Zagrożnia, których nie widać.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zagrożnia, których nie widać.

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 13:07

Co do tego, że święte księgi są zgodne, to bym się jednak kłócił. Owszem, ekumenistyczny punkt widzenia akcentuje podobieństwa, ale w księgach tych mimo wszystko jest dużo sprzeczności... Co ciekawe sprzeczności te istnieją nie tylko między religiami, ale nawet wewnątrz jednej religii. Weźmy najbliższy nam przykład religii katolickiej, która stara się łączyć słowa Chrystusa ze Starym Testamentem: z jednej strony mamy "Oko za oko, ząb za ząb", a z drugiej nadstawianie drugiego policzka.

Myślę, że święte księgi są cennymi dokumentami pokazującymi drogę, którą kroczyli nasi przodkowie w poszukiwaniu Boga i jako takie powinny być czytane. Setki błędnych tłumaczeń, błędów przy przepisywaniu wypaczyły na tyle ich słowa, że nie ma sensu trzymać się ich kurczowo. Trzeba myśleć i analizować, ale nie tylko umysłem - trzeba także wykorzystać do tego serce.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 23 wrz 2014, 13:24

Konrad a moze jednak Bog ulega ewolucji? Inaczej bylby skostnialym i statycznym Bogiem...nudnym jednym slowiem...a moze wlasnie ewolucja i wieczny rozwoj jest przypisane nie tylko duszom ale i Bogu?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 23 wrz 2014, 14:46

Mirek pisze:W darwinowskiej teorii ewolucji nie ma żadnej wzmianki o Bogu.

Nie ma wzmianki o Bogu, bo to nie była praca poświęcona istnieniu lub nieistnieniu Boga, tylko była to praca nad podobieństwami anatomicznymi człowieka, małpy i innych ssaków. Na podstawie tych podobieństw Darwin wysnuł teorię, że mieliśmy wspólnego praprzodka.
Chyba nie zaprzeczysz Mirku, że nasze organizmy są podobne do małpich, czy do innych ssaków?? Że działają na tych samych zasadach, na tych samych układach?

Mirek pisze:a tu cud. Powstał doskonały wszechświat i życie.

Mireczku obudź się. Naprawdę uważasz nasz świat za doskonały?? :shock:

Mirek pisze:Jak można wierzyć w coś co samo sobie zaprzecza i uważać to za fakt, a nie teorię?

Wszechświat się rozszerza, promieniście. To nie teoria, to fakt. Ponieważ ilość materii jest we wszechświecie stała, to żeby tak mogło się dziać, według obecnie znanych praw fizyki, musiał być ogromny wybuch, który rozrzucił (i dalej rozrzuca) materię promieniście w każdym kierunku w 3 wymiarach.
I dopóki nie odkryjemy innych praw fizyki zaprzeczających tym, które znamy obecnie, to nie ma mowy o obaleniu tego FAKTU.

konrad pisze:Weźmy najbliższy nam przykład religii katolickiej, która stara się łączyć słowa Chrystusa ze Starym Testamentem: z jednej strony mamy "Oko za oko, ząb za ząb", a z drugiej nadstawianie drugiego policzka.

:shock: :shock: :shock: "Oko za oko" to było w kodeksie Hammurabiego. W Starym Testamencie Bóg Chrześcijan zarządzał rzezie ludzi innych wyznań i nawet swoich własnych wyznawców, którzy popełnili grzech, nawet drobny. Zresztą w Nowym Testamencie Bóg Chrześcijan też zabił człowieka i jego żonę tylko dlatego, że nie oddali CAŁEGO majątku apostołom, tylko jego znaczną część.

.
Nikita pisze:Konrad a moze jednak Bog ulega ewolucji? Inaczej bylby skostnialym i statycznym Bogiem...nudnym jednym slowiem...a moze wlasnie ewolucja i wieczny rozwoj jest przypisane nie tylko duszom ale i Bogu?

Według mnie Bóg nie może się rozwijać i ewoluować, bo Bóg to nie istota, nie człowiek, tylko energia. A energia nie może się rozwijać, ona po prostu jest.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 14:53

Xsenia pisze:
konrad pisze:Weźmy najbliższy nam przykład religii katolickiej, która stara się łączyć słowa Chrystusa ze Starym Testamentem: z jednej strony mamy "Oko za oko, ząb za ząb", a z drugiej nadstawianie drugiego policzka.

:shock: :shock: :shock: "Oko za oko" to było w kodeksie Hammurabiego.

Jeżeli zaœ ona [kobieta brzemienna] poniesie jaką szkodę, wówczas on odda życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec.
Wj 21, 23-25

Czyli w Starym Testamencie też jest. Nie wchodziłem już głębiej w szczegóły tej księgi, bo miejsca by mi nie starczyło. Chodziło raczej o pokazanie jednego konkretnego przykładu, gdzie wyraźna jest sprzeczność.

Xsenia pisze:Nikita pisze:
Konrad a moze jednak Bog ulega ewolucji? Inaczej bylby skostnialym i statycznym Bogiem...nudnym jednym slowiem...a moze wlasnie ewolucja i wieczny rozwoj jest przypisane nie tylko duszom ale i Bogu?

Według mnie Bóg nie może się rozwijać i ewoluować, bo Bóg to nie istota, nie człowiek, tylko energia. A energia nie może się rozwijać, ona po prostu jest.

Też nie sądzę, by Bóg ewoluował, ale On zazwyczaj lubi zaskakiwać i Jego logika jest różna od naszej :lol: Poza tym nie wiem, czy jest do końca energią... Jest zapewne czymś, co wykracza poza wszelkie nasze rozumowanie, więc posłuszny radom dobrych duchów z KD, nie zastanawiam się zbytnio teraz nad Jego esencją, a staram się zacząć od poznania samego siebie, bo to mi się na coś przyda :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 23 wrz 2014, 15:19

Xsenia pisze:I dopóki nie odkryjemy innych praw fizyki zaprzeczających tym, które znamy obecnie, to nie ma mowy o obaleniu tego FAKTU.

:shock:
eee.... Jeżeli to "fakt" to nie odkryjemy ""innych praw" które byłyby w stanie to obalić, jeśli jednak takie odkryjemy to to nie jest "fakt".
Xsenia pisze:hyba nie zaprzeczysz Mirku, że nasze organizmy są podobne do małpich, czy do innych ssaków??

Rzecyzwiście dostrzegam uderzające podobieństwodo szympansa, duże żółte zęby, długie sięgające ziemi ręce, przygarbiona postawa, niekontrolowane wydawania dźwieków i skrzeków. Do kota to nawet jeszcze bardziej jestem podobny też mam czarną czuprynkę i wielkie oczy :mrgreen:

oczywiście żartuje... zasada dzialania i schemat budowy serca, płuc, mózgu, układu rozrodczego i innych organów i układów jest niemal identyczny i opiera sie na tej samej myśli przewodniej. (dzięki temu rozrznia się przeciez gady, ptaki, płazy, ssaki itp itd) - dlatego uważa się wszystkie ssaki zza blisko spokrewnione ze soba stworzenia.

...

A poza tym uważam, że (tak na wszelki wypadek, żeby znowu nam nie zamknęli tematu bo zeszło na offtopic) stosowanie GMO (nie mówie o badaniach) jest jak wręczenie dziecku do zabawy zapalnika od rakiet termojądrowych.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 23 wrz 2014, 17:33

Achill pisze:A w Biblii nie ma wzmianki o ewolucji ;)
Takie argumenty są po prostu głupie, bo nie wnosza nic do dyskusji.

W Biblii też nie ma wzmianki o lotach na księżyc. Gdy Darwin tworzył swoją teorię odrzucił Boga jako stwórcę, a Biblia już istniała.
Głupie jest dyskutowanie o czymś co nie ma nic wspólnego z założonym tematem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 23 wrz 2014, 17:52

Nic nie wiemy o Bogu...kazdy sobie cos tam duma na jego temat. Wiem tylko od oswieconych mistrzow, ze Bog nie jest statyczny, ze jest zywy...i ze my jestesmy czastka Boga....ktora sie rozwija aby uzyskac swiadomosc kosmiczna czyli boska....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 23 wrz 2014, 19:28

konrad pisze:Jeżeli zaœ ona [kobieta brzemienna] poniesie jaką szkodę, wówczas on odda życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec.Wj 21, 23-25

Kodeks Hammurabiego datuje się na XVIII w. p.n.e. Jak więc widać w Biblii jest plagiat ;P

konrad pisze:Też nie sądzę, by Bóg ewoluował, ale On zazwyczaj lubi zaskakiwać i Jego logika jest różna od naszej

Popieram :D Nie raz się już przekonałam, że rozumowanie boskie jest dalekie od naszego :) Może dlatego, że my skupiamy się za bardzo na tu i teraz, a Bóg myśli bardziej dalekosiężnie.

konrad pisze:staram się zacząć od poznania samego siebie, bo to mi się na coś przyda

Również popieram.

Achill pisze:eee.... Jeżeli to "fakt" to nie odkryjemy ""innych praw" które byłyby w stanie to obalić, jeśli jednak takie odkryjemy to to nie jest "fakt".

eee... no fakt :D Chodziło mi raczej o to, że to fakt, bo nikt nie potrafi udowodnić, że nim nie jest :)

Achill pisze:Rzecyzwiście dostrzegam uderzające podobieństwodo szympansa, duże żółte zęby, długie sięgające ziemi ręce, przygarbiona postawa, niekontrolowane wydawania dźwieków i skrzeków. Do kota to nawet jeszcze bardziej jestem podobny też mam czarną czuprynkę i wielkie oczy

Przypomniało mi się tak offtopic: "Panie doktorze miałem koszmar. Śniła mi się teściowa i krokodyl. Te żółte, duże zęby, okropne oczy, ta pomarszczona skóra. A krokodyl był jeszcze gorszy...." :lol: :lol: :lol:

Mirek pisze:Gdy Darwin tworzył swoją teorię odrzucił Boga jako stwórcę, a Biblia już istniała.

Mirku pokaż mi miejsce w którejkolwiek książce Darwina, gdzie jest wyraźnie napisane, że to nie Bóg stworzył człowieka. Jeśli tego nie potrafisz, to przestań pisać, że Darwin zaprzecza istnieniu Boga, bo takie insynuacje można nazwać pomówieniem, a Darwin, z wiadomych przyczyn, już się nie obroni przed takimi atakami.

A jeśli chodzi o GMO. Według mnie Bóg nie przepada, gdy się Go poprawia. I choć może, jak na razie, nie widać skutków mieszania w genach, to jednak po czasie one wyjdą i będzie płacz, i zgrzytanie zębów. Dzięki Bogu, że znaleźli się ludzie, którzy to przewidzieli i zamrażają prawidłowe ziarna ku potomności.
http://www.ekoimy.most.org.pl/02_2008_04_artykul.htm

Wyrostki robaczkowe też są niepotrzebne i mogą spowodować śmierć. Tak samo migdałki są niepotrzebne, więc może już noworodkom wycinać te zbędne części? :evil:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: atalia » 23 wrz 2014, 21:24

Nie wierzę w osobowego Boga i co za tym idzie nie wierzę też w to, ze "jednoosobowo" doprowadził do powstania materii ożywionej i nieożywionej. Raczej skłaniam się ku poglądowi, ze ewolucja gatunków została zainspirowana i wspomożona w swiecie duchowym, o czym mówi ( wielokrotnie juz o tym nadmieniałam) książka "Ewolucja w dwóch światach" napisana ręką Chico.
Zatem mielibyśmy tu do czynienia ze swoistą fuzją kreacji z ewolucją. Czy tak jest w istocie? Kiedyś zapewne się dowiemy, w każdym razie rozwiazanie to wydaje się byc logiczne i racjonalne, jak cała zresztą nauka spirytystyczna. Za to zresztą ją pokochałam.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 22:07

Ze spirytyzmu rzeczywiście wyłania się bardziej deistyczny obraz, czyli obraz Boga, który stworzył świat i nieco się wycofał, dając pole do działania istotom, które stworzył. Nie mówi się przecież o bezpośrednim działaniu Boga.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi