Nowy papież Franciszek

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Nowy papież Franciszek

Postautor: Xsenia » 24 kwie 2015, 22:33

Hansel dlaczego martwisz się o życie jednego człowieka, a nie przejmujesz się tysiącami, które się topią w Morzu Śródziemnym, bo emigrują ze swoich pogrążonych w wojnie krajach?
Starsi ludzie bardzo często przewidują swoją śmierć, nic niezwykłego.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 25 kwie 2015, 07:21

Xsenia pisze:Hansel dlaczego martwisz się o życie jednego człowieka, a nie przejmujesz się tysiącami, które się topią w Morzu Śródziemnym, bo emigrują ze swoich pogrążonych w wojnie krajach?
Bo jego znam.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 25 kwie 2015, 20:10

Osobiście go znasz? :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: bernadeta1963 » 25 kwie 2015, 20:33

Chyba każdy człowiek jest przejęty , kiedy słyszy o tragedii tylu ludzi . Jednak pomimo wszystko gdy interesuje nas jakaś postać i wiemy o niej nieco więcej , w momencie kiedy jej się coś przydarza odbieramy to bardziej subiektywnie. To tak jak byśmy znali ją osobiście .
bernadeta1963

Postautor: Hansel » 25 kwie 2015, 20:42

,,Śmierć jednego człowieka to tragedia. Śmierć milionów ludzi to statystyka,,
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 25 kwie 2015, 20:59

Hansel pisze:,,Śmierć jednego człowieka to tragedia. Śmierć milionów ludzi to statystyka,,

Tego się trzymasz? W to wierzysz Hansel?
Czyli gdy umiera osoba znana to jest to straszna tragedia, a jak ginie cała rodzina w wypadku samochodowym, to tylko statystyka? Dziwne podejście.
Dla mnie każdy jest równy, czy to papież czy 7-latka z genetyczną chorobą skóry. Nie rozróżniam osób na te bardziej znane i te mniej znane, a każdą śmierć obcych mi ludzi odbieram tak samo.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 25 kwie 2015, 21:47

Xsenia pisze:
Hansel pisze:,,Śmierć jednego człowieka to tragedia. Śmierć milionów ludzi to statystyka,,

Tego się trzymasz? W to wierzysz Hansel?
Czyli gdy umiera osoba znana to jest to straszna tragedia, a jak ginie cała rodzina w wypadku samochodowym, to tylko statystyka? Dziwne podejście.
Dla mnie każdy jest równy, czy to papież czy 7-latka z genetyczną chorobą skóry. Nie rozróżniam osób na te bardziej znane i te mniej znane, a każdą śmierć obcych mi ludzi odbieram tak samo.

Bez przesady , ma prawo martwić się o swojego ulubionego Papieża ;)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 27 kwie 2015, 08:34

Xsenia pisze:Dla mnie każdy jest równy, czy to papież czy 7-latka z genetyczną chorobą skóry. Nie rozróżniam osób na te bardziej znane i te mniej znane, a każdą śmierć obcych mi ludzi odbieram tak samo.

To jak przeżywasz śmierć dziecka, które właśnie umarło w Ekwadorze?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 27 kwie 2015, 08:37

stefan12 pisze:
Xsenia pisze:Dla mnie każdy jest równy, czy to papież czy 7-latka z genetyczną chorobą skóry. Nie rozróżniam osób na te bardziej znane i te mniej znane, a każdą śmierć obcych mi ludzi odbieram tak samo.

To jak przeżywasz śmierć dziecka, które właśnie umarło w Ekwadorze?

Jeżeli Stefanie nie masz wpływu na uratowanie tego dziecka, to nie powinieneś tego przeżywać. Może Ci być przykro ale nie należy tego rozpamiętywać. ponieważ jesteśmy odpowiedzialni tylko za to co sami możemy uczynić.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 27 kwie 2015, 08:41

Julian Ochorowicz podawał w jednej ze swoich prac psychologicznych (tych niezwiązanych bezpośrednio z mediumizmem) ciekawy przykład naszego rozbudzenia emocjonalnego. Gdy ktoś powie nam: "Irena nie żyje" - nie zrobi to na nas absolutnie dużego wrażenia, jeśli nie znamy żadnej Ireny. Zupełnie inna reakcja będzie, jeśli Irena to nasza siostra, matka, przyjaciółka itd.

Co ciekawe obserwacja ta dla niemieckiego biologa i filozofa Hansa Driescha była argumentem za odrzuceniem stanowiska, które zakładało, że każde zjawisko psychiczne odpowiada jakiemuś zjawisku fizjologicznemu. Kiedy bowiem ktoś słyszy od obcego człowieka: "Twoja matka nie żyje", jego organizm zachowuje się zupełnie inaczej, doświadcza emocji zupełnie odmiennych niż kiedy słyszy od niego: "Moja matka nie żyje" - mimo że różnica w bodźcu działającym na organy słuchu (a stąd na mózg) to zaledwie jedna głoska. :D

Wracając do tematu: wydaje mi się, że tylko domeną ludzi szczególnie uduchowionych, mistyków jest miłość ludzkości jako takiej, człowieka jako takiego - bez rozróżniania między osobami, które znamy i których nie znamy. Temat ten poruszał Bergson w pracy "Dwa źródła moralności i religii".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi