Duchy wyższe

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duchy wyższe

Postautor: Mirek » 25 lip 2015, 15:33

Achill wydarzenia w Fatimie były zapowiedzią tego co nas czeka, gdy nie odmienimy naszych serc. Ludzkość olała to, co w konsekwencji doprowadziło do dwóch światowych wojen. Duch Hitlera jest zbawiony, czy ktoś w to wierzy, czy nie. W trzeciej tajemnicy jest szczegółowa przepowiednia odnośnie upadku Kościoła dlatego KK nie chce jej ujawnić.
Do tak wielkich rzeczy są powoływane duchy wyższe, które nie potrzebują już ziemskich doświadczeń. Choć człowiek, jako duch wcielony może nie być świadom swojej misji.
Tych, co Achill wymieniłeś nie wpłynęli na losy świata tak jak, mp. Hitler.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 25 lip 2015, 16:12

Mirku, skoro kościół nie ujawnił trzeciej tajemnicy, to skąd wiesz że chodzi o upadek kościoła? Zawsze byłem ciekawy o czym ona jest. Jeśli masz jakieś wiarygodne źródło na jej temat, to chętnie bym poprosił.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 25 lip 2015, 16:16

[quote=" W trzeciej tajemnicy jest szczegółowa przepowiednia odnośnie upadku Kościoła dlatego KK nie chce jej ujawnić.
Do tak wielkich rzeczy są powoływane duchy wyższe, które nie potrzebują już ziemskich doświadczeń. Choć człowiek, jako duch wcielony może nie być świadom swojej misji.
[/quote]

O upadku kościoła i nie tylko mówił już ponad 2000 lat temu Jezus:

Gdy wychodził ze świątyni, rzekł Mu jeden z uczniów: Nauczycielu, patrz, co za kamienie i jakie budowle! Jezus mu odpowiedział: Widzisz te potężne budowle? Nie zostanie tu kamień na kamieniu, który by nie był zwalony.

Trzeba zrozumienia Jezusa i Jego nauk .
Wiele ludzi nie rozumie myśląc ,że Jego nauki,przypowieści dotyczyły tamtych czasów.
A On wyrażnie powiedział:
Niebo i ziemia przeminą, ale moje słowa nie przeminą!
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 25 lip 2015, 16:28

Nie wydaje Ci się, ze jest to sprzeczne ze wszystkim co jest nam przekazywane czy to na dordze religii, spirytyzmu czy innych doświadczeń o naturze duchowej?
Czy nie uważasz, że człowiek generalnie mało się posunął do przodu pod wplywem zarówno I i II wojny... z równie jeśli nei bardziej okrutnych konfliktów mielismy potem Wietnam.
Poza tym skoro to taka kara boska to za przeproszeniem trochę ułomny musi być ten bóg skoro mu to tak nieudolnei wychodzi. Wspomnijmy Sodomę i Gomorę czy tez Arke Noego - ten to dopiero potrafił pokarać ludzkość. I nie potrzebował do tego żadnej duszy wyższej. Nikt za niego tego robić nie musiał. (jeśli wierzyć Biblii)

Poza tym spirytyzm mowi wyraźnie ze rozwoj sie nigdy nie kończy. Zmienia się jego charakter. To jak z wiedzą, to że uchodzisz za eksperta nie oznacza że nie mozesz swojej wiedzy pogłębić.
Piszesz o Hitlerze, a co napiszesz o Czyngis Chanie? Przed nim nikt nei ostrzegał (w przepowiedniach)

Pablo, zgodzę się jego przesłania byly ponadczasowe.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 25 lip 2015, 17:38

Mirek pisze:Achill wydarzenia w Fatimie były zapowiedzią tego co nas czeka, gdy nie odmienimy naszych serc. Ludzkość olała to, co w konsekwencji doprowadziło do dwóch światowych wojen. Duch Hitlera jest zbawiony, czy ktoś w to wierzy, czy nie. W trzeciej tajemnicy jest szczegółowa przepowiednia odnośnie upadku Kościoła dlatego KK nie chce jej ujawnić.

Sam w innym temacie napisałeś mi
Mirek pisze:Moim skromnym zdaniem Hitler nie może być reinkarnacją Napoleona z prostej przyczyny. W każdej inkarnacji musi być progres. Kolejne wcielenie nie może być moralnie niższe od poprzedniego.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 25 lip 2015, 19:14

Właśnie Hansel, Hitler nie może być wcieleniem Napoleona. Masz mnie za głupca, a nie rozumiesz tego?
Achill spirytyzm i relacje duchów przeciętnych nie można traktować jako wyroczni. Jesteś dumny z tego, że Cię rodzice nie ochrzcili, osądzasz KK, a bezgranicznie wierzysz w spirytyzm.
Rozwój ma swój koniec i duch może rozpocząć wszystko od nowa. To od niego zależy jaką drogę po całkowitym zjednoczeniu z Bogiem podejmie. Wiem Achill, że się ze mną nie zgadzasz, bo jesteś lepszy ode mnie, a Ja jestem dla Ciebie głupcem. Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia za kogo mnie uważasz, ani to, czy w to wierzysz co piszę.
Pawełku, a czym jest dla Ciebie wiarygodne źródło?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 25 lip 2015, 19:19

Mirek pisze:Właśnie Hansel, Hitler nie może być wcieleniem Napoleona. Masz mnie za głupca, a nie rozumiesz tego?

Bo Duch Którego wcieleniem był Hitler był mniej rozwinięty od tego którego wcieleniem był Napoleona ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 25 lip 2015, 19:41

Mirek pisze:Właśnie Hansel, Hitler nie może być wcieleniem Napoleona. Masz mnie za głupca, a nie rozumiesz tego?
Achill spirytyzm i relacje duchów przeciętnych nie można traktować jako wyroczni. Jesteś dumny z tego, że Cię rodzice nie ochrzcili, osądzasz KK, a bezgranicznie wierzysz w spirytyzm.
Rozwój ma swój koniec i duch może rozpocząć wszystko od nowa. To od niego zależy jaką drogę po całkowitym zjednoczeniu z Bogiem podejmie. Wiem Achill, że się ze mną nie zgadzasz, bo jesteś lepszy ode mnie, a Ja jestem dla Ciebie głupcem. Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia za kogo mnie uważasz, ani to, czy w to wierzysz co piszę.

Jest takie powiedzenie wśród treserów dzikich zwierząt: "jak gryzie to znaczy, że trzymasz". Jest ono uzasadnione gdyż każde zwierze najpierw próbuje uciec, jesli nie może to wydobyć się z uścisku, jeśli nie może to w ostateczności gryzie. Cały Ty Mirku. jak juz nie masz argumentów to uderzasz personalnymi przytykami.

1) nigdy nie napisałem , że jestem z tego dumny. Nie widze jednak powodu, żeby sie z tym ukrywać.
2) mnie KK ani ziebi ani grzeje, nie należę do ich struktur. Wyrażam wiele opinii zarowno przeciw jak i za (znajdziesz liczne takie na tym forum)
3) moja bezgraniczna wiara w spirytyzm, i traktowanie jako wyroczni relacje duchów przeciętnych kończy sie już na wierze w Boga - co nie omieszkałeś mi juz nieraz wypomnieć a o czym teraz widac zapomniałeś

skoro mylisz sie w tych trzech przyziemnych kwestiach to jak mozesz sie nie mylić i w tej dotyczacej "skonczonego rozwoju".

edit: myślę, że dusze rozwijają się w keirunku pewnej wielkiej idei (nazywanej przez innych bogiem) ktorej poznanie jest wciaz nieosiagalne, rozumiemy coraz wiecej, ale wciaz mamy wiecej do poznania. Niczym podróz po świecie. z kazdym krokiem widzimy nowy horyzont, ale nigdy nie będziemy mogli go ogarnąć calego. Dlatego też wizja ciąglego rozowju bardzo do mnie przemawia.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 25 lip 2015, 20:02

Pisałem Ci Achill, że jesteś lepszy ode mnie, bo wiesz, że się mylę, a Ty wiesz lepiej.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 25 lip 2015, 20:12

Hansel pisze:

Bo Duch Którego wcieleniem był Hitler był mniej rozwinięty od tego którego wcieleniem był Napoleona ?

Duch Hitlera był innym duchem niż Napoleona.
Duch Hitlera był wysoko rozwinięty.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi