Jak minerał może ewoluować?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak minerał może ewoluować?

Postautor: danvue » 03 kwie 2015, 13:04

Mirku, ale przecież dajesz nam malutkie kawałeczki tejże pomarańczy! ;)

Może Walsch miał rację, może Kardec, a może żaden, i nie ma co się z tym kłócić ;). Dla mnie bardziej logiczne również są odpowiedzi zawarte w Księdze Duchów.

"Ale jak już tłumaczyłem, kiedy dusza (cząstka Mnie) osiąga ostateczne spełnienie, ma możliwość “rozpoczęcia od nowa", “zapomnienia", aby mogła stworzyć siebie od podstaw jeszcze raz. W ten sposób Bóg nieustannie na nowo doświadcza siebie.".
I tu dla mnie są dwie nielogiczne rzeczy: Po co dusza miałaby rozpoczynać od nowa, cofać się w rozwoju, znów nie wiedzieć nic, nie umieć nic, znów cierpieć przez to?; co to znaczy, że Bóg doświadcza siebie? Potrafisz to nam jakoś wytłumaczyć? :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 03 kwie 2015, 16:56

Jest napisane, że może to zrobić, a nie musi. To po pierwsze, czy jest to logiczne? Jeżeli dusza osiągnie całkowite zjednoczenie w Bogu, przestaje siebie doświadczać. Gdy chce znowu siebie doświadczać rozpoczyna wszystko od zera, bo nie może się cofnąć w rozwoju o kilka stopni. Czy to jest nie logiczne?
A jak z odpowiedzią na moje pytanie? Czytałeś Walscha, czy tylko "Księgę Duchów"?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Voldo » 03 kwie 2015, 17:02

Mirek pisze:Voldo, a czytałeś w ogóle "Rozmowy z Bogiem" N. D. Walscha?
Nie spotkałem bardziej logicznych wypowiedzi jak w jego książkach. Czasem logiki mi brakowało u Kardeca.

Nie czytałem.
Jednak ja nie mówię, że to co tam jest napisane nie jest logiczne. Po prostu dla mnie to, że Bóg stworzył wszystko na jeden raz a teraz już nie tworzy jest nielogiczne. Dla Ciebie nielogicznym jest czasem Kardec - to jest właśnie to, że każdy musi poddać osądowi to co czyta i dla jednego będzie jedno logiczne, dla drugiego co innego - jednak nie wiadomo kto ma rację.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 03 kwie 2015, 18:47

Wedlug moich wewnetrzych rozwazan,wszechswiat wciaz sie powieksza i nie ma konca ,to cos ,,przeogromnego,,a nasz duch postepowac bedzie wiecznie .Nie widze,wiec mozliwosci startu na nowo,poniewaz nie mozna zaczynac czegos,co nie ma finalu.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 03 kwie 2015, 19:01

Już kiedyś dyskutowaliśmy o tym, że dążenie do celu wiedząc, że się go nie osiągnie jest bezsensowne i nielogiczne.
Aby zrozumieć co nam przekazuje Walsch, trzeba przeczytac całą trylogię. Wtedy zobaczycie, że wszystko jest logiczne.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 03 kwie 2015, 19:14

Na pewno przeczytam Walscha, ale jeszcze nie teraz. Nie mogę dyskutować nad całym tekstem, ale mogę dyskutować nad jego fragmentami, które przedstawiasz.

Główne pytanie brzmi: skąd możesz wiedzieć, że "Jeżeli dusza osiągnie całkowite zjednoczenie w Bogu, przestaje siebie doświadczać."? :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 03 kwie 2015, 19:38

Z trylogi Walscha ;) Tam jest wszystko dokładnie wytłumaczone.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 29 maja 2015, 10:16

Mnie akurat perspektywa tego że miał bym przez to wszystko przechodzić jeszcze raz przeraża więc zdecydowanie wole wersię z Spirytyzmu...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi