danvue pisze:Zawsze zastanawiałem się.. przez Duchy definiowane były miłość, wiara, Bóg i równie ciężkie hasła. A pytał ktoś kiedyś Duchy: czym jest poczucie humoru?

Xsenia pisze:Filaretka pisze:Nie zawsze też Chrystus = Jezus.
Chyba nie jarzę
A jeśli miałabym kogoś chcieć znaleźć w sobie to raczej byłaby to Matka Teresa. Jezus dążył tylko do powiększenia grona swoich wyznawców, megaloman jak dla mnie. Matka Teresa natomiast oddała wszystko co miała, poświęcała się dla innych, niczego nie pragnęła dla siebie. Inne kobiety poszły za nią, bo chciały ją naśladować. Ja, nad czym bardzo ubolewam, jestem za wielką egoistką by być jak Matka Teresa, ale bardzo podziwiałam i podziwiam tą kobietę, właśnie za jej poświęcenie, niemieszanie się do polityki, nauczanie poprzez swoją dobrą postawę, a nie nakazy, zakazy i rozkazy.
czarnyMag pisze:Chyba nie masz na myśli tej sadystki z Indii co to wody spragnionemu nie chciała podać bez przyjęcia przez niego tzw. nawrócenia, o tej co to jak zachorowała to do USA się wybrała - o tej co to w TV pokazali nagranie z ukrytej kamery?

Krzysztoff pisze:Ciekawy fragment z Ewangelii Mateusza ...
"Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie
1 Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami:
2 "Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze.
3 Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią.
4 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą.
5 Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów.
6 Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach.
7 Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi.
8 Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.
9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.
10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus.
11 Największy z was niech będzie waszym sługą.
12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.
"Co myślicie o tych oznaczonych fragmentach ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości