Religie Świata

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Religie Świata

Postautor: Przepol » 22 kwie 2010, 21:01

Temat dla rozmyślań.

Na świecie istnieje kilka głównych religii które w ostatnim stuleciu zostały dokładnie poznane przez innych ludzi oraz reszta innowierców do danej religii wie że większość ludzi na planecie wierzy w coś innego. W ostatnim dziesięcioleciu internet skrócił drogę do rozmów ,dyskusji, wymiany opinii. Powoli odciska piętno na zachodniej cywilizacji. Mam wrażenie że również odświeżył spirytyzm.

Pytanie brzmi- Biorąc pod uwagę globalna wioskę, internet oraz szybkość wymiany informacji odpowiedz dokąd zmierzają religie świata.
Przepol

Re: Religie Świata

Postautor: Robert » 22 kwie 2010, 22:15

Ogólnie rzecz biorąc... myślę że wszystko dąży do prawdy i jedności. Odbiegając trochę od tematu ostatnio zacząłem czytać "rozmowy z Bogiem" Walsch'a, która oczywiście też porusza temat rozwoju duchowego. Przyznaje zrobiła ta książka na mnie dość poważne wrażenie. Jest ona napisana bardzo prostym językiem co nie przypisywane jest Duchom Wyższym ale za to bardzo ale to bardzo logicznie. Co pozwala mi zrozumieć to że jeszcze wiele do nauczenia przed nami, nie tylko na poziomie moralność. A ponadto dała mi odpowiedzi na dogłębne pytania na tle natury człowieka. Inne duchy zapytane o tą książkę i informacje, które podważają pewne założenia spirytystyczne, mówią iż jest to prawda wiec sprawa jest dość ciekawa do zbadania. POLECAM bo godna refleksji.

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: atalia » 23 kwie 2010, 09:14

No cóż,powiem szczerze,że nie jestem fanką tej książki.I nie chodzi mi tu bynajmniej o bardzo potoczny i pełen kolokwializmów język-wrecz przeciwnie,uwielbiam takie łamanie stylów i konwencji,chodzi mi tu zgola o coś zupełnie innego:rażą mnie niekonsekwencje i nieścisłości,które co rusz można tu napotkać.Na przyklad taka rzecz:Bóg dał nam nasze ciała fizyczne na wiecznośc,ale później stwierdził,iż ludzie ich nie szanują i zrezygnował z tego pomysłu.Ile rodzi się pytan w związku z tym:
1.Czy ciało biologiczne ,nawet przy najlepszym traktowaniu ,jest w stanie trwać przez czas nieskończony ?
2.Czy to oznacza że Bóg się omylił i zmienił zdanie w tak fundamentalnej sprawie,jak trwałość ciała i postanowił zamiast tego podarować ludziom duszę nieśmiertelną ?
3.Z powyższych założeń wynika,że Bóg nie jest nieomylny,a zatem nie jest Bogiem.
4.A co z reinkarnacją-czy Bóg w tej kwestii też zmienił zdanie ?-wszak powiedział Walschowi,że ten już inkarnował ponad 600 razy.

Takich właśnie niekonsekwencji jest w książce wiele.I to sprawiło,że powątpiewam,iż Walsch otrzymał przekaz od Boga.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Robert » 23 kwie 2010, 10:06

"Bóg dał nam nasze ciała fizyczne na wieczność,ale później stwierdził,iż ludzie ich nie szanują i zrezygnował z tego pomysłu"

Nie przypominam sobie takiego stwierdzenia w tej książce, hmm albo nie doczytałem jeszcze do tego stwierdzenia albo przeoczyłem.
Wszystko co jest tam opisane w tej książce, ma sens z perspektywy wieczności...ponieważ uważam za fakt:
1. Dusza żeby poznała siebie musi skosztować wszystkiego.
2. Nie uczymy się tylko odkrywamy cały czas sobie kim na prawdę jesteśmy.
3. To my jesteśmy Twórcami rzeczywistości jaka nas otacza...jest ona wypadkową naszego własnego Ja(myślenia,obrazu świata w jaki sposób go postrzegamy) oraz efektem stylu naszego życia.

4. Myślę, że obraz kar boskich będzie zanikał wraz z doskonaleniem się ludzi. Ponieważ ludzie bez nich, doprowadzilibyśmy swoje życie do samounicestwienia. Ludzkość działaby bez namysłu co doprowadziłoby do złych konsekwencji a mając przed sobą obraz kar jakimi będziemy ukarani- wystrzegamy się złych cech. Później nie będzie nam to potrzebne ponieważ sami zauważymy iż nasze niemoralne działania są przyczyną wszechzła i będą nam potrzebne groźby ze strony Stwórcy żeby nas odwieść od złego!

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: atalia » 23 kwie 2010, 10:39

Gwoli prawdy,nie cytowałam,tylko przytaczałam z pamięci,ale myslę ,że dokładnie oddałam sens wypowiedzi.
A te pozostałe punkty,cóż,myślę,że podobne stwierdzenia i "rewelacje duchowe"można znaleźć w pierwszej z brzegu książce,chociażby u Deepaka Chopry.Myślę,że autor żadnej Ameryki tu nie odkrył.
Jednakże wiem,że książka ma już chyba miliony zagorzałych zwolenników i potrafię uszanować ich punkt widzenia.Jeśli komuś to odpowiada...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 24 kwie 2010, 01:25

Może powinniśmy założyć temat: "Zawiłości rozmów z Bogiem Walscha?"
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 24 kwie 2010, 07:48

Wszystko tylko nie to,Konradzie !Czy zdajesz sobie sprawę z tego,jakie mogłoby to pociagnać za soba konsekwencje ?! :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 20 mar 2015, 21:58

No jakie ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 20 mar 2015, 22:34

Bożez Ty mój, kiedy to było, Hansel ? Jak mogę takie rzeczy pamiętać :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 20 mar 2015, 23:01

Ja nie wiem jaka jest prawda i sądzę,że tak naprawdę nikt znać prawdy nie może.....(i tu trzeba by temat rozwinąć..) Tak jak Atalia nie jestem fanem tej książki ale też nie przypominam sobie, żeby w treści była zawarta choćby zbliżona forma przytaczana przez Atalie, sensu treści.
Jeśli chodzi o temat tytułowy to myślę sobie,że wszystkie religie to tylko twory ludzkości na przestrzeni wieków,jakaś próba zrozumienia,nazwania czegoś co nie da się do zrozumieć nazwać opisać itd.Interpretacje,to ludzka cecha i jak sądzę mylna bo ograniczona w ramy zrozumienia na tym poziomie.Wszystkich pozdrawiam :)
oran

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi