konrad pisze:Jeżeli za ona [kobieta brzemienna] poniesie jaką szkodę, wówczas on odda życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec.Wj 21, 23-25
Kodeks Hammurabiego datuje się na XVIII w. p.n.e. Jak więc widać w Biblii jest plagiat ;P
konrad pisze:Też nie sądzę, by Bóg ewoluował, ale On zazwyczaj lubi zaskakiwać i Jego logika jest różna od naszej
Popieram

Nie raz się już przekonałam, że rozumowanie boskie jest dalekie od naszego

Może dlatego, że my skupiamy się za bardzo na tu i teraz, a Bóg myśli bardziej dalekosiężnie.
konrad pisze:staram się zacząć od poznania samego siebie, bo to mi się na coś przyda
Również popieram.
Achill pisze:eee.... Jeżeli to "fakt" to nie odkryjemy ""innych praw" które byłyby w stanie to obalić, jeśli jednak takie odkryjemy to to nie jest "fakt".
eee... no fakt

Chodziło mi raczej o to, że to fakt, bo nikt nie potrafi udowodnić, że nim nie jest

Achill pisze:Rzecyzwiście dostrzegam uderzające podobieństwodo szympansa, duże żółte zęby, długie sięgające ziemi ręce, przygarbiona postawa, niekontrolowane wydawania dźwieków i skrzeków. Do kota to nawet jeszcze bardziej jestem podobny też mam czarną czuprynkę i wielkie oczy
Przypomniało mi się tak offtopic: "Panie doktorze miałem koszmar. Śniła mi się teściowa i krokodyl. Te żółte, duże zęby, okropne oczy, ta pomarszczona skóra. A krokodyl był jeszcze gorszy...."
Mirek pisze:Gdy Darwin tworzył swoją teorię odrzucił Boga jako stwórcę, a Biblia już istniała.
Mirku pokaż mi miejsce w którejkolwiek książce Darwina, gdzie jest wyraźnie napisane, że to nie Bóg stworzył człowieka. Jeśli tego nie potrafisz, to przestań pisać, że Darwin zaprzecza istnieniu Boga, bo takie insynuacje można nazwać pomówieniem, a Darwin, z wiadomych przyczyn, już się nie obroni przed takimi atakami.
A jeśli chodzi o GMO. Według mnie Bóg nie przepada, gdy się Go poprawia. I choć może, jak na razie, nie widać skutków mieszania w genach, to jednak po czasie one wyjdą i będzie płacz, i zgrzytanie zębów. Dzięki Bogu, że znaleźli się ludzie, którzy to przewidzieli i zamrażają prawidłowe ziarna ku potomności.
http://www.ekoimy.most.org.pl/02_2008_04_artykul.htmWyrostki robaczkowe też są niepotrzebne i mogą spowodować śmierć. Tak samo migdałki są niepotrzebne, więc może już noworodkom wycinać te zbędne części?