Skąd macie pewność?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Skąd macie pewność?

Postautor: Hansel » 16 mar 2015, 23:27

Xsenia pisze:Zależy co rozumiesz przez słowo Piekło :) Bo jeszcze się okaże, że spirytyści jednak wierzą w Piekło :) Tyle, że nazywają je dolnym Umbralem. Czy, czymś takim :D
To jest raczej taki czyściec.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Krzysztoff » 16 mar 2015, 23:38

piekło można sobie zgotować już tu na ziemi , np. wierząc i histerycznie bojąc się piekła :D

wszystko wzrasta, świat jest dobry , bo Bóg jest dobry - taki jest mój punkt widzenia
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 16 mar 2015, 23:41

Krzysztoff pisze:piekło można sobie zgotować już tu na ziemi , np. wierząc i histerycznie bojąc się piekła :D
Dokładnie tak.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Wiatr1000 » 17 mar 2015, 11:02

Skąd wiemy? Hę?

Masz 20 lat (teraz pewnie 21) czyli tyle samo ile ja miałem gdy wchodziłem na forum ezoteryczne z OOBE itd. trochę się u mnie koncepcje zmieniały, dochodziły nowe itd. Ale jeśli masz analityczny umysł to rozejrzyj się w około. Co widzisz? Wiele rzeczy. Czego jesteś pewien gdy na to wszystko patrzysz? Że to wszystko istnieje. Wiatr czujesz choć nie widzisz tak samo jest z duszami.

Moja koncepcja Boga to Życie. Koncepcja osobowego Boga wyrosła z wielobóstwa. To była ewolucja. Zwróć uwagę że nasz kościół wyrósł też z różnych religii i filozofii, są pozostałości po starożytnych antycznych religiach w naszych świętach i przesądach, wyobrażeniach. Nikt z nas nie był w czasach Jezusa i nikt ci tego nie z 1 ręki nie poda jak było naprawdę. Ja uznaje energię życia. Życiem mogą być Dusze, Bóg jako Życiem też może być Duszą (Życia). Wcale to nie koliduje z niczym, wręcz mi daje jakiś motor optymistyczny.

Że mieszanka Buddyzmu i Chrześcijaństwa. Wcześniej wspomniałem że w Chrześcijaństwie też wiele jest zapożyczeń połączeń z Antycznymi religiami. Antyczne zaakceptowałeś myślenie i filozofie z Grecji itd. czemu nie ze wschodu to samo zrobić? Jeśli reinkarnacja jeszcze daje większą nadzieje, a przecież raj był nadzieją dla niewolników i to dzięki tej koncepcji tylu niewolników za Cesarstwa Rzymskiego przyjęło naszą religię to czemu nie przyjąć reinkarnacji? Dla mnie jest sprawiedliwa. Każdy jest w tej koncepcji równy zamiast być dobry lub tylko zły. W reinkarnacji ludzie kierują się różnymi przesłankami. Jeśli odrzucisz na chwile koncepcje naszej religii i wschodu i popatrzysz racjonalnym umysłem na złożoność świata i tym czym ludzie się kierują zobaczysz wielowarstwowość zamiast tylko 2 czynniki: dobro i zło. Tu następuje kategoryzowanie kogoś, odgórna akceptacja i odrzucenie. W reinkarnacji wszyscy mają powód jakiś w tym życiu. Żadnego odrzucenia ani selektywnego przyjęcia (czyli ty mi się podobasz a ty już nie).

Sam zdecyduj co ci odpowiada. Wielu wybiera te rzeczy z różnych religii które komuś pasują z sumieniem itd. Wybierz te rzeczy, które nie zaszkodzą tobie i innymi a jeszcze rozwiną inne spojrzenie na świat.
Wiatr1000

Postautor: Hansel » 17 mar 2015, 16:08

Krzysztoff pisze:wszystko wzrasta, świat jest dobry , bo Bóg jest dobry - taki jest mój punkt widzenia

Wiara w wieczne Piekło była by więć obrazą wobec nieskończenie dobrego Boga. A powiem wam że taki lęk przed czymś taki mi kiedyś właśnie bardo siadłna psychikę...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Krzysztoff » 17 mar 2015, 16:51

Taki fragment mi wpadł w oko.

Nie dręcz się tworami wyobraźni.

Wiele obaw i błędów rodzi się ze znużenia i samotności.

Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny.

Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż drzewa i gwiazdy. Masz prawo być tutaj.

I czy to jest dla ciebie jasne, czy nie, wszechświat jest bez wątpienia na dobrej drodze.

Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek On ci się wydaje, czymkolwiek się trudnisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia.

W zgiełku i zamieszaniu życia zachowaj w duszy pokój.

Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.

Bądź uważny. Dąż do szczęścia.

Czyń tak, jakbyś chciał, by tobie uczyniono.

Kochaj – a reszta należy do przyszłości!

źródło: „Opowieści spirytystyczne”

całość tutaj : http://www.portal.spirytyzm.pl/dezydera ... tystyczna/
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Asiek » 18 mar 2015, 09:44

Damien948 pisze:Więc... chodzi o to, że chciałem się zapytać, czy Wy macie pewność, że te spotkania z duchami, które macie nie są jakieś zmyślone, że to psikusy Waszych mózgów?

Sądzę, że mało kto na tym forum ma bezpośredni kontakt z duchami. Spotkania z duchami zorganizował kiedyś Allan Kardec przy użyciu wyspecjalizowanych mediów, gdyż sam nie był medium. Był tzw. "narzędziem" do napisania książki. W niej dokładnie opisuje naturę duchów, wiele aspektów przez niego opisanych zgadza się z rzeczywistym obrazem świata duchowego. Są niekiedy organizowane seanse spirytystyczne, ale są one dokładnie zaplanowane. Są inne sposoby na poznanie świata duchowego niż kontakt z duchami. Duchy pokazują swój obraz rzeczywistości, jak one widzą tamten świat. Ty sam możesz mieć na niego znacznie różniące się spojrzenie. Są pewne aspekty, które zawsze zostają takie same, reszta natomiast jest zmienna i zależy od Twojej osoby.

Damien948 pisze: A co sądzicie o poglądzie chrześcijan, że takie praktyki są diabelskie i w zasadzie narażacie się na działanie szatana? Wiecie, chodzi mi o to, że zawsze ludzie, których poglądy poznaję są bardzo pewni tego w co wierzą. Na forum katolickim jest pewność, że Bóg chrześcijański to prawda, a na poparcie są różne świadectwa i uzdrowienia. Skąd wiecie, że to nieprawda?

Wielu ludzi żyje w pewnych ograniczeniach, które tworzą sobie sami. Wielu katolików jest indoktrynowanych od dziecka, dlatego inne myślenie niż katolickie jest dla nich nowe i wydaje się niebezpieczne. Poza tym wielu księży pisze głupoty na temat innych religii, widać, że dokładnie ich nie poznali, ale wręcz kochają złe wypowiadanie się na ich temat. Gdy potem artykuły takich księży czytają katolicy, wyrabiają to samo zdanie, zamiast samemu szukać prawdy.
Gdy poczytasz więcej o spirytyzmie, nie z opinii, ale na własną rękę. Zobaczysz, że jego poglądy głównie opierają się na dążeniu do miłości i zrozumienia drugiego człowieka. Wywoływanie duchów nie ma tutaj nic do rzeczy.

Damien948 pisze: Z kolei wczoraj na forum ateistycznym miałem do czynienia z wypowiedzią ateisty, który jest na milion % pewien, że ten cały inny świat to bajki, że ludzie zawsze takie rzeczy wymyślali, że to śmieszne, że to są urojenia, że wszystko na pewno da się logicznie wyjaśnić, a jeśli się teraz nie da, to pewnie będzie się dało w przyszłości, jak ludzie będą mieli jeszcze większe pojęcie o świecie.

Co jest w tym wszystkim najbardziej zabawne, to to, że praktycznie wszyscy ateiści mają ten sam pogląd, który jest powielany przez każdego. Jedna rzecz, która mi w tym nie pasuje to taka, że żaden z nich nie poznaje prawdy na własną rękę. Tylko powiela opinię innego człowieka. Nie mówię, że ateizm jest zły, bo jest na swój sposób dobry. Ludzie na starość na pewno nie będą mieli do czynienia ze schizofrenią i z innymi podobnymi zaburzeniami. Ludzie skupiają się na życiu doczesnym w taki sposób, aby żyć szczęśliwie.

Damien948 pisze: Miałem do czynienia też z forum, na którym piszą, że ludzie są wytworem kosmitów

Ten pogląd stworzył "Ruch Raeliański" poczytaj trochę o tym, zobaczysz czy jego pogląd może się zgodzić z Twoim :)
Osobiście sama wierzę w to, że człowiek powstał przez kosmitów. Bóg jest pra ojcem który wszystko zapoczątkował, a my jako mieszkańcy kosmosu mamy dar tworzenia. Kto wie, być może ludzie też będą kiedyś tworzyć jakieś życie na innej planecie :)

Damien948 pisze: albo, że takie spirytyzm został stworzony przez masonów i innych takich, którzy robią to, bo wiedzą, że młodzi ludzie się takimi rzeczami łatwo fascynują i potem oddają się temu, przez co mają nad nimi kontrolę.

Podejrzewam, że jest to opinia jakiegoś religijnego fanatyka.

To, że nie czujesz takiego popędu w stronę katolicyzmu, nie jest dla mnie dziwne. Gdy ktoś dokładnie wgłębi się w tą religię, zauważy w niej wiele sprzeczności. Ja osobiście sądzę, że Bóg ma w sobie nieskończoną miłość i każdy z nas ma jej cząstkę. Nigdy nie potrafiłabym Bogu przypisać cech typowo ludzkich typu: zazdrość, chciwość. Zawsze kłóciło mi się to z jego obrazem. Dla mnie zazdrość i chciwość są ograniczeniem, które nie pozwoliłyby Bogu stworzyć piękna wszechświata.

Nie martw się o ofiary katastrofy, prawdopodobnie zrealizowały swój cel już tutaj na ziemi i mogą pójść dalej.

Śmierć nie jest naszym ostatecznym końcem. Na pocieszenie powiem ci, że świat duchowy wydaje się bardziej realny od świata tego na ziemi :) Nic ci nie będzie, po śmierci przeczekasz trochę w świecie duchowym, a potem na nowo możesz się narodzić. Zobaczysz, że tamten świat jest piękny, a Twoim najlepszym przyjacielem jesteś ty sam.

Damien948 pisze: Ale do tego mam też obawy, że pisząc tutaj narażam się na działanie szatana, bo chrześcijanie postrzegają spirytyzm jako zło...

Najważniejsze jest to, żebyś skupił się na sobie. Nie słuchaj innych przekonań, bierz tylko te pod uwagę, które są zgodne z Twoją osobą i z Twoimi poglądami. To ty tworzysz swoją rzeczywistość, nie pozwól, żeby stworzyli ją za ciebie inni. Szukaj wiele informacji, dowiaduj się. Wtedy stworzysz swój własny światopogląd. Dzięki temu będziesz żył w zgodzie ze sobą, jest to bardzo ważne w osiągnięciu spokoju ducha i szczęścia.

Sądzę, że wielu spirytystów była kiedyś katolikami. Ja sama pamiętam, jak w wieku 20 lat chciałam wyzbyć się tego co wpajano mi od dzieciństwa, chciałam zacząć ze świeżym umysłem. Wszystko dlatego, że jestem z facetem po rozwodzie, wiedziałam, że kłóci się to z ideą kościoła. Właśnie wtedy zaczęłam szukać prawdy na własną rękę, przestałam wmawiać sobie, że to co mówi kościół jest właściwe. Moim zdaniem każdy zasługuje na szczęście bez wyjątku. Według kościoła na szczęście jedynie zasługują wierzący. Kościół na pewno nie pozwoliłby mi na osiągnięcie zrozumienia, które miałam w wieku 21 lat, było to jedno z najpiękniejszych uczuć jakie mogłam doświadczyć. Poczułam wolność umysłu, rozumiałam postępowanie praktycznie każdego człowieka. Teraz nie oceniam nikogo i staram się żyć ze wszystkimi w zgodzie. Pewne przykre postępowanie osób mi bliskich z przeszłości potrafiłam sobie wytłumaczyć. Dzięki temu nie mam do nich żalu, nie obrażam się też na nikogo. Jestem zgodna :)

Ważne jest to abyś poznał siebie, swoje potrzeby i pragnienia. Czytaj dużo o życiu po śmierci w internecie, sięgnij po książkę Allana Kardeca lub zahacz o jakieś ciekawe artykuły, poczytaj o innych religiach. Spróbuj stworzyć swój własny światopogląd, bez żadnych ograniczeń. Trzymaj się tego czego jesteś w 100% pewien i dopisuj do tego resztę. Zobaczysz, że po czasie będziesz żył szczęśliwie :)

A teraz co do historii Twojej mamy, w snach poznajemy swoją przyszłość, jest to sen ciężki do zapamiętania. Spotykamy w świecie duchowym wiele osób potrzebujących naszej pomocy. Gdybyśmy pamiętali te sny, nie pozwoliłyby nam one na normalne funkcjonowanie w tym świecie. Twoja mama widziała po prostu te osoby, które zapowiadały, że umrą, lub już umierają i proszą o pomoc. U katolików zazwyczaj tą pomocą jest modlitwa.
Asiek

Postautor: Wiatr1000 » 18 mar 2015, 12:53

Gdy wgłębisz się w ST skąd pochodzą te tekstach oraz badaczy historycznych to zobaczysz i przeczytasz, że około 80% są zapożyczone z innych tekstów. Tak jak wyżej są sprzeczności a także wręcz widoczne złamanie 10 nawet przykazań i to pierwszych 2 przykazań przez samą instytucję i znajdą się kolejne łamane przez instytucję jak i przez samych księży prywatnie. Wciąż pokutuje, że są autorytetami nieomylnymi.

Pewność nasza to raczej to uczucie bardziej pełne optymizmu. Strach na początku jest w naszym umyśle ale potem szybko znika innym rzeczom, które choć są sprzeczne z pewnymi doktrynami sa optymistyczne właśnie i napędzają nas do działania ku zmianom. A to chyba jest ważniejsze niż to że jakaś 3 osoba ci mówi: "że to ma być tak i tak i tyle, bo inaczej do kotła marsz" :D
Wiatr1000

Postautor: Hansel » 18 mar 2015, 20:27

Wiatr1000 pisze:Gdy wgłębisz się w ST skąd pochodzą te tekstach oraz badaczy historycznych to zobaczysz i przeczytasz, że około 80% są zapożyczone z innych tekstów. Tak jak wyżej są sprzeczności a także wręcz widoczne złamanie 10 nawet przykazań i to pierwszych 2 przykazań przez samą instytucję i znajdą się kolejne łamane przez instytucję jak i przez samych księży prywatnie. Wciąż pokutuje, że są autorytetami nieomylnymi.

Pewność nasza to raczej to uczucie bardziej pełne optymizmu. Strach na początku jest w naszym umyśle ale potem szybko znika innym rzeczom, które choć są sprzeczne z pewnymi doktrynami sa optymistyczne właśnie i napędzają nas do działania ku zmianom. A to chyba jest ważniejsze niż to że jakaś 3 osoba ci mówi: "że to ma być tak i tak i tyle, bo inaczej do kotła marsz" :D

Poza tym trzeba pamiętać że historię zawsze piszą zwyciężcy i to ich wersję znamy: Chrześcijaństwo tak naprawdę od samego początku było podzielone na wiele gróp ostatecznie zwyciężyła ta której przewodził Paweł z Tarsu a reszta odeszła w zapomnienie...

http://www.eioba.pl/a/4lel/biblie-pisza ... cy-nie-bog
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 19 mar 2015, 21:02

https://www.youtube.com/watch?v=WXzfebgBsL8 W najgorszym razie jako ludzie prawego sumienia załapiemy się do czyśćca...
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi