Laicyzacja jest dobra ?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Laicyzacja jest dobra ?

Postautor: Xsenia » 27 wrz 2014, 10:01

Nikita dobrze powiedziane :D piwa ci dać :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Re: Odp: Laicyzacja jest dobra ?

Postautor: konrad » 27 wrz 2014, 10:51

Xsenia pisze:Nikita dobrze powiedziane :D piwa ci dać :)

Duchowego piwa
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 27 wrz 2014, 11:27

Oj tam, dobre piwo w niewielkiej ilosci to nic zdrożnego... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 27 wrz 2014, 11:53

Babcia mojego męża miała przepisane piwo do picia w celu poprawienia działania nerek. Piwo jest zdrowe w odpowiednich ilościach :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: atalia » 27 wrz 2014, 12:33

Kontunuujac potępiony ostatnio off-topic ( takie jest życie!) - nigdy nie byłam fanką piwa i dziwilam się, co ludzie w nim widzą, dopóki nie spróbowałam w Bawarii piwa z lokalnych małych browarów w Bambergu i Norymberdze. Ludzie, toż to poezja, nie piwo, szczególnie czerwone i wędzone!
Teraz mozecie usunać mój nieprzystojny wpis. :oops:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 27 wrz 2014, 13:13

Proponuję Ci nie pić polskiego piwa, bo zmienisz zdanie. Ja po powrocie do kraju przestałem pić piwo, gdyż przestało mi smakować. Czasem skusze się na Paulanera lub Augustinera, które można kupić już i w Polsce ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 27 wrz 2014, 17:04

najlepsze piwo na swiecie to piwo belgijskie Grimbergen blond...jezeli bedzie ktos w Holandii czy Belgii to radze sprobowac...wysmienite....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 02 paź 2014, 19:41

Wracając do tematu: uważam, że wielką zasługą europejskiej cywilizacji stało się rozdzielenie państwa od związków wyznaniowych. Wolność - równość - braterstwo, hasła XVIII-wiecznego oświecenia może nie stały się rzeczywistością, ale przynajmniej wyznaczony został kierunek do ich realizacji.
Niezależność od kościoła daje swobodę nie tylko ateistom, ale też ludziom, którzy pragną rozwoju duchowości niezależnie od jakichkolwiek instytucji. Tylko w krajach cywilizowanych, w których panuje wolność sumienia, ludzie Ci mają prawo do własnych poszukiwań duchowych i samorealizacji na tej płaszczyźnie.
Niektóre kraje islamskie, które nie przeszły podobnych procesów modernizacyjnych są pod tym względem zapóźnione względem Europejczyków i stąd w dużej mierze wynika nasze poczucie obcości i zagrożenia, kiedy spotykamy się z przedstawicielami tej kultury.
Słusznie Krzysztof zauważył konserwatyzm Kościoła. Jeśli spojrzeć na historię naszej kultury, można by dokonać pewnej generalizacji: najpierw Kościół rządzi wszystkimi sferami życia, tworzy uniwersytety, uwierzytelnia relacje między poszczególnymi warstwami społecznymi, daje teologiczne uzasadnienie władzy monarchy nad poddanymi, czyni świat nauki niewolnikiem własnej wizji świata będącej dziwną mieszaniną arystotelesowskiej ontologii i tradycji biblijnej (tomizm).
Ale ludzkość w końcu zaczyna uwalniać się z tych więzów, bo umysł nie może w nieskończoność znosić niewoli. Zmiany ułatwiają takie wynalazki jak druk (książka drukowana ułatwia ideom docieranie do wykształconych ludzi). Pierwszym zwiastunem tych zmian jest reformacja i uwolnienie milionów Europejczyków od zwierzchnictwa Kościoła Katolickiego, potem przychodzi rewolucja w nauce: przede wszystkim dokonania Kopernika, Galileusza i Newtona. W XVIII wieku nastaje filozofia oświecenia, a rewolucja francuska zupełnie już burzy stary porządek. Dalsze dzieje to tylko historia kompromitacji zdezorientowanego Kościoła w stosunku do nowoczesnej nauki i nienadążanie za przemianami społecznymi wynikającymi z rewolucji przemysłowej i rozwoju przyrodoznawstwa.
I dobrze, że tak się stało, bo inaczej nie moglibyśmy dyskutować na tym forum.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 02 paź 2014, 20:08

Dzis nauka zajela miejcse kosciola i ona narzuca ludziom spojrzenie na wszystko...a nauka tez ma swoje ograniczenia...brak jej duchowowsci...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 02 paź 2014, 20:17

Nikita pisze:Dzis nauka zajela miejcse kosciola i ona narzuca ludziom spojrzenie na wszystko...a nauka tez ma swoje ograniczenia...brak jej duchowowsci...

Musimy mieć na uwadze 3 rzeczy:

1) Za głoszenie poglądów pseudonaukowych nie zostaniemy spaleni na stosie. Mamy prawo głosić nawet najbardziej absurdalne poglądy, w ostateczności zostaniemy wyśmiani. To prawo do swobody wyrażania naszych poglądów nie wynika z objawienia, ale dorobku świeckiego.

2) Mamy prawo do duchowości takiej, jakiej chcemy. Nic nas nie ogranicza poza obowiązkiem poszanowania wolności drugiego człowieka. Konstytucja nowoczesnego państwa broni naszego prawa do wolności sumienia. Kościół z kolei dąży do niewoli duchowej, czego najbardziej namacalnym przykładem jest chrzest niemowląt i urabianie umysłów młodych, jeszcze nieukształtowanych do bezwarunkowego przyjmowania treści dogmatycznych.

3) Nauka dąży do prawdy wykorzystując twierdzenia, do których dochodzi się w oparciu o 1) wiedzą komunikowalną, intersubiektywną; 2) wiedzę, której wartość polega na możliwości poddania jej weryfikacji; 3) wiedzę opartą na autorytecie rozumu. - religia z kolei głosi wiedzę wynikłą z objawienia, dogmatyczną, a więc - jeśli sięgnąć do istoty rzeczy - sprzeciwiającą się rozumowi, czyli temu, co wyróżnia nas spośród innych istnień na Ziemi.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia