Jak wykonać seans spirytystyczny

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wykonać seans spirytystyczny

Postautor: Mirek » 26 lip 2015, 18:31

OneNight pisze:Mam powód.

Żaden powód nie jest dobry aby kontaktować się z duchami.
Gdy taki kontakt ma nastąpić, duch sam się z nami skontaktuje.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 26 lip 2015, 18:59

Rzeczywiście.
Po co sie uczyć samoobrony, napewno będe umial (zakładając, że nigdy nie trenowałem) obezwładnić człowieka z nożem gdy znajde się w sytuacji zagrożenia życia.. :P

OneNight oczywiście że nie dojdzie do kontatku jeśli choc jedna ze stron nie będzie tego chciała.
Ale w przeciwieństwie do kolegi nie widze nic złego w zdobywaniu podstaw. Więcej szkód mozna wyrządzić samemu sobie trwaniem w niezrozumieniu lub/i ignorancji. Dzięki przygotowaniu minimalizuje się ryzyko.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 26 lip 2015, 20:33

Achill pisze:Rzeczywiście.
Po co sie uczyć samoobrony, napewno będe umial (zakładając, że nigdy nie trenowałem) obezwładnić człowieka z nożem gdy znajde się w sytuacji zagrożenia życia.. :P

OneNight oczywiście że nie dojdzie do kontatku jeśli choc jedna ze stron nie będzie tego chciała.
Ale w przeciwieństwie do kolegi nie widze nic złego w zdobywaniu podstaw. Więcej szkód mozna wyrządzić samemu sobie trwaniem w niezrozumieniu lub/i ignorancji. Dzięki przygotowaniu minimalizuje się ryzyko.

Co racja to racja, no ale jakoś miliony osób nie wywołuje duchów i dają sobie rade. Co innego znać podstawy samoobrony, a co innego znać podstawy wywoływania duchów, chociaż brzmi to według mnie trochę absurdalnie bo nie wiem czy się da znać podstawy praktyczne bez wywołania ducha :?.

Mirek ma akurat rację w tym, że jeśli duch potrzebuje kontaktu to sam się skontaktuje. Jak to się mówi: telefon dzwoni zawsze z tamtej strony, a nie z tej :). No chyba że mamy rozwinięte zdolności, bo uważam że wtedy media same się kontaktują, np. gdy przyjdzie do nich osoba w żałobie z potrzebą.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 26 lip 2015, 21:02

Pawełek pisze:Co racja to racja, no ale jakoś miliony osób nie wywołuje duchów i dają sobie rade. Co innego znać podstawy samoobrony, a co innego znać podstawy wywoływania duchów, chociaż brzmi to według mnie trochę absurdalnie bo nie wiem czy się da znać podstawy praktyczne bez wywołania ducha :?.

Jak już kiedyś wspomniałem część zdolności można próbować rozwijać samodzielnie - np. psychografię. Natomiast inne, jak psychofonia, powinno się praktykować tylko w grupie. Uważam, że człowiek dojrzały, rozsądny, posiadający bogatą wiedzę w dziedzinie, jaką pragnie się profesjonalnie zajmować, nie powinien mieć z tym problemów. Poza tym można swoje doświadczenia konsultować ze spirytystami, którzy działają w kilku miastach w Polsce i na pewno pomogą, nawet jeśli sami nie prowadzą zorganizowanych spotkań.

Czasami w niektórych forumowych wypowiedziach przejaskrawiamy pewne sytuacje, a ostrzeżenia przed kontaktami z duchami nabierają jakby własnego życia i trudno je zrozumieć. Wszystkie wypowiedzi trzeba więc ujmować w szerszym kontekście spirytystycznej praktyki.

Pawełek pisze:Mirek ma akurat rację w tym, że jeśli duch potrzebuje kontaktu to sam się skontaktuje. Jak to się mówi: telefon dzwoni zawsze z tamtej strony, a nie z tej :)

Wiele zależy od tego, jak rozumiemy słowo "wywoływanie"... Czy imienne zaproszenie ducha do kontaktu jest jeszcze wywołaniem, czy już nie?:)

Pawełek pisze:No chyba że mamy rozwinięte zdolności, bo uważam że wtedy media same się kontaktują, np. gdy przyjdzie do nich osoba w żałobie z potrzebą.

Myślę, że może tak być, ale pierwsze tygodnie po śmierci mogą być kłopotliwe dla obu stron. Z jednej strony całe to zamieszanie związane ze śmiercią powoduje, że wkrótce po zgonie często zmarli manifestują się (czasami nawet fizycznie) swoim bliskim, którzy nie są mediami, a z drugiej strony zmarli przeżywają tzw. szok pośmiertny, rodzaj zagubienia w nowej rzeczywistości, a w konsekwencji także ograniczenia świadomości, więc powinnyśmy odradzać osobom po stracie udawanie się do mediów. Uważam, że tacy ludzie powinni zaczekać.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 26 lip 2015, 21:42

Mialem okazje rozmawiać z OneNight na PW i jestem wyjątkowo spokojny o intencje, i to mimo że nie znam "powodu". Nie wiem czy duch bedzie chciał się z nim skontaktować, ale jestem przekonany że juz sam proces przygotowania się sprawi, że wiele rzeczy może dostrzec i zrozumieć. Nie nam oceniać na jakiej drodze ktos ma dochodzic prawdy. I z czego wynika jego potrzeba. Skoro chce. To zrobilismy co należalo, dostał odpowiedź, został również uprzedzony o zwiazanym z tym ryzykiem. reszta to już jego wybór.

ps. nie chodzi o osobę zmarłą niedawno (w ciagu ostatnich dni czy tygodni).
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 26 lip 2015, 22:00

Jak dla mnie sama potrzeba poznania świata duchowego, a przecież świadomość istnienia czegoś więcej poza materią nadaje życiu ludzkiemu sens, jest już dobrym powodem do praktyki spirytystycznej :)

A co do OneNight z lektury niektórych postów na forum wnoszę, że on postanowił się tematem zająć na poważnie i w miarę możliwości czyta literaturę przedmiotu, więc nie wiem po co mamy się go czepiać i o co :D
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 26 lip 2015, 22:04

Pawełek pisze:
soldado pisze:Oczywiście piszemy o wywoływaniu duchów, bo do wywoływania innych bytów, ważne są rekwizyty, pora, a nawet strój... ale zostawmy to ;)

Co masz na myśli? O jakie inne byty Ci chodzi?

Są różnie nazywane.
upadłe anioły, strzygi, dżiny, demony itd....
Mają też swoje imiona.
Niektóre niskie byty aspirują do tego, by się nimi stać, często właśnie z nimi możemy mieć do czynienia, dlatego powinniśmy zawsze starać się otoczyć ochroną.
To jak ,,otwarcie drzwi'' w swoim domu w nocy.
Nigdy nie wiadomo do końca, kto może wejść z ulicy.
Kiedyś robiłem to bez jakiegokolwiek zabezpieczenia.
Wychodziłem z założenia, że żeby być skutecznym, muszę od razu wiedzieć z kim mam do czynienia, dlatego nie stwarzałem żadnych barier.
Z pewnych względów nie zależało mi kompletnie na swojej też ochronie... ale zostawmy to.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: bernadeta1963 » 26 lip 2015, 22:05

Przepraszam One Night jeśli odniosłeś wrażenie , że się czepiam .
bernadeta1963

Postautor: Pawełek » 26 lip 2015, 22:13

Soldato, a miałeś doświadczenie z innymi bytami niż duchy?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 26 lip 2015, 22:19

Pawełek pisze:Soldato, a miałeś doświadczenie z innymi bytami niż duchy?

tak
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi