Stałość moralna - Co sądzicie o tej cesze

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Stałość moralna - Co sądzicie o tej cesze

Postautor: 1Prawda1 » 15 lip 2015, 15:17

Rozwiń termin "stałość moralna", bo chyba nie za dobrze go rozumiem.

Człowiek stały w moralności.

Tak na chłopski rozum, jeśli kanibalizm jest niemoralny, to osoba cechująca się stałością moralną nawet w przypadku skrajnego głodu nie przerobi bliźniego na hamburgera ;)

Kanibalizm jest niemoralny, chyba że człowiek jest martwy. Zgadza się - nie zje go.
Chciałbym wierzyć, że istnieje moralność stała, absolutna, a ludzie jako byty niedoskonałe w toku ewolucji po prostu dążą do uzgodnienia swojego postępowania z tym wzorem, odkrywającym się przed nimi wraz z ich postępem umysłowym

Jestem żywym dowodem na tą stałą moralność.

Wszystko to, cośmy dotąd mówili, tyczy się czwartego rodzaju szaleństwa, którym człowiek dotknięty, jeśli piękność ziemską zobaczy, przypomina sobie piękność prawdziwą i oto skrzydła mu odrastają; on je rozpinać usiłuje i chciałby wzlecieć, a nie może; tedy, jak ptak, w górę tylko patrzy, a że nie dba o to, co na dole, przeto go ludzie biorą za wariata.

Platon

cthulhu87 wybacz, że się powtórzę znów, ale właśnie po nabyciu tej wiedzy ze świata idei jest niemożliwe byś się zmienił na gorszego. Do końca życia będziesz stale moralny, bo odkryłeś coś z prawdy o sobie. Tym wzorem o którym piszesz jest tutaj świat idei, a przypominanie sobie wiedzy o nim (bo w nim byliśmy przed narodzeniem) jest tym postępem umysłowym. Cały właśnie szkopuł jest w tym, że dusza zapomina o tej wiedzy przez szok jakiego doznaje spadając na ziemię.

Popełnić samobójstwo przez zagłodzenie, czy zjeść martwego towarzysza podróży?

Umrzeć z głodu przez niedoskonałość świata, a nie zabijać drugiego, by go potem zjeść. W ogóle jaki trzeba mieć tupet żeby jeść człowieka, coś naprawdę niefajnego. Człowiek jest na świecie dla nieba a nie dla podróży po świecie tak ''koniecznych'' by jeść innych. Chyba, że człowiek martwy będzie to inna sprawa.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 16 lip 2015, 07:04

1Prawda1 pisze:Kanibalizm jest niemoralny, chyba że człowiek jest martwy.

1Prawda1 pisze:Człowiek jest na świecie dla nieba a nie dla podróży po świecie tak ''koniecznych'' by jeść innych. Chyba, że człowiek martwy będzie to inna sprawa.

Samo wyrażenie "chyba, że" określa jakąś NIESTAŁOŚĆ. Bo dopuszcza zachowania nieakceptowane wcześniej. Jaką to więc stałość moralną wyznajesz?

1Prawda1 pisze:
Chciałbym wierzyć, że istnieje moralność stała, absolutna, a ludzie jako byty niedoskonałe w toku ewolucji po prostu dążą do uzgodnienia swojego postępowania z tym wzorem, odkrywającym się przed nimi wraz z ich postępem umysłowym

Jestem żywym dowodem na tą stałą moralność.

Bardzo nie lubię takich kategorycznych oświadczeń (to tylko moje odczucie). A to dlatego, że jak stwierdzałam coś kategorycznie, to dostawałam od losu po dupie. Życie stawiało przede mną takie problemy, że szybko musiałam wycofywać się z własnych kategorycznych słów i zmieniać poglądy.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 16 lip 2015, 15:25

Samo wyrażenie "chyba, że" określa jakąś NIESTAŁOŚĆ. Bo dopuszcza zachowania nieakceptowane wcześniej. Jaką to więc stałość moralną wyznajesz?

Właśnie czułem, że będzie problem ze zrozumieniem tego. To jest jakby iście na przekór sobie, odwaga w wielkim skrócie pisząc.

Bardzo nie lubię takich kategorycznych oświadczeń (to tylko moje odczucie). A to dlatego, że jak stwierdzałam coś kategorycznie, to dostawałam od losu po dupie. Życie stawiało przede mną takie problemy, że szybko musiałam wycofywać się z własnych kategorycznych słów i zmieniać poglądy.

Pamiętaj jednak, że ja doznałem doświadczenia, które zmienia całe życie człowieka.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 16 lip 2015, 20:57

Zmienia na gorsze, czy lepsze?
Stałość moralna może istnieć tylko, gdy jest się doskonałym. Jesteś Prawdo doskonały?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 16 lip 2015, 20:58

Mirku po czym wnioskujesz że należy być doskonałym?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 16 lip 2015, 21:25

Zmienia na gorsze, czy lepsze?

Pytanie jest nie na miejscu. Rozmawiamy o moralności, więc sam sobie odpowiedz Mirku.

Stałość moralna może istnieć tylko, gdy jest się doskonałym

Jesteś nieugięty w zasadach rządzących prawdziwą miłością, jesteś odważny (robisz rzeczy na przekór sobie wbrew swoim przyjemnościom - co więcej to właśnie sprawia Ci przyjemność). Jesteś człowiekiem mocnym w przyjaźni i miłości, zakochanym w prawdzie. Nie wiem co masz na myśli z tą doskonałością, chętnie się dowiem :).
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Riko » 16 lip 2015, 22:45

Stałość moralna - w moim rozumieniu - oznaczałaby stagnację.Rozwój moralny jest dla nas - duchów wcielonych - konieczny dla dalszego rozwoju.
Wg nauk spirytyzmu nie można cofnąć się moralnie.Wcielając się ponownie - w jakimkolwiek środowisku by to nie było - startujemy ze zdobytego już poziomu i kontynuujemy jego rozwój.
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

Postautor: 1Prawda1 » 16 lip 2015, 22:56

Riko mnie to dziwi. A jest mowa w spirytyźmie o zakończeniu wędrówki?
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 16 lip 2015, 22:59

Podejrzewam że rozwijamy się tak długo aż staniemy się duchami czystymi i będziemy razem z Bogiem. Teoretycznie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 16 lip 2015, 23:06

W temacie ''Początki'' rozważaliśmy trochę na temat doświadczenia kobiety z tego forum (juniperus). (http://www.forum.spirytyzm.pl/viewtopic.php?f=6&t=2917&start=40).

Pisałeś tam Pawle, że niektórzy chcą obcować z niesamowitym pięknem w snach, inni niezbyt często. Jak to rozumieć? Bo wygląda to trochę tak, że w spirytyźmie idzie się do przodu, ale jak już się czegoś dozna niesamowitego to niektórym na tym nie zbywa. Nie rozumiem tego.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi