Pytania do Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania do Boga

Postautor: Xsenia » 08 lip 2015, 08:11

Achill pisze:Nie da się wymazać przeszlości... co się stało się nie odstanie. Można zrobić wszystko żeby nie mialo to dalej znaczenia. Mozna zadbac o to aby wybaczono. Mozna się po prostu zmienić, bez zadośćuczyniania, bez proszenia o wybaczenie, po prsotu zacząć czynić inaczej.

Chyba moje pytanie powinno brzmieć: czy można naprawić szkody w przeszłości? Czy można się przenieść do czasu w którym zrobiło się szkodę i w jakiś sposób spróbować ją naprawić? Oczywiście nie w trakcie życia, ale po śmierci. Czy czas może się cofać?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 08 lip 2015, 08:53

Można Xseniu. Jak będę miał więcej czasu i będę przy kompie, to napiszę jak to uczynić.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 08 lip 2015, 09:57

.[/quote]
Chyba moje pytanie powinno brzmieć: czy można naprawić szkody w przeszłości? Czy można się przenieść do czasu w którym zrobiło się szkodę i w jakiś sposób spróbować ją naprawić? Oczywiście nie w trakcie życia, ale po śmierci. Czy czas może się cofać?[/quote]

Jesli zrozumialas Basiu ,ze Twoje postepowanie bylo niepoprawne,to zrobilas wielki krok.W swiecie duchowym panuje wielka milosc i wyrozumialosc,a szczegolnie dla tych ,co okazuja skruche za popelnione wykroczenia wobec bliznich.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 08 lip 2015, 10:19

Pablo diaz pisze:Jesli zrozumialas Basiu ,ze Twoje postepowanie bylo niepoprawne,to zrobilas wielki krok.W swiecie duchowym panuje wielka milosc i wyrozumialosc,a szczegolnie dla tych ,co okazuja skruche za popelnione wykroczenia wobec bliznich.

też tak to widzę.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 08 lip 2015, 10:37

Pablo diaz pisze:Jesli zrozumialas Basiu ,ze Twoje postepowanie bylo niepoprawne,to zrobilas wielki krok.W swiecie duchowym panuje wielka milosc i wyrozumialosc,a szczegolnie dla tych ,co okazuja skruche za popelnione wykroczenia wobec bliznich.

To, że akurat tamte sytuacje były złe, zrozumiałam praktycznie od razu. Żałuję, jest mi wstyd i co z tego? Czasu nie cofnę, szkody nie naprawię. I co z tego, że wiem, że źle zrobiłam, że w myślach już tysiące razy prosiłam o wybaczenie, że w życiu już nie popełnię takiego samego błędu, sumienie i tak mnie gryzie. Wiem, że będę to odpokutowywać po śmierci, ale ta wiedza mi i tak nie pomaga.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 08 lip 2015, 10:49

Xseniu napiszę Ci to na maila. Pomogło innym pomoże i Tobie. :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 08 lip 2015, 10:50

Xsenia pisze:

To, że akurat tamte sytuacje były złe, zrozumiałam praktycznie od razu. Żałuję, jest mi wstyd i co z tego? Czasu nie cofnę, szkody nie naprawię. I co z tego, że wiem, że źle zrobiłam, że w myślach już tysiące razy prosiłam o wybaczenie, że w życiu już nie popełnię takiego samego błędu, sumienie i tak mnie gryzie. Wiem, że będę to odpokutowywać po śmierci, ale ta wiedza mi i tak nie pomaga.

Nie musisz nikogo tysiace razy prosic o wybaczenie,to tak nie dziala.
Ponadto z tego ,co widze masz problem jak zreszta wieksza czesc populacji z tworami myslowymi ,ktore nie daja twej duszy spokoju.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 08 lip 2015, 11:37

Pablo diaz pisze:masz problem jak zreszta wieksza czesc populacji z tworami myslowymi ,ktore nie daja twej duszy spokoju

Hm mógłbyś jaśniej? :roll:
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 08 lip 2015, 12:10

Xsenia pisze:
Pablo diaz pisze:masz problem jak zreszta wieksza czesc populacji z tworami myslowymi ,ktore nie daja twej duszy spokoju

Hm mógłbyś jaśniej? :roll:[/quote
Kazdy z nad tworzy twory w myslach, jednak kazda istota tworzy je na roznych pulapach moralnych- wedle wlasnego wzrostu moralnego.Dlatego tez osoby o slabym rozwoju moralnym cechuja sie tworami o niskich wibracjach:takie osoby ciagle walcza ze soba i z innymi .
Tylko wzrost moralny jest w stanie zachamowac nasze egoistyczne twory myslowe,a co za tym idzie cieszyc sie dobrym zdrowiem psychicznym naszego ducha.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 08 lip 2015, 14:10

Mam pytanie do dwóch osób: Xsenii i Pablo diaza. Inni oczywiście też mogą mi odpowiedzieć, ale najbardziej zależy mi na zdaniu tych dwóch osób.

Nie podaję tutaj jakiegoś przykładu z mojego życia, ale chcę wiedzieć. Mamy taką sytuację: Kobieta i mężczyzna poznali się, zaczęli się ze sobą spotykać, potem ze sobą być. Przez okrągły rok między nimi iskrzyła prawdziwa, piękna miłość, oboje byli tacy skromni i zapatrzeni w nią i kłaniali jej się bo chcieli się jej uczyć. On mówił jej, że widzi raczej dzięki niej coś co jest wieczne, chodziło mu o piękno. Po tym czasie na przykład kobieta przestała się fascynować swoim mężczyzną, który (i to jest pewne) cały czas był stały w tym patrzeniu na miłość i pogłębianiu jej. Jednak kobieta straciła fascynację, którą niegdyś prawiła przez rok czasu do swojego mężczyzny mówiąc, że nagle ona chce żeby on był bardziej ożywiony. Dodać muszę że mężczyzna imponował tej kobiecie dobrem, którego nie miał odwzajemnianego po roku czasu bycia razem. Miłość zmysłowa, przebywanie razem w domu kobiety oczywiście miało miejsce, lecz gdy na przykład była mowa o wyjściu tylko we dwoje na ławkę - kobieta kategorycznie odmawiała, nie wstydziła się go tylko odmawiała. Po dwóch latach związku, związek się zakończył. Co było przyczyną tego rozpadu, skoro długi początek był tak obiecujący, obie osoby były nakierowane skromnością (czyli myśleniem o drugim, kłaniali się potrzebom ukochanego nawzajem). Jaka była tutaj przyczyna? Im głębsze odpowiedzi mi podacie tym bardziej mnie one ucieszą.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi