lilo pisze:Leszek pisze:Ja bym zadał inne pytanie, co zrobili Ci ludzie w poprzednim wcieleniu, że w podczas wojny traktowano ich jak zwierzęta, bito, głodzono zabijano bez żadnych skrupułów czy rozterek moralnych.
Sęk w tym, abys takich pytań nie zadawał, Bóg nie chciał abyś znał życiorysy tych osób. Twoim zadaniem nie jest uczenie sie osądzania, lecz przebaczania. A co jeśli te osoby w dużej części zdecydowały się na takie cierpienie ponieważ miałoby to otworzyć przed nimi nowe niewyobrażalne dla nas horyzonty. Gdybyś był wspólczesnym Chrystusowi wiedząc o reinkarnacji, też byś zadał takie pytanie, co on uczynił poprzednio że był tak maltretowany i uśmiercony. Jest to najpowazniejszy zarzut jaki stawia sie spirytyzmowi - pisanie scenariuszy karmicznych..
[..] Bóg zataił to przed ludźmi więc nie drąż tego dlaczego ktoś tak cierpi, bo za granicą zaświatów dowiesz się że to duch wielokrotnie czystszy od Ciebie.
Spokojnie, ja nikogo nie osądzam nie drążę tematu(??), musisz lilo zmienić podejście do moich postów. Największą generalizacją jaką można sobie wyobrazić to powiedzenie: że wszyscy co zginęli w wojnie to sobie na to zasłużyli. Nie można do tego podchodzić z takim wyrachowaniem, że śmierć za śmierć, to nie czasy Mojżeszowe. Cały trik jest w tym, że są różne powody cierpienia, tak jak to opisał Konrad. Poza tym Bóg nie stworzył bezlitosnego systemu, każdy ma prawo do modlitwy o złagodzenie doświadczeń jeśli go sytuacja przerośnie.
ADI84 pisze:Jeszcze jedno wytlumacz mi skoro co nie którzy maja być zamordowani i taka ich jest karma.To ten kto zabija tez musi miec taką,ale przeciez nie mozna zabijać i jak go karac za cos co jest pisane 1mu i 2mu.Skoro kazdy na ziemi bylby dobry a bylo by 10 ludzi którzy mieli by zginąc przez morderstwo kto by to zrobil?
Jest coś takiego jak przebaczenie, ofiara z poprzedniego wcielenia wcale nie musi mścić się na kacie i tu tez nie należy generalizować bo rozwiązań tego mogą być setki, Bóg jest nieskończony i tyle też jest możliwości. Część cierpienia kat, przyjmuje na siebie zaraz po swojej śmierci, bo takiemu w zaświatach tez nie jest łatwo, dopiero po jakimś czasie, może się ponownie narodzić. Poza tym jeden zły czyn nie jest równy drugiemu bo może być np. inny motyw. Wiadomo, że kara będzie mniejsza dla tego który miał czystsze intencje od tego co robił źle z niskich pobudek. Ciężko to ogarnąć wszystko naraz, ale system na pewno jest sprawiedliwy, bo jego Stwórca też jest sprawiedliwy.
konrad pisze:Spirytyzm na szczęście daleki jest od "karmicznych koncepcji"... Cierpienie może mieć kilka przyczyn:
1) Odkupienie win
W tym odkupieniu win, jak dla mnie zawierają się te karmiczne zawiłości. W jaki inny sposób ma następować to odkupienie win? Odkupienie poprzez ból i cierpienie.