Nowy papież Franciszek

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Nowy papież Franciszek

Postautor: stefan12 » 27 kwie 2015, 09:12

Oczywiście, moje pytanie kierowane do Xseni było prowokacją, bo również uważam, że inaczej reagujemy na śmierć osób z którymi jesteśmy związani emocjonalnie lub też niejako intelektualnie.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 27 kwie 2015, 11:04

stefan12 pisze:To jak przeżywasz śmierć dziecka, które właśnie umarło w Ekwadorze?

Jak dotychczas każdą śmierć przeżywam tak samo (i obcych osób i bardzo bliskich, np. babci). Gdy pierwszy raz słyszę informację o śmierci, to jestem bardzo mocno zaskoczona. Przez chwilę zachowuję się tak jakbym dostała obuchem w głowę (paraliż ciała, mowy). Po chwili to uczucie mija, przyjmuję do wiadomości taką informację i żyję dalej. I zauważyłam u siebie jeszcze jedno zjawisko. Im więcej osób zginęło jednocześnie tym uczucie walnięcia obuchem jest u mnie dłuższe. I bez różnicy jest czy to stało się niedawno czy przed wiekami (moja reakcja była taka sama gdy dowiedziałam się niedawnej tragedii na Morzu Śródziemnym, czy jak dowiedziałam się o Titanicu).
Czy wystarczająco odpowiedziałam na twoje pytanie Stefan :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 27 kwie 2015, 11:39

Wystarczająco, ale czy przekonywująco?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 27 kwie 2015, 12:12

A to miałam cię przekonać?? :D A mnie się wydawało, że ciebie interesuje tylko moja reakcja :D
Tutaj chyba nie ma możliwości do przekonania kogokolwiek jak ma przeżywać śmierć innych. Każdy odbiera to po swojemu :) Ja przedstawiłam moją wersję.

A zamartwianie się osobą, której się nie zna osobiście nie ma za bardzo sensu. Choćby nie wiem jak bardzo była znana :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 20 maja 2015, 19:21

Krzysztoff pisze:
Xsenia pisze:
Hansel pisze:,,Śmierć jednego człowieka to tragedia. Śmierć milionów ludzi to statystyka,,

Tego się trzymasz? W to wierzysz Hansel?
Czyli gdy umiera osoba znana to jest to straszna tragedia, a jak ginie cała rodzina w wypadku samochodowym, to tylko statystyka? Dziwne podejście.
Dla mnie każdy jest równy, czy to papież czy 7-latka z genetyczną chorobą skóry. Nie rozróżniam osób na te bardziej znane i te mniej znane, a każdą śmierć obcych mi ludzi odbieram tak samo.

Bez przesady , ma prawo martwić się o swojego ulubionego Papieża ;)

Bo ja mam nadzieję że on będzie prowadił kościł w kierunku zbliżenia do Spirytyzmu...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 21 maja 2015, 12:01

Hansel pisze:Bo ja mam nadzieję że on będzie prowadił kościł w kierunku zbliżenia do Spirytyzmu...

Hmm, nie oczekuj zbyt wiele Hansel. I nie rób sobie nadziei. KK jest zbyt skostniały i zbyt nastawiony na władzę i pieniądze by w kilka lat pontyfikatu Franciszka wszystko się zmieniło. Za kilka lat Franciszek odejdzie i znowu KK wróci do walki o władzę i pieniądze.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 12 lis 2015, 14:25

kalatala pisze:Może to i niegłupi pomysł. Papież jest z Argentyny, do Brazylii daleko nie ma, więc może mieć dobre pojęcie na temat Spirytyzmu.

Ja bym mu napisała, że jest mi przykro, że KK tak traktuje Spirytyzm. Wysłałabym mu Księgę Duchów oraz Ewangelię w jego języku z prośbą, aby przybliżył sobie ten temat i zrozumiał, że pomawianie nas o satanizm jest dla nas obraźliwe. A jeśli dojdzie do wniosku, że traktowanie Spirytyzmu jako zła jest niewłaściwe, to niech zmieni stanowisko KK w tej sprawie.
W Brazylii też jak najbardziej był - https://www.youtube.com/watch?v=_mMIXRbdSQg
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 18 gru 2015, 10:54

Krzysztoff pisze:
Xsenia pisze:
Hansel pisze:,,Śmierć jednego człowieka to tragedia. Śmierć milionów ludzi to statystyka,,

Tego się trzymasz? W to wierzysz Hansel?
Czyli gdy umiera osoba znana to jest to straszna tragedia, a jak ginie cała rodzina w wypadku samochodowym, to tylko statystyka? Dziwne podejście.
Dla mnie każdy jest równy, czy to papież czy 7-latka z genetyczną chorobą skóry. Nie rozróżniam osób na te bardziej znane i te mniej znane, a każdą śmierć obcych mi ludzi odbieram tak samo.

Bez przesady , ma prawo martwić się o swojego ulubionego Papieża ;)

79 lat Franciszka! Największy tort dał... bezdomnym

,,Ubodzy i bezdomni mieszkańcy Rzymu świętowali dziś z Papieżem jego 79. urodziny. Ojciec Święty przekazał im bowiem największy z wielu otrzymanych tortów. Został on przygotowany przez włoskich cukierników. Urodzinowy wypiek, serwowany wraz z gorącą herbatą, rozdawano pod kolumnadą Berniniego, tuż przy wejściu do łaźni dla bezdomnych, które w tym miejscu powstały z woli Papieża Franciszka.

Także pozostałe słodkie prezenty trafiły do noclegowni i stołówek dla bezdomnych Wiecznego Miasta wraz z dodatkową pomocą żywnościową na święta. Rozwoził je papieski jałmużnik wraz z wolontariuszami z kierowanego przez siebie watykańskiego biura dobroczynności. „Ojciec Święty poprosił nas, byśmy prezentami, które otrzymał, obdarowali najbardziej potrzebujących. W ten sposób Franciszek rozszerzył papieski stół i zaprosił do niego na swe urodzinowe przyjęcie całą rzeszę cierpiących i potrzebujących” – podkreśla abp Konrad Krajewski. W ubiegłym roku z okazji swych urodzin Franciszek sprezentował bezdomnym ciepłe śpiwory.,,

http://www.fronda.pl/a/79-lat-franciszk ... 62422.html
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: stefan12 » 21 gru 2015, 15:34

Misją Franciszka ma być oczyszczenie wnętrza KK, na tyle na ile to można zrobić w trakcie jednego pontyfikatu, a nie rewolucyjne zmiany w doktrynie KK.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Hansel » 06 kwie 2017, 13:22

Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi