Duchy wyższe

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duchy wyższe

Postautor: Achill » 28 lip 2015, 22:18

Mirek pisze:Duchy Wyższe są wyzbyte welakiego zła.

myślę że to stwierdzenie zamyka dyskusje o Hitlerze jako duchu wyższym.
Mirek pisze:Widzisz Achillesie, to częśč historii mojej rodziny.

Myślę, że większość obywateli europejskiego kraju może powiedziec to samo. Przecież to nasi dziadkowie i babcie żyli w tamtych czasach - lata 40 to byla ich młodość lub nawet dzieciństwo.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 28 lip 2015, 22:31

Moi dziadkowie byli zmuszeni walczyć po stronie niemieckiej. Gdyby odmówili trsfili by do obozu albo zostali rozstrzelani.
Nie mieli wyboru, po wojnie byli znowu prześladowani za to do czego ich siłą zmuszono.
Przecież nie musisz Achill mi wierzyć, że Hitler został zbawiony skoro to przekracza Twoją świadomość. Piszę co wiem, a nie w co masz wierzyć.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 28 lip 2015, 22:36

Mirku a skąd to wiesz? Przeczysz sam sobie. Mówisz że duchy wyższe są wyzbyte wszelkiego zła, a Hitler był jednym z najgorszych ludzi w historii. No nie powiesz mi, że po śmierci to co zrobił na ziemi uszło mu płazem, a Ty twierdzisz że najwidoczniej musiało, bo był "duchem wyższym". I gdzie tu jest sprawiedliwość?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 28 lip 2015, 22:41

Hitler już nie jest człowiekiem. Zapomniałeś?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 28 lip 2015, 22:48

A co to ma do tego? Jezus którego uznajemy za ducha wyższego, wiedział o duchowości i o tym co czeka go po śmierci. Tak samo jest na wyższych światach. Ludzie tam wiedzą co czeka ich po śmierci i wierzą w Boga, natomiast Hitler był ateistą. Już prędzej bym uwierzył w to że Hitler jest duchem wyższym gdyby mówił że robił to wszystko w imię Boga.

Poza tym, Hitler najwidoczniej nie potrafił odróżnić dobra od zła, a skoro tego nie potrafił to nie miał sumienia, a z tego co wiemy to o tym w jakim stopniu rozwoju jest duch świadczy sumienie człowieka. Hitler zabił własnymi rękami swoją siostrzenicę.

I nie odpowiadasz na moje pytania.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 28 lip 2015, 23:15

Pawełek pisze:natomiast Hitler był ateistą.
Proszę o podanie źrudła tei informacji. Z tego co wiem to on się bardzo często odwoływał do ,,opaczności,,
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pawełek » 29 lip 2015, 00:06

Hansel pisze:
Pawełek pisze:natomiast Hitler był ateistą.
Proszę o podanie źrudła tei informacji. Z tego co wiem to on się bardzo często odwoływał do ,,opaczności,,

Masz rację Hansel. Przepraszam. Kilka źródeł podaje to samo o czym mówisz, ja wyczytałem tylko z jednego że podobno był ateistą, więc to nie będzie prawda.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 29 lip 2015, 03:51

Mirek pisze:Moi dziadkowie byli zmuszeni walczyć po stronie niemieckiej. Gdyby odmówili trafili by do obozu albo zostali rozstrzelani.

babka mojej ex trafiła do obozu do Auschwitz, jej dziadek uciekał z Ukrainy i przeżył tylko dlatego, że dodwódca oddziału który go dopadł wymyślił sobie że obaj (dziadek i kolega) maja sie pomodlić. kolega pomodlił sie po ukraińsku i jak prawosławy mimo że był Polakiem i katolikiem, jej dziadek po polsku, po katolicku. Zabili tylko jednego, jego kolegę. Jemu pozwolili uciec, mowiąc coś na zasadzie "chociaż masz odwagę żeby w obliczu śmierci nie kupować za wszelka cene życia."

notabene Ten dziadek jest jednym z najmocniejszych dowodów na istnienie świata duchowego z jakim miałem styczność.

Nie mieli wyboru, po wojnie byli znowu prześladowani za to do czego ich siłą zmuszono.

Widzisz, tyle tu różnych wątków w ktorych piszemy, że czlowiek ma zawsze wybór. Wyżej wspomniany dziadek uciekł z własnej ziemi, żeby móc żyć i nie musieć zabijać. Ryzykował życiem, i tylko pól metra dzieliło go od lufy wycelowanej w jego głowę i przeżył i nigdy nikogo nie zabił. Człowiek ma zawsze wybór.
Przecież nie musisz Achill mi wierzyć, że Hitler został zbawiony skoro to przekracza Twoją świadomość. Piszę co wiem, a nie w co masz wierzyć.

Zaraz zaraz cły czas piszesz że Hitler jest duchem wyższym a teraz nagle zmieniasz pojęcia. jest różnica między byc zbawionym a byc duchem wyzszym.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 29 lip 2015, 06:53

Widzisz Achillku stawiasz znak równości pomiędzy dwoma diametralnie różnymi sytuacjami świadczy o tym, jak bardzo nie masz pojęcia o tym co działo się na Śląsku przed, wczasie i po wojnie.
Oskarżając moich dziadków o kupowanie sobie życia świadczy o tym jakim jesteś egoistą, który myśli tylko o sobie.
Na marginesie dodam, że moi dziadkowie też nikogo nie zabili.
Babka Twojej ex kogo?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 29 lip 2015, 10:15

Nie rozumiem czemu się obrażasz (znowu) i mnie wyzywasz (znowu). może gdybyś choć raz dokładnie się zastanowil nad tym co napisałem, zrozumiałbyś , że jedyne "znaki równości" , "oskarżenia", "egoizm" stworzyłeś we własnej głowie - błednie interpretuując moją wypowiedź.
Jest tylko przedstawienie sytuacji w której ktoś kto miał dany wybór, wybrał z pozoru gorzej i przeżył. Jako przykład i dowód.
Skoro nie zabili to po co podałes ich przykład, co to miało wnieść do dyskusji stwierdzenie że walczyli po stronie niemców. Ściemniasz coś - nie można walczyć i nie zabijać - no chyba, że dostawali kapiszony zamiast ostrej amunicji.
Miałkie te twoje arguemnty: co do babki. A skąd pewność, że musiała.
Myślisz, że na Ukrainie czy w Polsce było inaczej? Że ludzie nie musieli dokonywac wyborów? Mój dzaidek tez miał wybór Wehrmacht albo obóz - odmówił. To go wsadzili w wagon. Jechal cały dzień a Jak sie otworzyły drzwi to się okazało że jest w Niemczech i do konca wojny był pracownikiem przymusowym u bauera.

Naprawdę sądzisz że to tylko Twoja rodzina i Twój region był na to skazany? Na tym forum każdy ma w swojej rodzinie taką historię. Ale to oczywiście komentarz do ściany gdyż Dla Ciebie świat dzieli się na Twój i resztę świata.

ps. nie odpowiedziałes na moje ostatnie pytanie - które zdecydowanie bardziej tyczy sie tematu tego wątku na forum.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi