Dlaczego Jezus umarł na krzyżu ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dlaczego Jezus umarł na krzyżu ?

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 00:24

Dokładnie to mnie nurtuje u Kardeca i nei pzowala w pelni zaufac w treśc tych przekazów.
Mianowicie Alan Kardec swoimi ksiązkami mogłby sie wybronić z wielu zarzutów poza jednym - skąd pewnośc, że to co mu podawały duchy to nie jest ich (owych duchów) SUBIEKTYWNA opinia.

Wszyscy rabini izraeliccy potwierdzają istnienie Jezusa. Talmud mówi tak: „W wilię Wielkanocy Jezus był ukrzyżowany, gdyż oddawał się magii i czarom". Tacyt i Swetoniusz przytaczają również mękę Jezusa i rozwój idei chrześcijańskiej. Pliniusz Młodszy, rządca Bitynii, zdaje sprawozdanie z tego ruchu pięćdziesiąt lat później w przechowanym dotąd raporcie do Trajana. Jak zresztą można przypuszczać, aby wiara w legendę mogła natchnąć apostołów takim entuzjazmem, odwagą i stałością w obliczu śmierci; że dała im sposób obalenia pogaństwa, owładnięcia Cesarstwem Rzymskim i kolejnego opanowania wszystkich narodów cywilizowanych

a na kiedy sa datowane te zapiski? Bo za panowanie cesarza Tyberiusza wiekszym zmartwieniem dla Rzymian był Herod i jego fanaberie aniżeli J. i jego uczniowie.
wskaż mi jedno które mówi cos na zasadzie -" dnia dzisiejszego pochwycono Jezusa z Nazaretu i postawiono mu zarzuty/ ukrzyzowano "itp itd.. niech to będzie np raport Piłata.
mimo calej skrupulatności rzymskiej administracji zachowalo sie jakimś cudem imię Barabasza - Jezusa jednak jak dotąd nie znaleziono. (moge nie mieć aktualnych danych ostatni raz czytalem cos na temat bieżacego stanu wiedzy jakiś rok czy póltora roku temu. ake z braku podnoszenia tego typu argumentów wnioskuje iż nadal tej wiedzy nie ma).

Dla precyzji ... nie wątpię, ze istniał pewien pierwowzór. Jednak nie brałbym doslownie tego co zostało o nim napisane z powodu tego oto cytatu chociażby:
Hansel pisze:Niektóre epizody znajdują się w historii innych ludów starożytnych, a niektóre fakty z życia Chrystusa są również w życiu Kriszny i Horusa

to daje nam wyraźnie do zrozumienia, że część tego co o Chrystusie w nowym Testamencie napisano jest po prostu zapozyczeniem - i to niestety z motywem tragicznej śmierci i zmartwychwstania włącznie.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 19 sty 2015, 00:42

Achill pisze:to daje nam wyraźnie do zrozumienia, że część tego co o Chrystusie w nowym Testamencie napisano jest po prostu zapozyczeniem
Bo z drugiej strony czas pomiędzy spisaniem ewangelii a życiem Jezusa jest na tyle długi że ta postać rzeczywiście zdążyła ulec pewnej mitologizacji.

Achill pisze:i to niestety z motywem tragicznej śmierci i zmartwychwstania włącznie.

To skąd w tami razie wzioł by się Całun Turyński ? http://www.religie.424.pl/calun-turynsk ... ticle.html
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 01:01

Sceptycy odrzucają wiarygodność tkaniny ze względu na wyniki badań metodą węglową w 1988r., która wskazała datę powstania Całunu na 1325r.

dokładnie tak.
Należy jednak brać pod uwagę fakt, ze nadpalenie tkaniny podczas pożaru w Chimery mogło w dużym znaczeniu wpłynąć na efekt badań.

należąłoby jeżeli jakikolwiek inny fragment tkanniny dawałby podejrzanie odbiegający wynik. Dataowan zrobiono wtedy kilka, z kilku róznych próbek (pobranych z róznych miejsc calunu) wszystkie wskazywały w zaookroągleniu tę datę. A sama metoda daje w zalezności od aparatury daje od +/- 15 do +/- 50 lat dokładności.
A normą jest iż przygotowane zestawy probek wysyla się do kilku laboratoriów, aby wyelimnowac błedy. jeżeli wieć wyniki sa zgodne lub bardzo zblizone to znaczy że tak jest.
Jak dla mnei to przesądza sprawę.
Tym bardziej żę akurat w tamtym czasie w średniowieczu handel relikwiami kwitł w najlepsze - o czym przypadkiem tu nikt nie wspomniał.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 19 sty 2015, 01:22

Ale informacje o istnieniu Chrześcijan istnieją już za czasów panowania Nerona a więc w czasach kiedy zapewne żyli jeszcze ludzie którzy musieli Jezusa znać osobiście, a poza tym jeszcze się nie spotkałem z tym żeby ktoś negował historyczność Pawła z Tarsu a on się nawrócił i bardzo gwałtownie zmienił swoje postępowanie właśnie po tym jak objawił mu się Duch Jezusa.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Krzysztoff » 19 sty 2015, 09:22

Achill pisze:Dokładnie to mnie nurtuje u Kardeca i nei pzowala w pelni zaufac w treśc tych przekazów.
Mianowicie Alan Kardec swoimi ksiązkami mogłby sie wybronić z wielu zarzutów poza jednym - skąd pewnośc, że to co mu podawały duchy to nie jest ich (owych duchów) SUBIEKTYWNA opinia.

Na pewno jest subiektywna, tak samo jak moje i Twoje opinie. Dlatego w spirytyzmie nie przyjmujemy dowodów typu "Kardec tak powiedział"
wszystko należy ocenić samemu i przyjąć lub odrzucić .
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 19 sty 2015, 10:45

Krzysztoff pisze:Na pewno jest subiektywna, tak samo jak moje i Twoje opinie. Dlatego w spirytyzmie nie przyjmujemy dowodów typu "Kardec tak powiedział"wszystko należy ocenić samemu i przyjąć lub odrzucić .

Dobrze by było tak robić z każdym źródłem, nie tylko z Kardec'iem ale także z Biblią, Torą i Koranem i cała resztą źródeł. :) Czasem ważne przekazy dostajemy nie z tych najbardziej znanych źródeł, ale od prywatnych osób, które coś powiedzą lub napiszą bez mała przypadkowo, a okazuje się że trafiły w same sedno, otwierając nam szeroko oczy. :) Tu musze podziękować Mirkowi, bo całkiem niedawno właśnie w ten sposób otwarł mi oczy na coś czego ja nie widziałam a jest to częścią mojego życia.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 11:08

mnie na studiach nauczono jednej rzeczy. autorytetom zadawaj niewygodne pytania, dyskutuj robiąc za adwokata diabła, słowo pisane weryfikuj.

wracając do tematu [ po nocy pełnej przemyśleń]
pojawilo mi sie takie pytanie. Skąd pewność że J. dążył do ukrzyzowania, mzoe on wcale tego nei rpzewidzial a po prostu przyjal postawe bierną - co bedzie to bedzie, starajac sie jedynie do ostatnich chwili wytrwac w swoich wlasnych naukach.
moze cała pasja CH. byla niczym innym a "starożytnym procesem inkwizycyjnym" gdzie J. odgrywał rolę heretyka sądzonego przez wiernych - az za bardzo mnie uderzyło to podobieństwo.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 11:14

Bo tak jest Achill. Jezus wiedział, że musi poświecić życie dla ludzkości, że przyszedł na Ziemię w konkretnym celu, a czy będzie musiał przez to zginąć i jaką śmiercią umrze, mógł dowiedzieć się dopiero pod koniec swojego życia.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 11:34

Skoro my mamy znać scenariusz swojego wcielenia, to tym bardziej Jezus znał go doskonale, zwłaszcza, że pozostawał w ciągłym kontakcie z tamtą stroną.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 11:35

Ale był również człowiekiem i o tym Stefan nie powinieneś zapominać :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi