Oto dialog inspirowany aktualnymi pomysłami.
– Masz wybór – dobiegł z krtani znajomym bas.
– O, tak, święta racja – zawtórował dźwięczny głosik z nieznanego kierunku.
– Znalazł się mądrala – zgromił go bas
– A żebyś wiedział!. Przeczytaj ostatnie posty – zaproponował ciepło głosik.
– Wierzę ci. Wal, bracie – zahuczało.
– Już się robi! Zacznij od zdobycia jakiejś literatury. Ale błagam, unikaj książek z stemplami biblioteki, bo możesz mieć kłopoty. Następna rzecz nie mniej ważna, to dwumetrowa składana drabinka. I to w zasadzie wszystko. Przed tobą kolejne, znacznie trudniejsze zadanie. Musisz skupić się, aby w odpowiednim momencie rozluźnić się i z pomocą medytacyjnego tricku wejść w siebie. Ostrożnie! Nie bądź w gorącej wodzie kąpany. Miejscami trzeba się czołgać i łatwo pościerać sobie kolana i łokcie. Gotowe? Rozgość się. Czym chata bogata. Nie zgubiłeś literackich trofeów? Na co czekasz, czytaj! Odszukaj wyjaśnień na nurtujące cię pytania.
– W porządku. Pora na poważne medytacje, które umożliwią ci otworzenie zamków do ukrytych komnat, gdzie znajdziesz klucze do następnych zagadek. Hola, hola.... To nie zabawa. Żadnych sztuczek i korzystania z wytrychów! Po zaliczeniu egzaminów z wiedzy tajemnej chwilka odpoczynku przed wyczerpującą podróżą. (Słychać pochrapywanie.)
– Dalej, nie myśl, że będziesz się tu wylegiwał w nieskończoność. Łap się za drabinkę i naprzód! Wspinaj się. Z rozwagą, z rozwagą.... Pędzla nie ma, więc jeden nierozważny krok i po tobie. No i co? Jesteś już na zewnątrz? – dał się słyszeć głosik z nutką ciekawości.
– Uff! Ale się zgrzałem. I co teraz? Zdaje mi się, że stoję na głowie – zabrzmiał spocony bas.
– Chłopie, na litość, uważaj! Te pojawiające się błyski, to przelatujące z szybkością światła kawalkady Duchów. Nie jesteś dla nich przeszkodą ale mogą się zagapić i zmienić już wyznaczony kierunek. Postaraj się znaleźć jakieś ustronne miejsce z widokiem na najbliższy świat do którego przymierzasz się przenieść. Do roboty. Czas nagli. Nie bądź jołopem. Weź przykład z Lema. Ten ci dopiero fantasta. Nie powinieneś być gorszy. Przekonasz się jak wspaniale da się uformować przyszłość, którą zobaczysz w zupełnie innym świetle.
Od autora fraszka:
Mam kilka rad świeżych. Której mam zawierzyć??