Medytacja i Jej rodzaje

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Medytacja i Jej rodzaje

Postautor: 000Lukas000 » 24 wrz 2014, 10:58

Wiele z nas różnie postrzegało medytacje, jednak jak często się zdarza, rację mają dwie strony.

Ostatnimi czasu coraz więcej mam styczności z różnymi sposobami medytacji. I powiem wam że są jej dwie kategorie: Pasywna i Aktywna

Medytacja Pasywna:
Polega na odłączeniu się od bodźców fizycznych, przejściu w inne stany świadomości. Medytacja ta ma na celu brak myśli z nadal aktywnym poczuciem świadomości. W tym stanie prawdopodobnie można otrzymać łatwiejszy kontakt ze światem duchowym. To ta medytacja prowadzi nas też do stanu Theta czyli głębokiego transu. Problem w niej polega na tym by pomimo tego iż ciało zasypia nie uśpić świadomości a ją tylko oczyścić. Jakakolwiek analiza problemów na poziomie naszego umysłu natychmiastowo nas z niej wyrwie.

Medytacja Aktywna:
Jest to inny rodzaj medytacji, kładący większy nacisk na rozwój osobisty. To w tej medytacji mamy do czynienia z modlitwą, analizą własnych problemów egzystencjalnych, mantrami, Jogą, Oddechami, wyczuwaniem otaczających nas pól energetycznych, pracy nad danymi ośrodkami energetycznymi czy prace i łączność z uniwersalną energią życiową. To wszystko odbywa się w stanie alfa.

Jakie są wasze spostrzeżenia ta ten temat. I co dodalibyście do tego ze swoich doświadczeń i wiedzy.

PS: I jeszcze jedna bardzo istotna kwestia, modlitwa i analiza własnych problemów jest najłagodniejsza, rozwija pierwsze w nas odpowiedni poziom moralny i dopiero później może nastąpić otworzenie się na rzeczywistość duchową. W przypadku innych form medytacyjnych musimy być już gotowi na otwarcie się na świat duchowy i czasami i przebudzenie oczyszczające nasze ciało duchowe.

Dlatego osobom które nie pracowały dotychczas nad moralnością i nie mają podstawowej wiedzy w zakresie działania świata duchowego nie zalecał bym niczego innego niż modlitwa i analiza oraz lata pracy nad sobą.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Re: Medytacja i Jej rodzaje

Postautor: konrad » 24 wrz 2014, 11:37

Myślę, że to, co opisałeś, to rzeczywiście fakt. Medytacja powiązana jest z wchodzeniem w stan alpha lub thetha... Podobne zjawiska zachodzą w przypadku modlitwy czy transu mediumicznego. Z jednej strony odbiera to jej trochę wymiar mistyczny, sprowadzając trochę do fizjologii, ale myślę, że z duchowego punktu widzenia, medytacja jest właśnie takim sposobem na oderwanie się trochę od fizyczności i skupienie na duchu.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Filaretka » 24 wrz 2014, 12:23

Raczej nie jestem ekspertem, więc nie wiem, czy powinnam się wypowiadać. Mogę tylko napisać, jak to u mnie wygląda.
Powiem szczerze, że nigdy nie zastanawiałam się nad tym. Kiedyś po prostu chciałam medytować i trochę na ten temat czytałam. W końcu stwierdziłam, że spróbuję i zobaczę, jak mi to wyjdzie. Dlatego myślę, że ktoś mógłby powiedzieć, iż nie umiem medytować, że to, co ja robię to nie medytacja, ale mi pomaga. Mam teraz wrażenie, że medytuję i pasywnie i aktywnie. Nie wiem, czy to możliwe, po prostu medytuję, jak umiem. Ogólnie łatwo mi wejść w skupienie i najpierw rozmawiam z moim Opiekunem duchowym i innymi Opiekunami, analizuję też, moje czyny i co mogę zrobić, by się poprawić, a następnie lubię jakby oczyścić swój umysł ze wszystkich myśli. Czuję się spokojniejsza i tak, jakbym była "wyżej". Nie wiem jak to opisać. Towarzyszy temu uczucie lekkości i czasami, a może i częściej pojawiają się jakieś obrazy, lub słyszę rozmowy tak, jakbym spała i zaczął pojawiać się sen, ale nie śpię. Te "rozmowy", które słyszę zdarzają się rzadko, tylko w niektórych przypadkach. I nie wiem, czy to ma jakiś związek z medytacją, czy nie. Mnie osobiście chodzi o to, żeby się wyciszyć, zwolnić, poczuć się lepiej, spojrzeć na swoje życie, no i żeby właśnie skupić się na duchowości.
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 24 wrz 2014, 14:04

000Lukas000 pisze:
Dlatego osobom które nie pracowały dotychczas nad moralnością i nie mają podstawowej wiedzy w zakresie działania świata duchowego nie zalecał bym niczego innego niż modlitwa i analiza oraz lata pracy nad sobą.

bez przesady , ZEN "tylko siedzenie" , medytacja chrześcijańska, czy inne formy wyciszania umysłu może stosować każdy
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 24 wrz 2014, 17:06

Sp. Sigma na pewno byłby zbulwersowany Waszymi spostrzezeniami na temat medytacji.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 24 wrz 2014, 17:08

atalia pisze:Sp. Sigma na pewno byłby zbulwersowany Waszymi spostrzezeniami na temat medytacji.

Masz dobrą pamięć Atalia :)

Pomyślałem o tym samym, ale nie chciałem wprowadzać zbędnego zamieszania ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 24 wrz 2014, 17:10

Ja jestem bezczelną starą babą, Marcinie. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 25 wrz 2014, 15:06

Z waszych wypowiedzi widac, ze malo macie pojecia o medytacji... Filaretka dobrze robisz i musisz byc zaawansowana skoro slyszysz glosy....Sp Sigma mial spora wiedze...Ja praktykuje medytacje od wielu lat i powiem Wam, ze jest to wspaniala technika do wyciszenia umyslu. Polecam film dla zainteresowanych: https://www.youtube.com/watch?v=ksLnbmSa6TM

Ciekawe jest tez to, ze w kasiazkach spirytystycznych czytam wiele o medytacji natomiast spirytysci znad Wisly jakos malo o tym wiedza... :lol:
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 25 wrz 2014, 15:25

Może dlatego, że spirytyści z nad Wisły mało czytają? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=3BRkfhqErvI
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: konrad » 25 wrz 2014, 17:26

Raczej dlatego, że o medytacji więcej w książkach z Brazylii niż u Kardeca. Ja jestem zwolennikiem medytacji, o ile służy ona nie mi, a drugiemu człowiekowi. A więc nie szukam w sobie niczego, bo wiem, że tego nie znajdę w sobie, a w innych ludziach. Medytacja ma mi dać siłę do działania, więc jest narzędziem a nie celem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi