witam po krótkiej przerwie,
Marcel Achard - "w miłości pragniesz by ci wierzono; w przyjaźni by cię rozumiano"
- "każdy autor sztuk komicznych wie, że większość widowni śmieje się, gdy kilku widzów zacznie rechotać... Cały problem sprowadza się zatem do tego, jak tych kilka osób zmusić do śmiechu"
-"Kariera artysty podobna jest karierze kurtyzany: najpierw dla własnej przyjemności, później dla przyjemności innych, a w końcu dla pieniędzy"
-"z miłością jest jak z masłem. od czsu do czsu trochę chłodu utrzymuje je w świeżości"
-"A jednak istnieje małżeństwo, które sprawia mężczyźnie niekłamaną radość - zaślubiny jego córki..."
-"Mężczyźni zazdrośni są o tych, którzy ich poprzedzili, a kobiety o te, które przyjdą po nich"
-"Jest się właściwie wiernym tylko w miłości nieszczęśliwej, gdyż odbiera ona chęć do rozpoczynania na nowo"
'NA ŚWIECIE NIE MA NIC PIĘKNIEJSZEGO OD POBUDZANIA LUDZI DO ŚMIECHU'
- "Im kobieta lżejsza tym bardziej ciąży na budżecie mężczyźnie"
-"Dziś doszło do tego, że jeżeli ktoś nie ulega każdej pokusie, to mówi się o nim, że ma silny charakter"
Alfons Allais - "Bilety powrotne winny być droższe:ostatecznie można nie pojechać, ale musi się wrócić"
-"Wielki talent to tylko bardzo wielka niecierpliwość"
-"Serce jak firmament ma swoje meteory, swoje komety, swoje błyskawice"
-"Udzielajmy azylu zbiegom..... okoliczności"
Henri Frederic Amiel -"Wyprzeć się tego, co się ma najlepszego to podłość"
-"krajobrazy są stanami duszy"
-"Mało ludzi zasługuje na to, aby ich słuchano uważnie, ale wszyscy zasługują na to, aby ich obserwowano ze współczuciem i wyrozumiałością'
-"Czas męczy i nuży tylko tych, co żyją zajęci jedynie błahymi troskami o swą osobę i swoje rozkosze, ale jest krótki i mija niepostrzeżenie dla tych, co zapominają o sobie, pracują nad czymś, co ich pochłania;mierzony wielkością śmiałego, nie dającego się zrealizować marzenia, prawie nie istnieje"
-"Dzieci często bywają tak okrutne w słowach, jak dorośli jedynie w myślach pozwalają sobie na to"
-"Kto sam wyłączy się ze społeczności, ludzie wykluczą bez żalu i bez szczególnej zachęty i jeszcze się postarają, by na zawsze zamknąć mu powrót nawypadek, gdyby się rozmyślił"
Jerzy Andrzejewski -"Każdy na ziemi ma takie niebo, czyściec i piekło, na jakie zasługuje"
-"W warunkach niewoli nawet najlepsi coś tracą, nie mogąc siebie zrealizować wszechstronnie i na miarę swoich możliwości. IK myślę, że właśnie ci najlepsi powinni nie zatracać świadomości tego stanu rzeczy"
-"Ze wszystkich klęsk miłosnych klęską najdotkliwszą jest ta, którą przynosi zagłada miłości. Tylko ta klęska ostateczna już nie rani"
-"Miłość jest jak mydło, ubywa jej przy używaniu"
-"Każdy człowiek ma jakąś rację, tylko nie każda racja wychodzi na zdrowie"
-"Sile nie zawsze towarzyszy odwaga i odwrotnie, słabość nie musi być tchórzliwa"
Guillaume Appolinaire - "Nowe w pełni zawiera się w nikespodziance"
Jutro ciąg dalszy
Atakujecie mnie więc dalej będę walczyć. O walce było ostatnio w kolejnym odcinku filmu pt Biblia. Mówił o niej sam Jezus. Może znajdę na necie ten fragment, możliwe że jest gdzieś zamieszczony w Biblii, musze poszperać. Na razie zajmuję się córeczką więc nie mam zbytnio czasu, ale jak znajdę nie omieszkam zacytować danego fragmentu.
Na razie naszło mnie na aforyzmy, maksymy, sentencje, które są mi bliskie.
Do jutra
gaba