Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie

Postautor: kalatala » 05 paź 2014, 21:00

Hahaha, ale się usmiałam z postu Atalii i jego konsekwencji... :lol: Sama się zdziwiłam, że na jej żart tak zareagowano :lol:
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 06 paź 2014, 14:13

Bez żartów świat byłby strasznie nudny :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 06 paź 2014, 18:36

Zawsze zastanawiałem się.. przez Duchy definiowane były miłość, wiara, Bóg i równie ciężkie hasła. A pytał ktoś kiedyś Duchy: czym jest poczucie humoru? :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 06 paź 2014, 19:12

danvue pisze:Zawsze zastanawiałem się.. przez Duchy definiowane były miłość, wiara, Bóg i równie ciężkie hasła. A pytał ktoś kiedyś Duchy: czym jest poczucie humoru? :)

pozwolę sobie na autoreklamę:)
http://spirytysta.blogspot.com/2012/09/ ... wesoo.html
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 03 sty 2015, 00:18

Xsenia pisze:
Filaretka pisze:Nie zawsze też Chrystus = Jezus.

Chyba nie jarzę :)
A jeśli miałabym kogoś chcieć znaleźć w sobie to raczej byłaby to Matka Teresa. Jezus dążył tylko do powiększenia grona swoich wyznawców, megaloman jak dla mnie. Matka Teresa natomiast oddała wszystko co miała, poświęcała się dla innych, niczego nie pragnęła dla siebie. Inne kobiety poszły za nią, bo chciały ją naśladować. Ja, nad czym bardzo ubolewam, jestem za wielką egoistką by być jak Matka Teresa, ale bardzo podziwiałam i podziwiam tą kobietę, właśnie za jej poświęcenie, niemieszanie się do polityki, nauczanie poprzez swoją dobrą postawę, a nie nakazy, zakazy i rozkazy.

Chyba nie masz na myśli tej sadystki z Indii co to wody spragnionemu nie chciała podać bez przyjęcia przez niego tzw. nawrócenia, o tej co to jak zachorowała to do USA się wybrała - o tej co to w TV pokazali nagranie z ukrytej kamery? :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Xsenia » 03 sty 2015, 01:31

czarnyMag pisze:Chyba nie masz na myśli tej sadystki z Indii co to wody spragnionemu nie chciała podać bez przyjęcia przez niego tzw. nawrócenia, o tej co to jak zachorowała to do USA się wybrała - o tej co to w TV pokazali nagranie z ukrytej kamery?

Z moich wiadomości to właśnie Matka Teresa nie nalegała by ludzie przyjmowali chrzest, tylko pomagała każdemu obojętnie jakiej religii był. Czy mógłbyś podać źródło tych wiadomości? Jeśli coś było nie tak, to chętnie poczytam.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Arronax » 03 sty 2015, 17:40

Ja też poszukam Ci bo słyszałem o tym dość dużo , niestety negatywnych opisów. Ale niczego nie sprawdzałem i to nie jest moje zdanie ( za mało wiem= nie mam zdania). A jak było na prawdę, sami widzicie jak trudno dojść do prawdy do osoby, która żyła jeszcze tak niedawno, a co dopiero ponad 2000 lat temu.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Krzysztoff » 03 sty 2015, 21:01

koniec offtopu na tym wątku

przypominam że ten wątek dotyczy "ostrzeżenia przed uczonymi w Piśmie"

Jezus często krytykował faryzeuszy "uczonych w piśmie" - pytanie co to za postawa ? (być uczonym w piśmie ...)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danvue » 04 sty 2015, 11:37

Według mnie postawa takich osób, które doskonale znają Pismo (czy inne święte ksiegi) i cytują je "grzesznikom", a sami nie potrafią stosować prostych zasad miłosierdzia.
Również pewnie chodziło Jezusowi o ludzi podobnych do faryzeuszy, którzy to ogółem bardziej stosowali się do różnych judaistycznych nakazów, zakazów czy tradycji, niż do normalnego, prostego miłosierdzia, takiego jaki pokazywał nam Jezus ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: czarnyMag » 05 sty 2015, 00:16

Krzysztoff pisze:Ciekawy fragment z Ewangelii Mateusza ...

"Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie
1 Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami:
2 "Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze.
3 Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią.
4 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą.
5 Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów.
6 Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach.
7 Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi.
8 Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.
9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.
10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus.
11 Największy z was niech będzie waszym sługą.
12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.

"Co myślicie o tych oznaczonych fragmentach ?

Zobaczymy co powiedzą wasi następcy gdy stworzą i zarejestrują swój nowy kościół spirytystyczny - raczej wróżę powtórkę kościoła katolickiego :D
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi