Szatan

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szatan

Postautor: vinitor » 25 lip 2010, 14:53

konrad pisze:poza tym wychodzę z założenia, że lepiej mieć Jezusa w sercu niż na obrazach, a nie na odwrót

Ja bym powiedział, że to konieczność, ponieważ Jezus prowadzi drogą jak najbardziej naturalną i sprawdzoną a bez tego uczynkom nie nie nada się właściwego kierunku i optymalnego pobudzenia.
Wypowiedziane słowa nie poparte czynami są pustymi dźwiękami a te ulatują w kosmos i nie ma z nich żadnego pożytku.

Obwieszony wszystkimi wizerunkami Jezusa znajdującymi się na Ziemi człowiek staje się "wieszakiem" a nie wykonawcą i naśladowcą. Spory są jak fale podmywające brzeg skrawka ziemi na którym się żyje i doświadcza.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: atalia » 25 lip 2010, 18:04

"Nabożną cześć powinno zarezerwować się dla objawienia,do którego można ją doskonale i prawidłowo zastosować.Nie jest stosowna dla cudów,bo stan nabożnej czci jest wielbiący,co zakłada,że ktoś niższego rzędu stoi przed swoim Stwórcą.Jesteś doskonałym stworzeniem i powinieneś doświadczać nabożnej czci jedynie w Obecności Stwórcy doskonałości.Cud jest zatem oznaką miłości wśród równych sobie.Równi sobie nie powinni odczuwać wobec siebie nabożnej czci,gdyż zakłada ona nierówność.Jest zatem nieodpowiednią reakcją w stosunku do mnie.Starszy brat ma prawo do szacunku z racji większego doświadczenia i do posłuszeństwa z racji większej mądrości.Ma również prawo do miłości,ponieważ jest bratem,i do oddania,jeżeli sam jest oddany.Jedynie moje oddanie daje mi prawo do twego.Nie mam w sobie niczego,czego ty nie możesz osiągnąć.Nie mam niczego,co nie pochodzi od Boga.Różnica między nami polega teraz na tym,że nie mam niczego innego.To pozostawia mnie w stanie,który w tobie jest jedynie potencjalny."
(Kurs cudów,rozdz.I/II,3)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: forrest » 13 wrz 2010, 22:34

Oto komunikat, którego autorem jest Duch przedstawiający się jako Szatan - jak podaje osoba, która nadesłała ten komunikat:
http://w566.wrzuta.pl/audio/3wP7cLlROoy/wpna_2010_09_01

Zainspirowany tym wątkiem oraz ideą modlitwy do Szatana, wysłałem do Niego jakąś prostą myśl (nie pamiętam już, co było jej treścią). I – być może, że w odpowiedzi - spontanicznie przyszła mi do głowy (czy też odebrałem) myśl niezwiązaną z tym, co sam nadałem - że "przewroty, wprowadzanie zmian poprzez rewolucje, to nie jest dobra droga do rozwiązywania problemów cywilizacyjnych". Ta myśl to była jakby refleksja kogoś, kto z doświadczenia doskonale rozumie istotę różnych problemów; to nie było w żadnym sensie narzucanie poglądów. Takie wrażenie miałem ...albo tak sobie dopowiedziałem to wszystko sam ...no nie wiem.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Hansel » 26 cze 2015, 01:42

Mnie jakoś dziwnie utkwiło w głowie zdanie zaczerpnięte chyba z książki Bułhakowa powiedzenie że co prawda da się rozprawić z wszystkimi dowodami na istnienie Boga ale nadal pozostanie jeden dowód na istnienie Szatana: ,,człowiek jest śmiertelny,,
Ostatnio zmieniony 26 cze 2015, 11:15 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Jezdro » 26 cze 2015, 10:50

konrad pisze:
kryształowa pisze:co jest w stanie zrobić demon..

Demonów nie ma :) Są jedynie Duchy niższe, czyli mniej rozwinięte, czasem złe, niekiedy jedynie nieświadome tego, czym są. Różnica jest jednak zasadnicza. Demon to istota stworzona z gruntu zła i skazana na zło. Duch natomiast został stworzony nieświadomy, pozbawiony wiedzy i doświadczenia. Kroczy poprzez kolejne wcielenia zdobywając umiejętności i stając się coraz lepszym. Przeznaczeniem każdego Ducha jest więc doskonałość, nawet tych, które dziś można by nazywać demonami, bo czynią jedynie zło.

Duchy wyższe są wysoko rozwinięte? Moje pytanie- z czego się rozwinęły? Jaki był ich początek-punkt startowy?
Jezdro

Postautor: Xsenia » 27 cze 2015, 19:13

Jak każda dusza, powstaje i się rozwija aż do osiągnięcia konkretnego poziomu.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Jezdro » 27 cze 2015, 21:54

Xsenia pisze:Jak każda dusza, powstaje i się rozwija aż do osiągnięcia konkretnego poziomu.

Z czego powstaje każda dusza?
Jezdro

Postautor: cthulhu87 » 27 cze 2015, 22:01

Jezdro pisze:Z czego powstaje każda dusza?

Według spirytyzmu dusza to inteligencja, która się indywidualizuje i rozwija w toku kolejnych wcieleń
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Jezdro » 27 cze 2015, 23:52

cthulhu87 pisze:
Jezdro pisze:Z czego powstaje każda dusza?

Według spirytyzmu dusza to inteligencja, która się indywidualizuje i rozwija w toku kolejnych wcieleń

Pytam się po raz kolejny, z czego rozwija się każda dusza? Gdzie jest jej początek?
Jezdro

Postautor: Mirek » 28 cze 2015, 07:09

Sama z siebie się rozwija. Początek dusz był przy ich stworzeniu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi