Pytania do Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania do Boga

Postautor: Xsenia » 10 lip 2015, 06:17

Mirek pisze:A jak powinno wyglądać to, że małżonkowie kochają najpierw Boga, a później siebie? A no tak, że Bóg w ich życiu jest zawsze na pierwszym miejscu. Przed posiłkiem odmawiają wspólnie modlitwę. Rano przed wstaniem z łóżka krótka modlitwa aby ten dzień przeżyć zgodnie z Jego wolą i wieczorem wspólnie dziękować Bogu, że dobrze się dzień przeżyło i Bóg nas wspiera w naszych obowiązkach, i lekcjach życiowych. Tak nie wiele, a tak bardzo to udowadnia rodzinie, że Bóg jest u nich na pierwszym miejscu.To recepta na udany związek.

A co jeśli druga strona nie wierzy w Boga i za chiny nie chce i nie będzie się modlić? :) Mój mąż akurat nie wierzy w Boga, siły boskie, czy inteligencję twórczą. Uważa, że sam jest odpowiedzialny za to co go spotyka, i sam tworzy własne życie. Czy twoje słowa Mirku mają oznaczać, że mam go opuścić, bo on się nie modli i według twoich słów nigdy nie stworzymy udanego związku? :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 10 lip 2015, 07:41

Mirek pisze:Przed posiłkiem odmawiają wspólnie modlitwę. Rano przed wstaniem z łóżka krótka modlitwa aby ten dzień przeżyć zgodnie z Jego wolą i wieczorem wspólnie dziękować Bogu, że dobrze się dzień przeżyło i Bóg nas wspiera w naszych obowiązkach, i lekcjach życiowych. Tak nie wiele, a tak bardzo to udowadnia rodzinie, że Bóg jest u nich na pierwszym miejscu.To recepta na udany związek.

Proponuję coś bardziej praktycznego, po prostu dbać o związek, dbać o "romantyczne chwile" - wspólne kolacje, spacery, wspólne aktywności , hobby , wyjazdy. Traktować 2-gą stronę tak jakbyśmy sami chcieli być traktowani, nie marudzić , nie narzekać , nie wypominać sytuacji z przeszłości, żyć pozytywnie i kreować w domu pozytywną atmosferę. Dawać partnerowi uwagę ale też dawać mu wolność. To oczywiście nie gwarantuje w 100% sukcesu bo to zawsze zależy od 2 osób i zderzamy się tu mocno z wolną wolą. Natomiast tego wszystkiego co napisałem nie zrobi za nas Bóg ani poranna modlitwa, po prostu musimy robić to sami.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 10 lip 2015, 12:05

Trzeba łączyć sprawy ludzkie ze sprawami boskimi na korzyść obu tych spraw.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 10 lip 2015, 20:44

Obrazek
Stoją obok dwa domy, w jednym cały czas krzyki, awantury, a w drugim cisza.
Gdy po raz kolejny mąż z żoną kłócą się, ona mówi do niego: „Czy słyszałeś kiedyś, żeby
w sąsiednim domu się kłócili? Nie? Idź i dowiedz się, jak tam żyją”. Mężczyzna schował się
obok okna sąsiedniego domu i obserwuje. W domu każdy robi coś swojego, żona na kuchni,
mąż przy stole coś pisze. Zadzwonił telefon, mąż poderwał się, poleciał do pokoju i zahaczył
o wazon, który spadł i się stłukł. Mężczyzna klęknął i zaczął zbierać kawałki. Do pokoju wbiegła
żona, też uklękła i zaczęła mu pomagać. Mąż mówi do niej – przepraszam kochanie, biegłem do
telefonu, zahaczyłem o wazon i go stłukłem. Żona odpowiada – nie kochanie, to moja wina,
postawiłam go tak, że zahaczyłeś. Pocałowali się, pozbierali kawałki i każdy powrócił do swoich
spraw. Mężczyzna wrócił do domu, a żona pyta go, czy poznał tajemnicę tego cichego domu. Tak,
poznałem – w ich rodzinie obydwoje są winni, a u nas obydwoje zawsze mają rację
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 10 lip 2015, 21:41

Oto prawdziwa postawa kochanków.

Ps. Zapomniałem podziękować również Mirkowi za opinie. Dziękuję również :)
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Awrokins » 11 lip 2015, 09:23

Mi się wydaje że boga nie ma. To jest ściema żeby kontrolować ludzi i nic więcej szkoda że w dzisiejszych czasach jeszcze tyle osób w to wierzy ale co zrobisz? Nic nie zrobisz.

Postautor: Pawełek » 11 lip 2015, 09:43

Tak się zastanawiałem, kiedy ludzie przestaną traktować Boga i religie (kościół/instytucje) jako nierozłączną całość :?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: gaba75 » 11 lip 2015, 11:35

Mirku,

dzięki za ten obraz, przy historyjce. Piękny, bardzo piękny... I historia tych dwóch rodzin też piękna. Niby przeciwieństwa, ale tak naprawdę niczym się nie różnią tylko sytuacjami i słowami, które przedstawiają miłość. U tych miłość ukierunkowana była na winę u tamtych na rację. Osobiście wolę się pokłócić i potem dojść do wspólnego mianownika, niż winić siebie i innych za wszystko.
gaba75

Postautor: 1Prawda1 » 11 lip 2015, 12:31

Osobiście wolę się pokłócić i potem dojść do wspólnego mianownika, niż winić siebie i innych za wszystko.

To nie zawsze zadziała, a to drugie tak. Należy uczyć się tego jak ktoś chce budować silny i piękny związek.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pablo diaz » 11 lip 2015, 12:36

Mirek pisze:Obrazek
Stoją obok dwa domy, w jednym cały czas krzyki, awantury, a w drugim cisza.
Gdy po raz kolejny mąż z żoną kłócą się, ona mówi do niego: „Czy słyszałeś kiedyś, żeby
w sąsiednim domu się kłócili? Nie? Idź i dowiedz się, jak tam żyją”. Mężczyzna schował się
obok okna sąsiedniego domu i obserwuje. W domu każdy robi coś swojego, żona na kuchni,
mąż przy stole coś pisze. Zadzwonił telefon, mąż poderwał się, poleciał do pokoju i zahaczył
o wazon, który spadł i się stłukł. Mężczyzna klęknął i zaczął zbierać kawałki. Do pokoju wbiegła
żona, też uklękła i zaczęła mu pomagać. Mąż mówi do niej – przepraszam kochanie, biegłem do
telefonu, zahaczyłem o wazon i go stłukłem. Żona odpowiada – nie kochanie, to moja wina,
postawiłam go tak, że zahaczyłeś. Pocałowali się, pozbierali kawałki i każdy powrócił do swoich
spraw. Mężczyzna wrócił do domu, a żona pyta go, czy poznał tajemnicę tego cichego domu. Tak,
poznałem – w ich rodzinie obydwoje są winni, a u nas obydwoje zawsze mają rację

Świetne Miro :)
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi