Media

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Media

Postautor: Edi » 25 kwie 2015, 22:03

Witajcie.
Od niedawna interesuje się tematyką spirytyzmu.
Zapoznalem się dopiero w "Księgami " Kardeca i mam pytanie o media.

Jak rozpoznać w sobie (lub innych) czy jest się medium.

Nie odsyłajcie mnie proszę z powrotem do "Ksiegi Mediów" tylko spróbujcie odp.
Awatar użytkownika
Edi

Re: Media

Postautor: Edi » 25 kwie 2015, 22:10

Chciałem jeszcze zapytać w jaki sposób można ćwiczyć swój mediumizm (chyba tak się to nazywa ;) )

Oraz jeśli jest możliwe uwolnienie swego ducha od ciała (np. w tracie snu) to dlaczego rzadko o tym pamiętamy.
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: soldado » 25 kwie 2015, 22:32

Dlaczego pytasz o dar medium ?
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Edi » 26 kwie 2015, 11:25

Pytam ponieważ interesuje mnie ta tematyka i chciałbym się w niej rozwijać
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: Filaretka » 26 kwie 2015, 12:55

Witaj Edi!

Cóż, nie jestem jakąś specjalistką, ale myślę, że osoba, która jest medium to po prostu czuje, choć bywa, iż nie potrafi tego nawet nazwać. Czuje, słyszy, widzi więcej. Dostrzega to, co niedostrzegalne dla innych. Poza tym, każdy w jakimś stopniu jest medium. Często jednak zdolności te są tak ograniczone, iż bezpośredni kontakt z Duchem jest niemożliwy, natomiast z pewnym Duchem zawsze mamy kontakt - z Aniołem Stróżem (Opiekunem duchowym).

Każdy z nas ma jakiś dar. Jeżeli próba, będzie polegać na pomocy ludziom z całego świata, możemy otrzymać dar szybkiego uczenia się języków, dar odwagi (i możliwości do rozwijania jakiejś cechy). Jeśli najbardziej przyda nam się dar artystyczny, to także go otrzymamy, a jeśli w danej inkarnacji będzie nam potrzebny kontakt z Duchami, to otrzymamy dar mediumizmu.

Jak rozwijać w sobie te zdolności? Moim zdaniem - nic na siłę. Potrzeba cierpliwości. Rozwój każdej cechy, każdej zdolności pójdzie swoim tempem, jeśli go nie odrzucimy i jeśli niczego nie będziemy przyspieszać.

Pozdrawiam Cię serdecznie
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Edi » 26 kwie 2015, 18:22

Tematyka duchów, śmierci i życia po nim interesowała mnie można powiedzieć od dziecka.
Spirytyzm kojarzył mi się z seansami, okultyzmem i w ogóle "ciemnymi mocami" :roll:
Nim dowiedziałem się czegoś więcej o nim czytaem raczej o opętaniach, egzorcyzmach itd.

teraz chciał bym się wzgłębić w tematyce mediow a na czytranie o nic nie zawsze jest czas :)
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: bernadeta1963 » 26 kwie 2015, 18:38

Na świecie nie ma samych złych mocy i nie zostaniesz od razu opętany ;) . Malo piszesz na ten temat czy coś wyczuwasz . Jeśli nie a tylko interesuje cię to zagadnienie to myślę ze najłatwiej uzyskasz kontakt ze swoim duchowym opiekunem . Na początek spróbuj pisma automatycznego . Nie wiem czy czytałeś coś na ten temat ?
Może uda ci się dowiedzieć czegoś więcej na temat planów względem ciebie . Zadaj pytanie swojemu opiekunowi odnośnie tego czym się interesujesz . Być może u ciebie właśnie pismo automatyczne będzie łącznikiem z duchami . Nie każde medium widzi lub słyszy duchy . Są media które odbierają np zapachy .

Najważniejsza zasada to ta aby to duchy zdecydowały czy chcą z tobą kontaktu . Być może uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie . Próby nawiązania kontaktu mogą się kończyć niekoniecznie dobrze dla ciebie . Nawet doświadczone medium nie ma pewności czy przy próbach nawiązania kontaktu nie przyjdzie do nich ''niechciany gość '' .
Dlatego też nie rób tego na siłę . Spróbuj pisma , a może dowiesz się czegoś więcej .

Nie musisz czekać do nocy , możesz pisać w ciągu dnia . Najważniejsza jest cisza i skupienie.
bernadeta1963

Postautor: Edi » 26 kwie 2015, 19:45

No właściwie to nigdy nie odczuwałem nic nadzwyczajnego wokół siebie.
Ostatnio często zwtacam się do swego opiekuna ale nie potrafię odczytać odpowiedzi.
Jeśli spróbuję pisma to czy coś mi grozi??
i właściwie jak się do tego zabrać ??
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: Edi » 26 kwie 2015, 19:46

bernadeta1963 pisze: . Najważniejsza jest cisza i skupienie.

I z tym może być największy problem :D
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: cthulhu87 » 26 kwie 2015, 19:54

Generalnie lepiej jest praktykować mediumizm w grupie - jeśli mieszkasz w okolicach, gdzie działają grupy spirytystyczne (Warszawa, Kraków, Wrocław), na początek proponuję skontaktować się z nimi, przejść się parę razy na spotkania :)
Myślę natomiast, że pismo automatyczne to jedna z tych metod, które akurat możesz rozwijać samodzielnie, ale dobrze jest użytkować tu wiedzę zaczerpniętą z "Księgi mediów", o której wspomniałeś. Spróbuj poświęcić codziennie z pół godzinki na próbę rozwoju tej zdolności, poprzedzoną modlitwą i skupieniem. Ważna jest regularność, samodyscyplina i rozwój moralny, który wspomaga bezpieczeństwo kontaktów.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi