pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie, na które papież nie zna odpowiedzi

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 11:16

Spirytyzm zakłada, że miały wolną wolę w wyborze swojego losu przed narodzeniem się.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 11:24

Problem polega na tym, że spirytyści niechętnie zaglądają do innej literatury niż spirytystyczna. Dlatego pewne sytuacje i przekazy są przez nich błędnie interpretowane.
Moja droga do zapoznania się z naukami spirytystycznym polegała, że tą dziedzinę zostawiłem sobie na sam koniec. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że tak właśnie miał wyglądać mój rozwój duchowy. Wiele rzeczy nie jest mi dziwna, jak również znalazłem wiele podobieństw gdzie indziej. Znalazłem również braki w wiedzy spirytystycznej, które są przypuszczalnie związane z tym, że duchy nie mogą nam wszystkiego mówić i same nie posiadają jeszcze całej wiedzy.
I jeszcze ta kurczliwość trzymania się tych przekazów, gdzie co jakiś czas mówi się, że tak nie jest, że trzeba samemu zdecydować, czy jest to prawda czy nie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 11:32

Spirytyści naiwnie odrzucają możliwość istnienia takiego bytu jak szatan czy lucyfer. A dlaczego?
Bo gdyby dopuszczali jego istnienie, to wtedy cała układanka oparta na przekazach duchów mogłaby legnąć w gruzach.

Bo zakładając, że prawdą jest to co np. Biblia mówi o szatanie, jego mocy, inteligencji i przebiegłości, to żadne z mediów pracujące dla spirytystów nie byłoby w stanie ustrzec się przed fałszywymi przekazami, jeśli pochodziłyby od niego.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 19 sty 2015, 11:36

stefan12 pisze:Spirytyści naiwnie odrzucają możliwość istnienia takiego bytu jak szatan czy lucyfer. A dlaczego?

Dlatego, że są to istoty mityczne i zmyślone
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 11:38

Zmyślone, bo przed spirytystami nie przyznały się do swojego istnienia i nie wymieniły tego imienia?

Czy też spirytyści mają, jakieś bardziej przekonywujące dowody?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 11:39

Istnienie takiego bytu jak szatan stoi w sprzeczności z wszechmocą Boga i jego miłością. Nie wynika to ze strachu przed runięciem spirytyzmu, gdy przyjmą istnienie szatana. On jest wytworem ludzkim. Jak jesteś zainteresowany dowiedzeniem się czegoś więcej, to daj znać na prv.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 19 sty 2015, 11:41

Mirek pisze:Problem polega na tym, że spirytyści niechętnie zaglądają do innej literatury niż spirytystyczna. Dlatego pewne sytuacje i przekazy są przez nich błędnie interpretowane.

Mirek, coś w tym jest , ja bym to sformułował inaczej - spirytyści wiele czytają literatury innej niż spirytystyczna (taka jest moja obserwacja) ale nie "łykają" łatwowiernie wszystkich pojawiających się tematów typu teorie spiskowe .

Przesiewanie ziarna od plewy - to jest dobra praktyka.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 11:43

Oczywiście, że chcę dowiedzieć się więcej, ale właśnie istnienie takich bytów potwierdza wszechmoc Boga i jego miłość.
Wszechmoc - bo stworzył takie istoty, które miały prawo się sprzeciwić.
Miłość - bo dzięki niej możemy z nimi walczyć i mamy jasny cel.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 19 sty 2015, 11:48

stefan12 pisze:Zmyślone, bo przed spirytystami nie przyznały się do swojego istnienia i nie wymieniły tego imienia?

Czy też spirytyści mają, jakieś bardziej przekonywujące dowody?

Jeśli w każdym człowieku istnieje życie psychiczne i jeśli z tym życiem psychicznym mamy do czynienia na co dzień, to wiemy, że ono istnieje. I jest tu mowa o czymś, co jest nam w dużym stopniu znane i z czym mamy do czynienia, a nie jest przedmiotem wiary.
Spirytyzm przynosi dowody potwierdzające tożsamość i dalsze trwanie tego życia psychicznego po śmierci. TYLE. Kwestia oceny tych dowodów to kwestia oceny działalności takich mediów jak Chico Xavier, Leonora Piper itd. itp.
Nie ma tu mowy o żadnych elfach, diabłach, krasnalach i gnomach, ani innych czortach rodem z mitologii i baśni, które jako jakieś odrębne, wydumane indywidua miałyby funkcjonować w zaświecie i kontaktować się z ludźmi. Jest tu mowa wyłącznie o dalszym trwaniu życia psychicznego ludzi po śmierci.

Stefan, co jest w tym wywodzie, czego nie rozumiesz?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 11:49

Krzysztoff pisze:
Mirek pisze:Problem polega na tym, że spirytyści niechętnie zaglądają do innej literatury niż spirytystyczna. Dlatego pewne sytuacje i przekazy są przez nich błędnie interpretowane.

Mirek, coś w tym jest , ja bym to sformułował inaczej - spirytyści wiele czytają literatury innej niż spirytystyczna (taka jest moja obserwacja) ale nie "łykają" łatwowiernie wszystkich pojawiających się tematów typu teorie spiskowe .

Przesiewanie ziarna od plewy - to jest dobra praktyka.

Może Ty tak czynisz lecz po wypowiedziach Twoich kolegów i koleżanek spirytystów, jak o sobie mówią, odnoszę to wrażenie, którym się podzieliłem. Jest to tylko moja obserwacja nie mająca żadnego negatywnego nastawienia do nikogo.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi