Witam wszystkich

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witam wszystkich

Postautor: 000Lukas000 » 06 paź 2014, 11:19

Mikeszu, wszyscy mamy tutaj pewne utarte w głowie schematy, niektórzy po prostu tak są nimi przysłonięci że przestają widzieć człowieka.

Co do Tarota, sam kiedyś miałem negatywne podejście, i nadal nie jestem zwolennikiem uzależnienia się od wróżb. Ale toleruje to że inni ludzie mają inne zdanie i że się tym zajmują, nie widzę w tym nic złego, gdyby medium się tym zajęło, mogło by to mieć negatywny oddźwięk, ale gdy zajmuje się tym zwykły człowiek, nie widzę tutaj przeszkód.

Gdybym ja na początku obstawał bym przy takiej ocenie tarota jak nasi forumowicze, nie był bym dziś tym kim jestem i nie otrzymał bym od Boga tego co otrzymałem. Postawiłem jednak idąc za wskazówką mojego opiekuna, dziś to widzę wyraźnie, na tolerancję.

Jedna osoba powiedziała mi ważną rzecz w kwestii tarota, gdy zapytałem o skuteczność i działanie.

"Tarocista jest psychoanalitykiem, i powinien zdawać sobie z tego sprawę, karty to tylko rekwizyt który ma działać na podstawie sugestii. Dobry tarocista też nigdy nie przepowie ci nic złego, a nawet jeżeli wyjdą mu karty o negatywnym znaczeniu, obróci to w zdopingowanie klienta, na zasadzie twoja sytuacja nie jest dobra, ale jeżeli popracujesz tu i tu to wszystko się ułoży."

On nie dopatrywał się w kartach jakichś magicznych właściwości, traktował je tylko jak rekwizyt.

Każdy z nas może mieć inne zdanie na temat tarota i na temat tego co aktualnie tarot "przekazuje", ale też każdy z nas, powinien mieć na względzie tylko dobro drugiego człowieka a nie swoje widzimisię.

PS: I ja ciebie również witam, mam nadzieje że mimo wszystko zostaniesz na dłużej i wyciągniesz ze spirytyzmu jakąś ważną dla siebie lekcję.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2014, 12:52 przez 000Lukas000, łącznie zmieniany 1 raz
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 06 paź 2014, 11:48

000Lukas000 pisze:Tarocista jest psychoanalitykiem, i powinien zdawać sobie z tego sprawę, karty to tylko rekwizyt który ma działać na podstawie sugestii.

Mam wątpliwości czy tarot ma coś wspólnego z psychoanalizą. Dr Freud mógłby się obrazić ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 06 paź 2014, 12:20

na temat Tarota proponuję dyskutować tutaj

viewtopic.php?f=13&t=2267
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum