Homoseksualność

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Homoseksualność

Postautor: sigma » 17 sty 2010, 17:21

Chyba rzeczywiście nie zrozumiałeś.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Sebastian » 17 sty 2010, 17:30

Dlatego prosiłbym o wyjaśnienie i rozwinięcie myśli...
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 18 sty 2010, 16:17

Niestety nie znalazłem artykułu który kiedyś czytałem na ten temat. Ale angielska Wikipedia trochę bardziej szczegółowo niż polska opisuje okoliczności zaangażowania się Turinga w relację która doprowadziła Turinga przed sąd. Otóż w artykule który (dawno temu) czytałem zawarta była sugestia że spotkanie Turinga z tym akurat partnerem było zaaranżowane. Po prostu gdyby Turing nie był pracownikiem instytucji prowadzącej prace tak ściśle tajne, do spotkania z tym akurat partnerem prawdopodobnie nie doszłoby, w konsekwencji nie miałyby miejsca wydarzenia późniejsze.

Zaś wykorzystanie prawa byłoby niemożliwe gdyby nie ówcześnie możliwa penalizacja tego rodzaju zachowań.

Zaś dociekanie komu i na czym w tym przypadku zależało (to było raczej przedmiotem artykułu na który się ciągle powołuję) jest z punktu widzenia tematyki tego wątku chyba mniej istotne. Istotne zaś jest (i to chciałem pokazać) jak można wykorzystać prawo do celów faktycznie pozaprawnych (autorzy artykułu nie mieli wątpliwości co do manipulacji prawem w tym przypadku).

Wklejam link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turin ... _indecency

Jeżeli Cię to interesuje to możesz poszukać w linkach dołączonych do hasła w Wikipedii (z tym że w angielskiej jest ich zdecydowanie więcej).

Pozdrówka :)
Piotr

sigma

Postautor: Melys » 20 sty 2010, 12:01

moim skromnym zdaniem to nie o to chodzi. bóg jest tolerancyjny, kocha wszystkich bez względu na to czy jestesmy garbaci, alkoholikami, homoseksualni czy wegetarianami. jakie to ma znaczenie.
Wszystko wyraza sie nie w czyms konkretnym tyko w jakosci tego,
to takie samo pytanie kto jest jepszym człowiekiem. Mąż z 7 dzieci ktory powiedzmy delikatnie nie jest dobry dla swojej rodziny. Czy gej który pomaga innym geyom / pomoga szeroko rozumiane / sprawa adopcji to sprawa poltyczna danego kraju. Nie sprawa spirytystow.
Nie dziele w żaden sposób ludzi na kolory, wiary czy upodobania seksualne. nie ma znaczenia dla mnie czy jedzą surowe mieso czy tylko warzywa, czy onanizuja sie 5 czy tylko 1 raz dziennie. To ich sprawa. Ważne dla mnie jest to jakimi sa ludzmi.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 20 sty 2010, 20:53

Chyba nie zrozumiałeś...

W tradycyjnym związku może zaistnieć (powinien) głębszy sens istnienia - rodzina. Gdy pojawia się chęć założenia rodziny, mężczyzna i kobieta przestają postrzegać stosunek seksualny tylko jako źródło przyjemności. W związkach homoseksualnych tego nie ma - sex ma tylko wymiar fizyczny - przyjemność z odbycia stosunku.

Postrzeganie drugiego człowieka jako źródło fizycznych przyjemności jest zniewalaniem duszy, uzależnianiem się od zmysłów. Problem ten dotyczy również osób heteroseksualnych.

"Zło" homoseksualizmu polega na przywiązaniu się do przyjemności ciała.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 20 sty 2010, 22:35

LF, czy są to Twoje przemyślenia, czy opierasz się na jakiejś lekturze lub badaniach naukowych?

Mi wbrew pozorom wydaje się, że wśród homoseksualistów może być również miejsce na szczere uczucie i przywiązanie. To nie tylko fizyczna przyjemność.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 21 sty 2010, 04:44

Myślę że określenie "tradycyjny" jest przeszkodą ponieważ nawiązuje do przyzwyczajeń, czyli myśli i emocji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zachodzi wówczas potrzeba dociekań skąd właściwie te myśli i emocje się biorą (wzięły), co je wzmacnia a co osłabia... Trochę to, przynajmniej dla mnie, pogmatwane, wystarczy zresztą przyjrzeć się historii, tym wszystkim wojnom, skąd one się wzięły...

Rzeczywiście natomiast postrzeganie drugiego człowieka przez pryzmat korzyści (nie tylko zresztą seksualnych czy emocjonalnych) jest jego uprzedmiotowieniem, to jest bardzo niedobrze.

I to, tak naprawdę, dotyczy właściwie każdej płaszczyzny relacji międzyludzkich.

W każdej zaś relacji międzyludzkiej istnieje możliwość wymiany dobra. I o tym należy przede wszystkim pamiętać.

Ciekawe że całe judeochrześcijaństwo i cały islam przywiązują tak wielką wagę do seksualności. I są tak zgodne akurat tu, będąc zupełnie niezgodnymi gdzie indziej.

Ciekawe jest też, że mijające wieki nie zmieniły wiele w oglądzie seksualności przez te religie. Zaś z upływem tego czasu zdążyły się te religie podzielić na zwalczające się, bywa że do dziś, wyznania...

Może chodzi po prostu o to żeby mniej angażować się w przyjemności doczesne, ogólnie pojęte, zaś starać się zauważyć Boga w drugim człowieku ?

W ostatnim zdaniu napisałem właściwie to co napisała Melys w swoim ostatnim poście w tym wątku (o ile mogę się powołać, robię to nieśmiało ponieważ nie wiem czy dobrze rozumiem :roll: ).
Piotr

sigma

Postautor: Melys » 21 sty 2010, 12:26

czy przypadkiem nie zawadzacie o dyskryminacje :!:
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 21 sty 2010, 14:47

:oops:
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 21 sty 2010, 15:49

konrad pisze:LF, czy są to Twoje przemyślenia, czy opierasz się na jakiejś lekturze lub badaniach naukowych?
Mi wbrew pozorom wydaje się, że wśród homoseksualistów może być również miejsce na szczere uczucie i przywiązanie. To nie tylko fizyczna przyjemność.

Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że homoseksualiści nie czują do siebie miłości tak, jak w związkach hetero.

Z resztą, dokładnie opisałem to w broszurze "Etyka spirytyzmu".
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi