Mam takie pytanie, może na pierwszy rzut oka niezbyt związane ze Spirytyzmem, ale tylko pozornie... Czy ktoś z Was mówi w Esperanto, bądź też kiedykolwiek uczył się tego języka?
Jest to język bardzo popularny wśród Spirytystów na całym świecie i zgodnie z tym, co mówią nam Duchy Wyższe, ma dość ważną rolę do odegrania. Dość powiedzieć, że często korzystają z niego same Duchy nawiązując kontakt z Duchami z innych regionów Ziemi. Owszem dla Duchów Wyższych język nie jest już rzeczą niezbędną, gdyż są w stanie porozumiewać się telepatycznie w dużo skuteczniejszy, a jednocześnie trudniejszy do pojęcia przez nasze umysły sposób. Z drugiej jednak strony muszą one używać języka właśnie w kontaktach z nami, czy też z Duchami niższych kategorii. I co istotne mogą używać tylko tych języków, które poznały za życia ziemskiego. Niestety zmartwię chyba wszystkich mówiąc, że po śmierci tak samo jak nie poznajemy w oka mgnieniu wszystkich praw rządzących wszechświatem, nie stajemy się też poliglotami. Tak więc, by skutecznie nawiązać kontakt między Duchami wywodzącymi się z różnych stron Ziemi, potrzebne jest narzędzie w komunikacji, którym jest podobno Esperanto.
Co do samego języka i jego znaczenia w ruchu spirytystycznym, warto powiedzieć, że to właśnie dzięki Esperanto pierwsze kroki po wojnie Spirytyzm stawiał w takich krajach jak Estonia, czy choćby Polska. Spirytystyczna literatura jest stale tłumaczona na ten język, stąd też jest o wiele bardziej dostępna dla wszystkich. Jeżeli chodzi o polskich esperantystów, być może nie są oni Spirytystami, ale z pewnością w ich ręce trafiły książki spirytystyczne. Sam byłem świadkiem, jak mój znajomy przygotowywał paczki z egzemplarzami książek Kardeca, które rozesłał do polskich, czeskich i litewskich esperantystów...