pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Postautor: Krzysztoff » 19 sty 2015, 11:56

stefan12 pisze:Miłość - bo dzięki niej możemy z nimi walczyć i mamy jasny cel.

:lol: Czyli sensem życia człowieka miała by być walka z szatanem ? Po to żyjemy ? Ciekawa koncepcja

Czyli jak bym postawił Ci na trawniku przed domem wkurzonego dresiarza , którego intencją było by zrobienie krzywdy tobie i twojej rodzinie , to był byś szczęśliwy - że masz okazję z nim walczyć ? Drobna uwaga że w koncepcji katolickiej - szatan jest o wiele bardziej inteligentny od nas , poza tym ma swoje nadzwyczajne moce - czyli ten dresiarz jest od nas silniejszy , mądrzejszy i ma karabin maszynowy - czy Bóg jest miłością stawiając nam go w ogrodzie ?

Czy jest miłością wobec dresiarza - który został tak stworzony , że nie ma szans na normalne życie ?

Walka duchowa - toczy się wewnątrz nas - z naszymi niedoskonałościami , w każdym momencie mamy wybór i podejmujemy moralną decyzję .
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 12:06

cthulhu87 pisze:Jeśli w każdym człowieku istnieje życie psychiczne i jeśli z tym życiem psychicznym mamy do czynienia na co dzień, to wiemy, że ono istnieje. I jest tu mowa o czymś, co jest nam w dużym stopniu znane i z czym mamy do czynienia, a nie jest przedmiotem wiary.
Spirytyzm przynosi dowody potwierdzające tożsamość i dalsze trwanie tego życia psychicznego po śmierci. TYLE. Kwestia oceny tych dowodów to kwestia oceny działalności takich mediów jak Chico Xavier, Leonora Piper itd. itp.
Nie ma tu mowy o żadnych elfach, diabłach, krasnalach i gnomach, ani innych czortach rodem z mitologii i baśni, które jako jakieś odrębne, wydumane indywidua miałyby funkcjonować w zaświecie i kontaktować się z ludźmi. Jest tu mowa wyłącznie o dalszym trwaniu życia psychicznego ludzi po śmierci.

Stefan, co jest w tym wywodzie, czego nie rozumiesz?

Rozumiem, że całą doktrynę spirytystyczną zamykamy w katolickiej prawdzie wiary "Dusza ludzka jest nieśmiertelna", i tak naprawdę, pozostałe 99,99 stron z Księgi Duchów Kardeca to wyssane z palca jego myśli?

Krzysztoff pisze::lol: Czyli sensem życia człowieka miała by być walka z szatanem ? Po to żyjemy ? Ciekawa koncepcja

Czyli jak bym postawił Ci na trawniku przed domem wkurzonego dresiarza , którego intencją było by zrobienie krzywdy tobie i twojej rodzinie , to był byś szczęśliwy - że masz okazję z nim walczyć ? Drobna uwaga że w koncepcji katolickiej - szatan jest o wiele bardziej inteligentny od nas , poza tym ma swoje nadzwyczajne moce - czyli ten dresiarz jest od nas silniejszy , mądrzejszy i ma karabin maszynowy - czy Bóg jest miłością stawiając nam go w ogrodzie ?

Czy jest miłością wobec dresiarza - który został tak stworzony , że nie ma szans na normalne życie ?

Walka duchowa - toczy się wewnątrz nas - z naszymi niedoskonałościami , w każdym momencie mamy wybór i podejmujemy moralną decyzję .

Doskonały przykład, Spirytyzm powie, że to nie dresiarz spuścił nam łomot, a to sami nastąpiliśmy na grabie, bo dresiarz nie istnieje. :D
Dresiarz ma szanse na poprawę i normalne życie, ale tego nie chcę, przynajmniej na razie.

Tak, Bóg jest miłością bo pomimo tego, że możemy natknąć się na tego dresiarza, czasem przypadkowo, a czasem samemu siadając w sektorze kibolskim lub zapisując się na ustawkę, to również daje nam jeszcze silniejszego policjanta dla obrony.
I cała ta walka duchowa jest realna w nas, i rozgrywa się o to, czy stanąć po stronie dresiarza, czy policjanta.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 19 sty 2015, 13:08

stefan12 pisze:Doskonały przykład, Spirytyzm powie, że to nie dresiarz spuścił nam łomot, a to sami nastąpiliśmy na grabie, bo dresiarz nie istnieje. :D

spirytyzm nie zaprzecza istnienia duchów złych i często mówi o tym , że starają się one wpłynąć na ludzi - patrz w KD , jest na ten temat cały rodział.

stefan12 pisze:Dresiarz ma szanse na poprawę i normalne życie, ale tego nie chcę, przynajmniej na razie.

Zgadza się to z koncepcją spirytystyczną ; choć nie używamy tu słowa szatan

stefan12 pisze:Tak, Bóg jest miłością bo pomimo tego, że możemy natknąć się na tego dresiarza, czasem przypadkowo, a czasem samemu siadając w sektorze kibolskim lub zapisując się na ustawkę, to również daje nam jeszcze silniejszego policjanta dla obrony.

Powiedz to tym dzieciom o którym mowa w temacie , gdzie był ten policjant gdy dresiarz chodził po dzielnicy i walił je bejsbolem po głowach ? Dlaczego Bóg pozwala na to szatanowi ? bo wg. tej koncepcji - to on odpowiada za zło. Gdzie był Bóg ?

stefan12 pisze:I cała ta walka duchowa jest realna w nas, i rozgrywa się o to, czy stanąć po stronie dresiarza, czy policjanta.

Wygodna koncepcja dla tych co lubią się bić. Bo ten dresiarz - to kto inny, nie ja. Tylko skąd ten bejsbol w moich rękach ?

Załóżmy na chwilę , że ludzie to niewinne i neutralne moralnie istoty a wina za za złe czyny spada na szatana. Czyli wg. idei walki duchowej - szatan jest naszym wrogiem. (fajnie jest mieć wroga i zwalać na niego wszystkie problemy i niepowodzenia)

Co z naukami Jezusa o nadstawianiu 2-giego policzka , o miłowaniu naszych nieprzyjaciół ?
Skoro szatan ma szansę się nawrócić - znowu - wychodzi na to że rację mają spirytyści , mówiący że duchy niższe czy złe także trzeba traktować ze współczuciem i miłosierdziem.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 13:51

Myślę, że wrzuciłeś wszystko do jednego worka i wyszedł "bigos".

Jezus kazał miłować bliźniego - człowieka, a nie szatana. Szatan jest wrogiem człowieka i mamy trzymać się od niego z daleka.
Jeśli ten właśnie dres nas bije po łbie, to tylko może nam pomóc policjant, bo sami nie damy radę się obronić. To jak walka właśnie dziecka z dresiarzem.
A propos sakramentów o których wspomniałem w innym wątku - wg. KK chrzest to również egzorcyzm, który ma zabezpieczyć przed szatanem.

Dzieci o których piszemy w tym wątku są ofiarami ludzi, dorosłych, którzy z kolei mogą być pod wpływem szatana, czy też złych duchów, jak to spirytyzm ich określa.
Poza tym, wytłumaczeniem ich losu, może być dług karmiczny, o którym wspominałem. Tego nikt z nas nie wie, to są nasze gdybania. Aczkolwiek takie wytłumaczenie jest bliższe pojęcia sprawiedliwości bożej, aniżeli żadne.

Mnie do całej tej układanki spirytystycznej również nie pasuje przekonanie o braku różnorodności bytów i niemożności cofnięcia w ewolucji.
Te dwa dogmaty wyklucają istnienie szatana w spirytyzmie, ale nie oznacza to, że spirytyzm nie może się tu mylić.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 14:37

Krzysztoff pisze:
stefan12 pisze:Miłość - bo dzięki niej możemy z nimi walczyć i mamy jasny cel.

:lol: Czyli sensem życia człowieka miała by być walka z szatanem ? Po to żyjemy ? Ciekawa koncepcja

Ja z tego zrozumiałem, że miłość jest po to aby móc walczyć z szatanem. Dziwnie się z tym czuję :geek:
Szatan jest nam potrzebny po to aby za nasze złe postępowanie mieć na kogo win zrzucić. Dziej się tak od początku:
Adami dlaczego zjadłeś jabłko? To Ewa dała mi je i kazała zjeść. Ewo dlaczego zerwałaś jabłko? Bo szatan mnie zwiódł. Jestem niewinna, to jego sprawka. Zawsze jest dobrze mieć kogoś aby go obwinić za własne grzechy ;)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2015, 15:51 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 19 sty 2015, 14:38

stefan12 pisze:Rozumiem, że całą doktrynę spirytystyczną zamykamy w katolickiej prawdzie wiary "Dusza ludzka jest nieśmiertelna"

To jest punkt wyjścia i od tego trzeba zacząć jakąkolwiek refleksję nad spirytyzmem. Zastanów się nad tym, a wykluczysz wszystkie zbędne byty ze swoich rozważań. Zwróćmy jednak uwagę, że spirytyzm wyprowadza przekonanie o nieśmiertelności duszy z analizy 1) manifestacji spontanicznych, 2) seansów (spotkań) mediumicznych, 3) eksperymentów dot. postrzegania pozazmysłowego (parapsychologia). Katolicyzm jest religią w klasycznym rozumieniu i wyprowadza tę wiedzę z wiary. Trzeba mieć świadomość tej odmienności.

i tak naprawdę, pozostałe 99,99 stron z Księgi Duchów Kardeca to wyssane z palca jego myśli?

To kwestia indywidualnej oceny treści tam zawartych. Każdy popełnia błędy, Kardec też popełniał błędy. Z tego co wiem, był tu już kiedyś temat poświęcony błędom znalezionym w kodyfikacji Kardeca, ale to nie jest problem, bo Księga Duchów nigdy nie była Biblią, od początku miała skłaniać do myślenia, a nie do bezrefleksyjnego wierzenia. Co więcej, Kardec zachęcał, aby tę wiedzę rozwijać i ją korygować, co jest niemożliwe w przypadku ksiąg objawionych, którymi dysponują poszczególne religie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 14:52

To teraz wrzucę kij w mrowisko :D
Która z tych katolickich prawd wiary jest sprzeczna z doktryną spirytyzmu:

1. Jest jeden Bóg.
2. Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za zło karze.
3. Są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
4. Syn Boży stał się człowiekiem, umarł za krzyżu i zmartwychwstał dla naszego zbawienia.
5. Dusza ludzka jest nieśmiertelna.
6. Łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 19 sty 2015, 15:05

Moim zdaniem spirytysta nie zgodziłby się głównie z następującymi:

3. Dogmat trynitarny to pomysł późniejszych teologów, nawet sami chrześcijanie mają problem, aby wyprowadzić go z Biblii. Spirytyzmowi ta idea jest zupełnie obca

4. Jako spirytysta powiedziałbym raczej, że żył i nauczał dla naszego zbawienia.

6. Zależy jak rozumieć łaskę. Dla jednych samo istnienie nas jako świadomych bytów jest już łaską, dla innych łaską będzie coś innego. W teologii łaska też ma odpowiedni kontekst i pojawia się tu taki sam problem, jak z grzechem pierworodnym - nie łączmy na siłę zagadnień powstałych w różnych kulturowych uwarunkowaniach, których znaczenie jest odmienne i osadzone w pewnym kontekście religijnym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 15:21

3. Bóg Ojciec - wiadomo, syn Boży - Jezus, a może i inne duchy wyższe sprawujące opiekę nad nami, Duch św - fluid?
4. Nie widzę tu niczego, wobec czego spirytysta by miał protestować.
6. Łaska Boża traktowana jako ten stan bez grzechu - myślę, że to stan duchów wyższych, więc również nie widzę sprzeczności do spirytyzmu.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 19 sty 2015, 15:30

stefan12 pisze:3. Bóg Ojciec - wiadomo, syn Boży - Jezus, a może i inne duchy wyższe sprawujące opiekę nad nami, Duch św - fluid?

Reinterpretujesz dogmat trynitarny, nie wiem w jakim celu, bo chrześcijaństwo zakłada, że jeden Bóg jest w trzech osobach. Albo nadajesz tym słowom określony sens w takim kontekście, w jakim te słowa powstały, albo bawimy się tu w poezję i wolne interpretacje, moim zdaniem bez żadnego sensu. Dodam tylko, że fluid nie może być osobą. Ponownie przestrzegam przed zmienianiem kontekstu religijnego dogmatyki chrześcijańskiej - nie ma to żadnego celu.

stefan12 pisze:4. Nie widzę tu niczego, wobec czego spirytysta by miał protestować.

Więc poznaj teologiczny sens i kontekst biblijny tego zdania.
Najlepiej tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Odkupienie
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi