Religie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Religie

Postautor: Achill » 15 sty 2015, 19:06

Mirek pisze:A gdzie nie ma manipulacji? Każdy z nas, kazdego dnia kimś manipuluje i jest manipulowany.

No niby tak, ale to zalezy jeszcze od odbiorcy. Odbiorca świadomy nie daje sie manipulować - a przynajmniej ejst to mocno utrudnione.

Chodzi jednak o pewne procesy ktore nie mają u podstawy intencjonalnego dzialania. Przemieszanie sie kultur moze prowadzic do naturalnej asymilacji - przemieszania sie elementów kulturowych. weź na przykład "arafatki" przyjeły się błyskaiwcznie w Polsce jak tylko nasze wojska wylądowały w Iraku. arafatki - kafije w kulturze muzułmańskiej maja jednak swoje znaczenie. wzory oznaczaj przynaleznosc do konkretnej grupy czy narodowosci, a posiadanie takiej obwódki opinającej arafatkę na glowie (zazwyczaj czarna - na pewno widzieliście coś takiego w relacjach telewizyjnych) oznaczają osobę, która odbyła pielgrzymkę do Mekki. W Polsce jednak "arafatka" przyjeła się po prostu jako rodzaj ubioru, bez całego kontekstu kulturowego.
nie dokonano tu jednak manipulacji w postaci ukrycia faktu czym jest "kafija" [arafatka] i jakie ma znaczenie dla Arabów, nikt tez im nie narzuca że mają jej używać jako po prostu ubioru, tak samo nikt nie narzuca tego nam. i to jest przykład ASYMILACJI.
gdzie element jednej kultury jest przyjmownany przez druga bez zandeogo nacisku z żadnej ze stron.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 19 sty 2015, 02:02

Achill pisze:bajer polega na tym, że każda religia jest manipulowana.
Ale ludzie którzy się takich manipulacji dopuszczali mogli przebywać pod wpływem złych Duchów ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 07:36

Owszem mogli. Równie dobrze sami mogli nie być dość rozwinieci
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 25 sty 2015, 13:45

Achill pisze:
Mirek pisze:A gdzie nie ma manipulacji? Każdy z nas, kazdego dnia kimś manipuluje i jest manipulowany.

No niby tak, ale to zalezy jeszcze od odbiorcy. Odbiorca świadomy nie daje sie manipulować - a przynajmniej ejst to mocno utrudnione.

Ja kiedy rozmawiam z człowiekiem który wyznaje jakąś religię to czasami mam wrażenie że on jakby zamkną swój umysł do klatki bo jego tok myślenia przypomina mi takie jakby błędne koło.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 26 sty 2015, 01:02

ja znam i szanuję głeboko wierzących ludzi. Rzecz w tym, że oni mówią otwarcie - JA WIERZĘ... i są w pełni świadomi tego co mówią. Nie czynią ze swej wiary dowodów. nie dowodzą cytatami, generlanie nie dowodzą niczego, bo to sfera ich wiary.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 26 sty 2015, 08:19

Achill pisze:Rzecz w tym, że oni mówią otwarcie - JA WIERZĘ... i są w pełni świadomi tego co mówią. Nie czynią ze swej wiary dowodów. nie dowodzą cytatami, generlanie nie dowodzą niczego, bo to sfera ich wiary.
Tylko czy oni nie mają świadomości że w coś wierzą tylko dlatego że zostali tak indoktrynowani w dzieciństwie ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 26 sty 2015, 08:57

powiedziałbym, że Ci prawdziwi wierni wierzą mimo to. maja świadomość teo ze byli indoktrynowani, zachwiało to ich wiarą i ta próba i poszukiwania które wtedy podjeli pozwoliły im się tylko utwierdzić w wierze. Slowem znaleźli wtedy swoje odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 26 sty 2015, 11:41

Achill pisze:Slowem znaleźli wtedy swoje odpowiedzi.
Ja odpowiedzi na swoje pytnia znalazłem w ,,Księdze Duchów,,...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 26 sty 2015, 12:46

Hansel pisze:a odpowiedzi na swoje pytnia znalazłem w ,,Księdze Duchów,,...

nie rozumiem, czyzbyś oczekiwał, że świat ma tylko jedną receptę na dojście do prawdy?

Istotą nauk plynących ze spirytyzmu dla mnei jest to żeby dokładać staran aby byc lepszym. Jeśli potrzebujesz do tego Jahwe, Allaha czy innego boga czy nawet plejady bogów - jest to tylko i wyłącznie twój wybór. nie ma w nim tez nic złego. Złe jest jeśli mimo wiary w boga/lub nie usiłujesz tak nagiąc wyznawaną filozofię życiową aby usprawiedliwiać swoją niedoskonalość i brak chęci rozwoju.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 26 sty 2015, 12:54

Achill pisze:
Hansel pisze:a odpowiedzi na swoje pytnia znalazłem w ,,Księdze Duchów,,...

nie rozumiem, czyzbyś oczekiwał, że świat ma tylko jedną receptę na dojście do prawdy?

To był z mojej strony bardzo osobisty post chodziło mi o to że dla mnie najlepszą droga jest właśnie Spirytyzm ...
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi