pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Postautor: danvue » 20 sty 2015, 21:48

Hansel pisze:
Bo według Spirytyzmu wszyscy ludzie zostaną ostatecznie kiedyś zbawieni tyle tylko że jedni żeby sobie na to zasłużyć będą potrzebowali bez porównania więcej czasu ? Taka interpretacja jest mi żeczywiście o wiele bliższa.

No dokładnie tak ja to rozumiem. Że Ci, którym więcej czasu to zajmie, czyli którzy później zaczeli pracować, wcale nie są uważani za gorszych od tych pierwszych. A przynajmniej chciałbym, żeby o to chodziło! ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 21 sty 2015, 08:17

Hansel pisze:
danvue pisze:Ja to zawsze rozumiałem w ten sposób:
Ten, który idzie dobrą ścieżką tak samo osiągnie zbawienie jak ten, który na początku błądził, a potem również szedł dobrą ścieżką.
Nawet jeśli błądził, lenił się załóżmy na początek, a później zaczął pracować tak jak pozostali, z niego też się cieszą, też może osiągnąć zbawienie.
Tak, aby nikt nie myślał, że na to jest już za późno, że za dużo nagrzeszył czy coś takiego. Nigdy nie jest za późno. ;)

Bo według Spirytyzmu wszyscy ludzie zostaną ostatecznie kiedyś zbawieni tyle tylko że jedni żeby sobie na to zasłużyć będą potrzebowali bez porównania więcej czasu ? Taka interpretacja jest mi żeczywiście o wiele bliższa.

Wg spirytyzmu? Czy wg ewangelii wg spirytyzmu?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 21 sty 2015, 08:34

A jakie to ma dla Ciebie znaczenie, czy wg Ewangelii, czy wg spirytyzmu?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 21 sty 2015, 08:48

Mirek pisze:A jakie to ma dla Ciebie znaczenie, czy wg Ewangelii, czy wg spirytyzmu?

zasadnicze.
zbawienie wg spirytyzmu brzmi dla mnie jak komunia wg ateizmu
po protu w kontekście samej filzoofii spirytystycznej raczej cięzko szukać sensu w zbawieniu. W rozwoju owszem, rozowju dążącym do doskonalości - nazywanie tego zbawieniem jest jednak wedlug mnie błedne. gdyz na czym mialoby to zbawienie polegac i czym różniłoby sie od doskonałości w rozwoju. I co z tymi ktorzy nie wierzą a się rozwijają - nie zostaną zbawieni mimo że dla przykladu będa lepiej rozwinięcie od innych? no chyba ze zbawienie = doskonałośc w rozowoju morlanym - po co jednka wtedy nazywac dwa razy to samo i i to słowami o znaczeniu nie do końca oddającym sens spirytyzmu (przynajmniej ja to tak odbieram)
co innego jeśli chodzi o zbawienie wg ewangelli wg pirytyzmu - która stanowi sedno najbardziej popularnego ruchu spirytystycznego zwanego spirytyzmem chrześcijańskim. gdzie pojęcie zbawienia jest wciąż aktualne ale ściśle powiązane z wplecioną w spirytyzm filizofią chrześcijanską.

Dlatego właśnie pytanie o rozróżnienie ma dla mnie takie znaczenie.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 21 sty 2015, 09:33

Achill pisze:Dlatego właśnie pytanie o rozróżnienie ma dla mnie takie znaczenie.

Zbawienie w spirytyzmie to osiągnięcie doskonałości (duchy czyste), czyli także doskonałego szczęścia i zbliżenia do Boga

Sami siebie zbawiamy poprzez wysiłki na rzecz rozwoju. Jedno z najbardziej znanych haseł spirytystycznych brzmi "bez miłosierdzia nie ma zbawienia" :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 21 sty 2015, 10:43

Krzysztoff pisze:Sami siebie zbawiamy poprzez wysiłki na rzecz rozwoju. Jedno z najbardziej znanych haseł spirytystycznych brzmi "bez miłosierdzia nie ma zbawienia"

Nie widze w tym sensu. Czym jest zbawienie?
Słownik Języka Polskiego pisze:zbawić
1. «uratować od czegoś złego»
2. «w religii: ocalić od potępienia wiecznego»

no wieć jak to się ma do spirytyzmu?
potępienia napewno tu nie ma.
ratowanie od czegoś złego - nastepuje jak slusznie zauważyłeś, przez nasze własne wysiłki na drodze rozwoju duchowego. tyle tylko ze wydaje mi się że spirytyści powinni dązyc do dobra a nie uciekać przed złem - a zbawienie jak widać z definicji jest osiągnięciem doskonałości w uciekaniu od zła. ;)

Krzysztoff pisze:Zbawienie w spirytyzmie to osiągnięcie doskonałości (duchy czyste)

a nie odnosisz wrażenia że pojecie rozwoju duchowego o wiele lepiej oddaje to o czym włąśnie piszesz niż pojęcie zbawienia?

ps. dla porównania haslo postęp zwlaszcza ujęciu 1 i 2
Słownik Języka Polskiego pisze:postęp
1. «proces ukierunkowanych przemian prowadzących ku stanowi coraz doskonalszemu»
2. «osiągnięcie kolejnego, wyższego etapu»
3. «przejście w kolejne stadium jakiegoś negatywnego stanu lub nasilenie się czegoś»
4. górn. «odległość, o którą przesuwa się czoło przodku w określonym czasie w miarę urabiania»
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 21 sty 2015, 11:05

Myślę, że pod pojęciem zbawienie można w spirytyzmie rozumieć pełnię szczęścia, spełnienie duchowe. Nie kłóćmy się o słowa ;)

Co ciekawe, według słownika języka polskiego spirytyzm to:

spirytyzm
1. «wiara w możliwość obcowania z duchami osób zmarłych za pośrednictwem mediów»
2. «kult duchów jako etap w rozwoju religii»

O ile pierwsza definicja jest jeszcze do akceptacji, pod pewnymi warunkami, to druga jest zupełnie niemerytoryczna, nie bądźmy więc niewolnikami definicji słownikowych. Definicja encyklopedyczna byłaby zresztą zupełnie odmienna.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 21 sty 2015, 11:05

Z tym zbawieniem jest trochę namieszane zapewne, skoro w tak różny sposób ludzie to słowo odczytują.
Moim skromnym zdaniem zbawienie to stan ducha wolnego od wszystkich uwarunkowań. Dostępujemy zbawienia gdy nasz proces reinkarnacyjny się zakończył.
Osiągnęliśmy w rozwoju osobistym i duchowym wszystko.
Jak tak właśnie to słowo w taki sposób pojmuję.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 21 sty 2015, 11:58

cthulhu87 pisze: Nie kłóćmy się o słowa ;)

nie mam najmniejszego zamiaru, chcialem tylko doprecyzowania wypowiedzi.

cthulhu87 pisze:Co ciekawe, według słownika języka polskiego spirytyzm to:

spirytyzm
1. «wiara w możliwość obcowania z duchami osób zmarłych za pośrednictwem mediów»
2. «kult duchów jako etap w rozwoju religii»

O ile pierwsza definicja jest jeszcze do akceptacji, pod pewnymi warunkami, to druga jest zupełnie niemerytoryczna, nie bądźmy więc niewolnikami definicji słownikowych. Definicja encyklopedyczna byłaby zresztą zupełnie odmienna.

owszem, nei zapominajmy jednak, że poloniści tak jak i wszyscy inni językoznawcy uznają (lub nie) słowa według tego w jakim znaczeniu są używane. I stąd na przykład wieloznacznośc neiktórych słów. Nie jestem zwolennikiem trzymania się sztywno zasad jezykowych ale przy tak delikatnych kwestiach gdzie niewielki niuans może zmienić znaczenie całej wypowiedzi, myślę, że taka semantyczna nadwrażliwość jest jak najbardziej uzasadniona.

zgodze się, że nei wszystkie definicje są zgodne z tym czym pewne rzeczy są rzeczywiście (sa nie dość precyzyjne) we wszystkich jednka wypadkach wszystkie pojecia przedstawione przez nas zostaly zdefiniowna według ogólnie przyjętego ich rozumienia. W tym wypadku spirytyzm jest przecież powszechnie mylony z doktryną religijną a zbawienia można dostapić tylko poprzez przyjęcie sakramentów i/lub wyznanie wiary w boga itp itd. Co rozumiane w ten sposób powoduje u mnie zgrzyt w interpetacji tego co napisaliście.

ale dziękuję za wyjaśnienia. jezeli zdefiniujemy pojecie na nowo jak to uczynił Mirek:
Mirek pisze:Moim skromnym zdaniem zbawienie to stan ducha wolnego od wszystkich uwarunkowań. Dostępujemy zbawienia gdy nasz proces reinkarnacyjny się zakończył.
Osiągnęliśmy w rozwoju osobistym i duchowym wszystko.

to rzeczywiście zaczyna mieć to sens.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 21 sty 2015, 14:00

myślę że spirytyści odnosili się do potocznego znaczenia "osiągnąć zbawienie" - czy inaczej "iść do nieba"

w aforyzmach czy sentencjach - takie skróty myślowe są stosowane ; natomiast dużej części tekstów spirytystycznych występują bardziej precyzyjne określenia
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi