Ewolucja według Andre Luiz

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Ewolucja według Andre Luiz

Postautor: Xsenia » 13 lip 2015, 13:54

Nikita pisze:Jezus na pewno opiekuje sie nasza planeta.

Dodaj "według moich wierzeń" i przejdzie :)

Nikita pisze:Z innych zrodel wiem, ze takich wyzszych duchow opiekujacych sie ludzkoscia i cala planeta jest wiecej.

Hm Czy byłoby tyle wojen i niesprawiedliwości na Ziemi gdyby Ziemią opiekowały się Duchy Wyższe? A może te Duchy Wyższe tak olewają Ziemię, że dzieje się co się dzieje?
Jak dla mnie to tylko pobożne życzenia, że Duchy Wyższe zajmują się Ziemią, która według tychże samych duchów jest jedną z niższych planet.

Nikita pisze:Wazne, ze nasza planeta opiekuja sie wyzsze duchy, ktore maja misje pomagania na drodze rozwoju...

Nadzieja to fajna rzecz :) "Duchy Wyższe na pewno nam pomagają, bo sami pewnie sobie nie damy radę". Moim skromnym (i nierozwiniętym ) zdaniem jeśli Duchy Wyższe opiekują się całą Ziemią, to zawalają na każdym froncie.

cthulhu87 pisze:Chyba po prostu słowo "gubernator" źle się kojarzy w naszym kręgu kulturowym.

Mnie się "gubernator" źle nie kojarzy. Źle mi się kojarzy Gubernator = Jezus.

Pablo diaz pisze:Strasznie naditnterpretujesz,(nawet czesto wiem ,co odpiszesz(ecie) )ignorancja to nasz jeszcze strasznie zacofany stan ducha.

Skoro wiesz co odpiszę(emy), to po co "wywoływać wilka z lasu"? "A wrzucę po raz kolejny dynamit do ogniska, może tym razem nie wybuchnie?" Wybacz Pablo, ale takie twoje hasła mogły przejść raz czy dwa, ale ty to powtarzasz ciągle (i jakoś wiecznie na moje posty). Ja nie nadinterpretuję Pablo, odnoszę się tylko do tego co piszesz. A jakoś tak ciągle ci wychodzi, że jestem na dolnych poziomach rozwoju (o czym już doskonale wiem), na niczym się nie znam i jak to tylko ty masz rację.
Może nie ja nadinterpretuję, tylko ty źle piszesz, to co chcesz przekazać?

Pablo diaz pisze:a inaczej bedziesz mnie odbierac ,jak i Jezusa,ktorego nie rozumiesz.

„Ogromnie trudno zrozumieć drugiego człowieka, trudniej niż oglądać morza na odległej planecie”- Ilja Erenburg.
No proszę, a ty rozgryzłeś Jezusa :D Tylko pogratulować :D

Pawełek pisze:czemu uważasz że Jezus by nie mógł być tym "gubernatorem"? Jakby tak pomyśleć, to według relacji duchów był on najczystszym duchem, który się pojawił na ziemi. To może jest mocny argument?

Pisałam to już wielokrotnie na różnych wątkach, ale skrócę ci. NT jest tylko wymyśloną bajką. Niekoniecznie opisuje prawdziwe zdarzenia, raczej opisuje je poprzez pryzmat chrześcijaństwa, a to co NIE PASOWAŁO zostało z NT wywalone. Już w NT są fragmenty kiedy Jezus nie zachowywał się jak Duch Wyższy, ale jak normalny człowiek z normalnymi uczuciami (np. gniew). Dlatego nie można brać NT jako dowodu pisanego o życiu Jezusa. Dlatego opieranie się na słowach z NT i indoktrynowanie, że Jezus jest Duchem Wyższym działa na mnie jak płachta na byka. Równie dobrze można by powiedzieć, że Duchem Wyższym był Kubuś Puchatek, bo miał bardzo życiowe cytaty. A już pisanie, że się rozumie Jezusa to jest WIELKA przesada. Ani człowieka nie znał osobiscie, ani go nie widział, ani z nim nie mieszkał, ani się z nim nie wychował, ale GO ZNA. Dobre sobie.....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 13 lip 2015, 13:59

Xsenia pisze:
cthulhu87 pisze:Chyba po prostu słowo "gubernator" źle się kojarzy w naszym kręgu kulturowym.

Mnie się "gubernator" źle nie kojarzy. Źle mi się kojarzy Gubernator = Jezus.

a mnie się właśnie bardzo źle kojarzy:

albo z zarządem kolonialnym w krajach ameryki łacińskiej
albo z niemieckim generalnym gubernatorstwem
albo z ruskim generał-gubernatorem
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 13 lip 2015, 14:29

Xsenia nie wzięłaś dwóch ważnych kwestii pod uwagę :) Pierwsza to taka, że z tego względu że Ziemia jest jednym z niższych światów to krąży tu więcej niższych duchów niż wyższych, dlatego tyle zła. Oczywiście mówię to według spirytyzmu.

Druga kwestia to taka, że Jezus mógł być Duchem Wyższym, dlaczego? Pamiętaj że przy narodzinach wszystkiego zapominamy, a pamięć duszy jest w naszym sumieniu. Czy to znaczy, że Jezus nie mógł się gniewać? Czy to znaczy że nie mógł być zły? Jezus nie był Bogiem, był zwykłym człowiekiem ale z wielkim sercem pełnym miłości. To prawda że w Biblii są same historię o tym jak Jezus był postrzegany jako "boski", bo w reszcie historii jest pokazany jako zwykły człowiek, a kościołowi się to nie spodobało dlatego nie ma tego w Biblii. On pewnie sam nie wiedział że jest duchem wyższym, ale - jak już wspominałem - był pełny miłosierdzia i dobroci.

Ja to tak widzę :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 13 lip 2015, 14:30

Xsenia pisze:Nadzieja to fajna rzecz :) "Duchy Wyższe na pewno nam pomagają, bo sami pewnie sobie nie damy radę". Moim skromnym (i nierozwiniętym ) zdaniem jeśli Duchy Wyższe opiekują się całą Ziemią, to zawalają na każdym froncie.

To raczej chyba my zawalamy na każdym froncie

Jak widzisz 2 grupy kibiców którzy zawzięcie się biją to co robisz ? / myślisz ?

Czy da się takich ludzi (tak od razu) przekonać że to co robią jest bez sensu ? Czy da się kogoś przekonać do zmiany poglądów "na siłę" ?

Jest takie powiedzenie "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" więc duchy wyższe pozwalają nam się przewracać i doświadczać konsekwencji naszych działań.

Zmieniamy się bardzo powoli , dzisiaj jesteśmy bijącymi się kibicami a jutro dorośniemy i będziemy spokojnymi pozytywnymi ludźmi , ja w to wierzę.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 13 lip 2015, 14:43

Xsenia zapomnialas o tym, ze Bog dal nam wolna wole i do niczego nie zmusza. Duchy wyzsze pomagaja swiatu caly czas ale pomagaja tylko tym, ktorzy sie na te pomoc otworza. Nic na sile. Jezeli Ty nie bedziesz chciala aby Jezus i inne wyzsze duchy Ci pomagaly to nie beda tego robic...Dopiero jak naprawde tego bedziesz chciala i sie otworzysz na Boga to wtedy pomoc poplynie. Swiat duchowy tylko czeka aby pomagac...Ale jezeli zachowasz buntownicza postawe i brak pokory to pomocy narazie nie uzyskasz. Musisz sie otworzyc na Boskosc....i przestac oceniach innych. I prosze nie mow, ze Jezus byl zwyklym czlowiekiem a NT to bajka bo naprawde nie wiesz tego jak jest. Taka buntownicza i krytykancka postawa do niczego Cie nie zaprowadzi. Zaden zwykly czlowiek nie moglby przekazac swiatu tego co przekazal JEZUS ani wywrzec takiego wplywu na cala kulture. Podobna role mieli Budda i Kryszna i wielu innych wielkich ...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pablo diaz » 13 lip 2015, 14:46

Oj ludzie,ludzie toczyc walke o jedno slowo echchch :(
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 13 lip 2015, 15:09

Pablo ja nie tocze walki...ja tylko wyjasniam i prostuje... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 13 lip 2015, 15:25

cthulhu87 pisze:albo z zarządem kolonialnym w krajach ameryki łacińskiej
albo z niemieckim generalnym gubernatorstwem
albo z ruskim generał-gubernatorem

Tyż prowda :)

Pawełek pisze:Pierwsza to taka, że z tego względu że Ziemia jest jednym z niższych światów to krąży tu więcej niższych duchów niż wyższych, dlatego tyle zła. Oczywiście mówię to według spirytyzmu.

Mam rozumieć, że Duchy Niższe mają większy wpływ na ludzi niż Duchy Wyższe? Hm to też nie za dobrze świadczy o Duchach Wyższych. Chyba, że Duchów Wyższych na Ziemi jest 5szt., a niższych 2.000.000szt. No to wtedy bym rozumiała, Wyższe nie mogą być wszędzie.

Pawełek pisze:Pamiętaj że przy narodzinach wszystkiego zapominamy, a pamięć duszy jest w naszym sumieniu.

Ojej Duch Wyższy i zapomniał. Biedaczek. Szkoda, że do końca życia sobie tego nie przypomniał. I fajnie że potrafił wskrzeszać umarłych i chodzić po wodzie, ale nie pamiętał że nie ma się wkurzać i drzeć.

Pawełek pisze:Czy to znaczy, że Jezus nie mógł się gniewać? Czy to znaczy że nie mógł być zły?[...]ale - jak już wspominałem - był pełny miłosierdzia i dobroci

Był pełen miłosierdzia i dobroci, gdy niszczył stragany ludziom, którzy swoje rodziny i siebie z tego utrzymywali? No i po co my karamy kiboli? Przecież to tylko pełne miłosierdzia i dobroci uczynki. :lol: :lol: Oto jak zło tłumaczy się dobrem. "On nie chciał źle, tylko tak mu wyszło." Albo jak darł się na "braci", bo ci posnęli, a on chciał by się z nim modlili. No przecież on chciał tylko dobrze, prawda? Nie należy więc zwracać uwagę mężowi, że drze się na żonę, bo przypaliła mleko. Albo nie należy zwracać uwagę matce, że się drze na dziecko. BO PRZECIEŻ ONI CHCĄ DOBRZE.
Może w końcu przejrzycie na oczy? I zrzucicie tą indoktrynację katolicką?

Krzysztoff pisze:Jest takie powiedzenie "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" więc duchy wyższe pozwalają nam się przewracać i doświadczać konsekwencji naszych działań.

To jedno z moich powiedzonek. I wyznaję jeszcze jedna zasadę Wolna Wola. Ale niech mi nie piszą, że Jezus jest Gubernatorem, bo równie dobrze można by tam posadzić Hitlera. Nie palił, nie pił, był wegetarianinem, chodził wcześnie spać, miał wielką ideę i przecież ogólnie to on chciał dobrze....

Krzysztoff pisze:Zmieniamy się bardzo powoli , dzisiaj jesteśmy bijącymi się kibicami a jutro dorośniemy i będziemy spokojnymi pozytywnymi ludźmi , ja w to wierzę.

Te twoje jutro to się nie stanie w naszym życiu, ani życiu naszych dzieci i wnuków. Być może po śmierci, w innym świecie, ale na pewno nie tu i nie teraz.

Nikita pisze: Jezeli Ty nie bedziesz chciala aby Jezus i inne wyzsze duchy Ci pomagaly to nie beda tego robic...Dopiero jak naprawde tego bedziesz chciala i sie otworzysz na Boga to wtedy pomoc poplynie. Swiat duchowy tylko czeka aby pomagac

Oj Nikita, Nikita :) Czy gdziekolwiek napisałam, że nie wierzę w Duchy Wyższe? Napisałam tylko, że nie wierzę, że to Jezus jest Duchem Wyższym. Dla mnie Duchy Wyższe wywodzą się z wyższych poziomów rozwoju. I nie jest możliwym by jakikolwiek człowiek stał się, tak od razu po śmierci, Duchem Wyższym. Tym bardziej, że za życia popełniał błędy (i nie piszcie już, że zapomniał, bo to się kupy nie trzyma).
A o pomoc to proszę Boga, a nie Duchy.

Nikita pisze:Ale jezeli zachowasz buntownicza postawe i brak pokory to pomocy narazie nie uzyskasz.

Oj, straszenie? A jak nie przestanę być buntownikiem, to pójdę do piekła? I jeśli nie przyjmę, że Jezus jest Wyższym Duchem, to mnie wykluczycie z forum spirytystycznego i spirytyzmu?
Na szczęście polegam na Bogu, a nie na niewiadomego pochodzenia Duchach.

Nikita pisze:i przestac oceniach innych.

Pisanie o buntowniczej postawie to też ocenianie Nikita :)

Nikita pisze: I prosze nie mow, ze Jezus byl zwyklym czlowiekiem a NT to bajka bo naprawde nie wiesz tego jak jest.

Ty też nie wiesz, jak to wyglądało za życia Jezusa. Ani nie byłaś przy nim w każdej chwili jego życia. Ty WIERZYSZ w to w co chcesz wierzyć. A ja mam prawo wierzyć w to co wierzę. I miło by było gdybyście nie indoktrynowali na siłę. Naleciałości katolickie? On żył, jadł, pił, spał, mówił, on był zwykłym człowiekiem ze zwykłymi uczuciami.

Nikita pisze: Taka buntownicza i krytykancka postawa do niczego Cie nie zaprowadzi.

Hm, czyli jeśli przyjmę, że Jezus jest Duchem Wyższym to przeskoczę w rozwoju osobistym parę schodków? Czyli nie będzie się liczyło moje zachowanie i moje decyzje, tylko to czy wierzę w Jezusa? A jak uwierzę jeszcze w Buddę i Krysznę i Manitou to zrobię już naprawdę potężny skok w rozwoju? :D WOW to na prawdę aż takie proste? :D Nie liczy się to co robię, tylko to w co wierzę? :D SUPER :D

Nikita pisze:Zaden zwykly czlowiek nie moglby przekazac swiatu tego co przekazal JEZUS ani wywrzec takiego wplywu na cala kulture.

Attyla, Hitler, Mussolini, Stalin, Lenin - ONI TEŻ WYWIERALI WPŁYW NA CAŁĄ KULTURĘ i sztukę, i ludzkość....
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Xsenia » 13 lip 2015, 15:29

Nikita pisze:Pablo ja nie tocze walki...ja tylko wyjasniam i prostuje...

I ja tego nie odbieram jako walki, a raczej wyjaśnianie poglądów. Ale Pablo zamiast coś wyjaśnić rzuci hasłem o niezrozumieniu, niskim poziomie rozwoju i zwieje. W sumie wcale mu się nie dziwię, by rozmawiać z niższymi bytami musiałby się zniżyć do naszego poziomu. Biedaczysko. :roll:
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 13 lip 2015, 15:38

Dlaczego robicie zamet wokol jednego slowa ,,gubernator,,skoro te slowo to tylko okretslenie czy nie widzicie ,ze z tak malych rzeczy wynikaja wielkie nieporozumienia.Czy nie potraficie zrozumiec co mialem na mysli?
Czy ja poprawiam kogokolwiek w slownictwie?Nie ,nie zwazam moi drodzy na styl w jakim przekazujecie wasze mysli,jak na to ,co macie do przekazania.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka