Hearing Voices - słyszenie głosów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Hearing Voices - słyszenie głosów

Postautor: Pawelbb » 19 wrz 2014, 00:57

Witam.
Dzisiaj znalazłem to forum, przeczytałem kilka tematów i mam wielką nadzieje że ktoś mógłby mi pomóc w zrozumieniu mojej sytuacji. Wszystko zaczęło się półtora roku temu gdy zacząłem słyszeć głosy w głowie. Co może być istotne to to że w tym czasie zajmowałem się medytacją, aromaterapią, w wolnym czasie oglądałem duża filmów na youtube z tematyki spiritual awakening .

Dokładnie nie pamiętam początków bo był to straszny okres, ale zacząłem słyszeć głosy które się do mnie zwracały. Z początku wsłuchiwałem się chcąc zrozumieć o co im chodzi , były to przeważnie głosy negatywne. To był szok dla psychiki i ciała,w ciągu tygodnia zostałem owładnięty przez te głosy. Pod tak dużym obciążeniem głosów i negatywizmu oraz natłokiem natarczywych ohydnych myśli od których nie mogłem się odpędzić , chcąc skończyć ten koszmar jedynym wyjściem okazało sie samobójstwo. Próba nie udana.
To co działo się w pierwszym tygodniu można nazwać epizodem paranoidalnym. Nie będę opisywał szczegółów, było dużo rzeczy których nie dało się racjonalnie wytłumaczyć.

Jak można się domyśleć moje życie legło w gruzach, straciłem wszystko. Żyłem w innym świecie pełnym strachu ciągle atakowany przez głosy. Miałem różnego rodzaju wizje których nie rozumiałem. Szukałem sposobów na radzenie sobie z głosami, próbowałem różnych strategi od skupianiu uwagi na czymś innym po walkę i wyzywanie, to drugie tylko pogarszało sytuacje. Nie da się opisać życia z ciągle rozpraszającymi negatywnymi głosami w głowie które różnymi sposobami próbują cię owładnąć.

Zawsze wierzyłem w sprawiedliwość i dobroć ale przez te doświadczenia straciłem wiarę że Bóg istnieje, że może na takie coś pozwolić, na istnienie takiego zła.
Po przeczytaniu wszystkiego co możliwe na temat fenomenu słyszenia głosów i poznaniu doświadczeń innych wróciłem na drogę wiary. Idea że są to duchy i nie wszystkie duchy muszą być dobre pozwoliła mi się trochę od nich zdystansować.
Miałem doświadczenie w nocy. Gdy próbowałem zasnąć atakowany przez głosy zacząłem się modlić i po jakimś czasie poczułem uczucie bezpieczeństwa, świadomość że Bóg jest silniejszy że głosy nie mogą mi nic zrobić. Miałem uczucie jakbym wracał do swojego ciała i czułem się bezpieczny i spokojny.

Od tego czasu głosy nie mają na mnie takiego wpływu. Cały czas próbują mnie wciągnąć w dyskusje. Zagadują pozytywne słówka żeby przyciągają moją uwagę żeby po chwili znowu zaatakować. Wiedzą że jak jestem w stanie strachu to mają kontrole dlatego kłamią cały czas. Rzeczy typu że mam raka, że z tego nie wyjdę , że oddałem dusze diabłu, że nie a Boga. Doświadczenie pozwoliło mi ich zdemaskować i poznać ich naturę dzięki czemu nie mają takiej kontroli.

Podzieliłem się tymi doświadczeniami bo próbuje to wszystko zrozumieć i chciałbym poznać wasz punkt widzenia na ten temat. Są inne osoby które też słyszą głosy i może to być to dla nich pomocne w tak trudnej sytuacji.

Dziękuje Pozdrawiam
Pawelbb

Re: Hearing Voices - słyszenie głosów

Postautor: Achill » 19 wrz 2014, 04:52

Witaj na forum Pawelbb
nie jestem, żadnym specjalistą ale chyba jest coś na rzeczy bo sam pracuję ze spiritual awekening (staram się oczyścić i dostroić) poki co bez znaczących efektow choc czasem mi się zdaje że jestem blisko. W każdym razie kilka osób na tym forum juz podjeło ze mną temat czy sie nie obawiam tego na co moge się otworzyć, że moge zaczać słyszeć i widzieć o wiele wiecej.
Wniosek więc, jest prosty - nic super nadzwyczajneog sie z Tobą nie dzieje.
nie będe się wypowiadał o naturze bytów z którymi masz do czynienia - ważne, że znalazleś na nie sposób - modlitwa jest zawsze pomocna.

Zastanawia mnie jedna rzecz, samo "duchowe obudzenie się" nie powinno sprowokować działania z tamtej strony. Czyli że zaczałeś słyszeć nie jest tam ogłaszane wszem i wobec, przy brzmieniu dzwonów. To tylko moje domysły oparte na tym co tu sam wyczytałem i się dowiedziałem w rozmowach z innymi forumowiczami czy w literaturze - zdaje mi sie jednak, że gdzies popełniłeś błąd. Dlaczego? otóż napisałeś :
Pawelbb pisze:zacząłem słyszeć głosy które się do mnie zwracały.
błąd.
A ludzie zazwyczaj zaczynaja najpierw slyszeć glosy, dopiero w wyniku dlaszych działan (np. próby nawiązania kontaktu) głosy zaczynają być adresowane do Ciebie. To tak jkabys siedział w samochodzie na poboczu ze zgaszonym silnikiem. Niby Cie widza ale nikt sie Tobą nnie przejmuje, bo nie uczestniczysz w ruchu. To czy ich widzisz czy słyszysz mozna porowanć do odbierania świata przez otwartą lub zamkniętą szybe samochodu. Gdy tylko włączysz silnik i światła, i sprobujesz sie włączyć - Twoja obecnośc przestaje być ignorowna.
To co napisałes wskazuje, że sie nie tylko otworzyłeś ale i od razu włączyłeś do ruchu.
Wiesz, że zwierzeta wyczuwaja nasz strach, sa nawet gotowe zaatakować silniejszego, jeśli czują że strach działa na ich korzyść. Pamietaj, że strach dziala podobnie i w tym przypadku... poza tym to pożywka dla niskich bytów - działa jak katalizator.
Myslę, że na pewno ktoś Ci tu pomoże to zrozumieć dogłebniej i w oparciu o praktyczne doswiadczenia.
Z mojej strony powiem tylko dwie rzeczy.
Modlitwa i "Patience, my padawan, patience"
pozdrawiam
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 19 wrz 2014, 07:34

Achill tylko w jego przypadku nie możemy mówić o "duchowym przebudzeniu". Tu raczej mozemy mówić o duchowym opętaniu. Przez swoje działania przyciągną negatywne byty, które karmią się ludzkim strachem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 19 wrz 2014, 08:27

Zdaje mi się, że takie "przebudzenie" jest ogólne. To z jakimi bytami mamy do czynienie to chyba raczej kwestia jakie bodźce wysylamy an zewnątrz. jak juz zostało to pwoiedziane: strach to katalizator dla aktywności bytów złośliwych - wiadomo że zadziała jak lep na muchy.
Choc co do efektu "przebudzenia" w tym wypadku masz rację Mirku.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 19 wrz 2014, 11:41

Przebudzenie duchowe dla mnie oznacza bycie czlowiekiem wolnym od materializmu i postepowaniem zgodnym z filozofią spirytystyczną. Reszta to fascynacja światem duchowym i ezoteryką, która bardziej uzależnia niż daje wiedzę.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 19 wrz 2014, 13:19

Paweł

Generalnie istnieją 2 oczywiste możliwości - o tym się zawsze mówi otwarcie w tego typu przypadkach, pierwsza możliwość to schizofrenia, 2-ga możliwość to zdolności mediumiczne (medium słyszące)

To że modlitwa Ci pomogła wskazuje na zdolności mediumiczne (bądźmy dobrej myśli)
Przeczytaj posty Izy (juniperus), która przeszła taką drogę która rozpoczynała się od kontaktów z duchami niskimi , skontaktuj się z nią przez wiadomości prywatne

viewtopic.php?f=7&t=2100

Podstawową lekturą dla Ciebie powinna być Księga Duchów , Księga Mediów - zwłaszcza ta pierwsza całościowo opisuje temat, ta 2-ga mówi o mediumizmie

Mamy też na portalu spirytystycznym sporo artykułów na temat mediumizmu :

kim jest medium i jego rola

Nikt nie jest medium przez przypadek

Oraz inne artykuły na portalu spirytystycznym w kategorii mediumizm
http://www.portal.spirytyzm.pl/category/mediumizm-2/

trzymaj się i dawaj znać jak Ci idzie
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 19 wrz 2014, 13:22

Bo wszystko tez zalezy od tego na jakim etapie rozwoju czy swiadomosci dana osoba sie znajduje...otwierajac sie na swiat duchowy za pomoca praktyk przyciagamy do siebie to co wibruje podobnie do naszego umyslu....Dlatego spirytyzm i wszelkie szkloly mistyczne zwracaja uwage na prace nad soba, nad swoja moralnoscia, oczyszczeniem umyslu z negatywnych mysli i sklonnosci....im czystszy spokojniejszy umysl tym wyzsze istoty przyciagniemy....im umysl bardziej niespokojny i zabrudzony negatywnymi myslami i uczuciami tym nizsze byty przyciagamy....

Ale nie mysl, ze jestes zly i dlatego przyciagnales te paskudne byty...poprostu nieswiadomie wysylasz w swiat negatywne mysli...Przyjrzyj sie swoim myslom i uczuciom oraz emocjom. Popracuj nad aswoim charakterem....mysl pozytywnie. Wzmocnij sie modlitwa....Pomodle sie tez w Twojej intencji dzis wieczorem....Pozdrawiam! Nie mysl o samobojstwie....rzeczywiscie te glosy musialy Cie mocno nekac ze az doprowadzily do takiego stanu...Trzymaj sie!
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 19 wrz 2014, 21:54

Z całym szacunkiem, ale żeby stwierdzić, ze ma sie do czynienia z bytami duchowymi, trzeba zawsze w pierwszej kolejnosci wykluczyć chorobę psychiczną. Jeżeli badanie zdecydowanie ją wykluczy, wtedy mozna zaczać rozpatrywać sprawę w kategoriach duchowych.
Takie są twarde fakty i obrazanie sie nic tu nie pomoze.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Achill » 19 wrz 2014, 22:14

eh... czyli, że ja powinienem do psychiatry, bo coś widziałem? Przeciez jak mu/jej to powiem to mnie od razu w kaftanik wsadzi albo jeśli będe mial szczęscie to jakies leki przepisze.brzmi jak bilet w jedną strone dla mnie.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 19 wrz 2014, 22:18

Achill pisze:Przeciez jak mu/jej to powiem to mnie od razu w kaftanik wsadzi albo jeśli będe mial szczęscie to jakies leki przepisze.brzmi jak bilet w jedną strone dla mnie.

Oni tak szybko nie wsadzają w kaftanik. Szpitale psychiatryczne byłyby przeludnione :lol:

A jak przepisze Ci jakieś fajne leki, zawsze możesz mi je odstąpić :P :ugeek:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi