczej mówiac jaźń)potrafi przetrwać smierć mózgu,tzn. jak tłumaczyć fakt,że ludzie miewaja pełne doznania z pogranicza śmierci(NDE)po tym,jak mózg przestaje wykazywać jakąkolwiek aktywnosc-linia na monitorze EEG jest prosta?Jak człowiek może czegokolwiek doświadczać,gdy,praktycznie rzecz biorąc,jego mózg jest martwy.?
Cytuję wypowiedź dra van Lommela,który prowadził szerokie badania nad NDE:

"W tamtych chwilach ludzie ci są nie tylko świadomi;ich swiadomosc jest szersza niż kiedykolwiek.Potrafia myślec nadzwyczaj jasno,wracają wspomnieniami do najwczes niejszych lat dzieciństwa i doświadczają intensywnej łącznosci ze wszystkimi i wszystkim naokół siebie.A przecież ich mózg w ogółe nie pracuje!"

Zdumiewająca jest relacja Thomasa Benedicta,który cierpiał na nowotwór mózgu i według standardów medycznych był martwy przez półtorej godziny,a nastepnie wrócił do życia.
Nie miejsce tu na przytacznie całej jego obszernej relacji z tego,co doświadczył poza ciałem,w każdym razie odbył on fascynującą podróz kosmiczną,gdzie m.in.zobaczył"matryce dusz".Swiatło wyjaśniło mu,że matryca dusz tworzy poziom subtelnej energii,która oplata siecią cała naszą planetę i łączy wszystkich ludzi.
Po trech miesiącach od czasu swoich doświadczeń NDE Benedict poddał się badaniom mózgu,które wykazały,że nowotwór zniknął.

Gdy mówimy,że źródłem świadomości jest mózg,to tak jakbyśmy mówili,że radio jest źródłem muzyki.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 09 mar 2010, 19:27

atalia pisze:Gdy mówimy,że źródłem świadomości jest mózg,to tak jakbyśmy mówili,że radio jest źródłem muzyki.

Podoba mi się to porównanie :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Przepol » 09 mar 2010, 19:54

można też nie mieć mózgu ....
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=5477 albo wipsać w google :ludzie bez mózgu" i szukać informacji
Przepol

Postautor: Melys » 10 mar 2010, 08:10

jakos jestem sceptyczna... rozumiem smierc serca - raczej zatrzymanie akcji serca i obudzenie sie... Spiaczke i obudzenie sie ale smierc mozgu? - stwierdzona w badaniach / a te badania potwiedzdzajace smierc mozgu to bardzo skąplikowane czynnosci / komórka mózgowa umiera po około pieciu minutach gdzy nie dopływa do niej krew. Lekarze sa w stanie przesledzic ten proces. Gdy ne ma w niej krwi ucieka z niej potas a wydziela sie sód. Co powoduje ze puchnie puchnie i rozpada sie. zostaje rozerwana błona komórkowa. Nie mozliwe jest naprawianie tego . Ich nie ma rozpadly sie! I co potem powracja do zycia? Jakos sceptycznie do tego podchodze. Moze zbyt medycznie.
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zuzka » 10 mar 2010, 08:18

Prymat ducha nad materią ; świadomość materialna/fizyczna i świadomość duchowa, która "przeżywa" śmierć mózgu...
:)
Zuzka

Postautor: Melys » 10 mar 2010, 11:57

duch oczywiscie pozostaje ... ale ciała matrrialnego w to chyba juz nie mieszajmy bo to tylko pozostałosc. świadomość duchowa, która "przeżywa" śmierć mózgu... - moze swiadomosc ducha.
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 10 mar 2010, 18:31

Zwykliśmy sądzić,że to mózg sprawuje kontrolę nad umysłem.
Grupa naukowców amerykanskich sformułowałą teorię "umysłu kwantowego",która sugeruje,że jest wręcz odwrotnie:to umysł sprawuje kontrolę nad mózgiem.Ich zdaniem umysł przypomina chmurę elektronow otaczającą jądro atomu.Dopóki nie pojawia się obserwator,elektrony nie mają w tym świecie zadnej fizycznej tożsamości;istnieje tylko ta amorficzna chmura.W identyczny sposób wyobraźmy sobie chmurę możliwości otwartą w każdej sekundzie na działanie mózgu(sklada się ona ze słów,wspomnien,idei i obrazów,z ktorych mózg może wybierać).Gdy umysł wysyła sygnał,jedna z tych możliwości wyłania sie z chmury i staje się myślą istniejaca w mózgu, tak jakby fala energii uderzyła w elektron.Podobnie jak pole kwantowe,wytwarza prawdziwe cząsteczki z cząstek wirualnych,umysł tworzy rzeczywistą aktywnosc mózgowa z wirualnej.

Ów kwantowy umysł funkcjonuje za pośrednictwem pola,które zwane jest akaszą,ale to juz materiał na inną wypowiedź.
(za Deepakiem Choprą )
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Przepol » 11 mar 2010, 17:20

Atalia idąc dalej to pole można porównać to pola cząsteczki Higgsa. Pola i cząsteczki która ma nadawać innym cząstka masę lub nie, które przenika cały wszechświat i jest brakującym elementem unifikującym oddziaływania słabe , silne,grawitację.

Dla porownania przeczytaj pytanie i odpowiedź nr 27 w KD. A zwłaszcza cytat że fluid który jest pomiędzy duchem a ciałem jest tym samym co fluid magnetyczny czy elektryczny a raczej zawiera je w sobie i dzieki niemu cząstki maja właściwości które nadaje siła ciążenia.
Przepol

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi