rzyjaźń

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: rzyjaźń

Postautor: Voldo » 24 kwie 2014, 20:30

papaver pisze:Witaj Voldo.
Nie możesz mieć do nikogo pretensji, że tak Cię tytułują, jest to zgodne z prawdą i nie powinno Ci to uwłaczać a tym bardziej denerwować, wprost przeciwnie jest to zaszczytne stanowisko i powinieneś tytuł Przewodniczącego przyjmować z godnością.

Jest to zaszczytne stanowisko, jednak ja nie jestem "Szanowny przewodniczący Tomasz" (zresztą przewodniczący to tylko we Wrocławiu i trudno tu czymkolwiek przewodniczyć jak na ten moment :) ), tylko "Tomasz" - tak mi dali na imię moi rodzice i tak chcę być nazywany (jeśli chodzi głównie o forum to na równi z "Voldo" - jak komu wygodniej).

papaver pisze:Odpowiedz na takie pytanie, dlaczego większość forumowiczów jest tak sceptycznie nastawiona do tego co mówią Duchy poprzez media?
Dlaczego nie chcecie przyjąć tego co Duchy przekazują za prawdę?
Skąd się wziął ten sceptycyzm?

Choćby w Księdze Mediów można o tym poczytać.
Jeśli będziemy przyjmować każdy kontakt od tak sobie, to bardzo łatwo wpadniemy w sidła niedoskonałych Duchów, które nami zawładną - mowa tutaj głównie o mediach - jednak również o tym, że medium zawsze powinno mieć kogoś, a najlepiej całą grupę, do studiowania przekazów - ponieważ tak można uniknąć zagrożenia, że niedoskonałe Duchy omamią medium wspaniałymi kontaktami a potem będą zatruwać zawładnięty umysł.

papaver pisze:Odpowiedz - ile znasz mediów piszących w tym kraju?

Dwie wspaniałe kobiety - Gosię i Izę (jak na razie tylko wirtualnie, ale mam nadzieję, że się to szybko zmieni).

papaver pisze:Jak w praktyce widzisz sprawdzenie tego co przekazał Duch medium A?
Szukasz medium B i pytasz Ducha czy to co przekazał Duch medium A jest prawdą?

Nie.
Postępuje tak, jak postępował Kardec - mam pytanie - zadaję je jednemu medium. Odpowiedź sam "studiuję" i jeśli mam możliwość omawiam ją z grupą (również medium może w tym uczestniczyć, bo czemu nie). Potem idę do drugiego i zadaję DOKŁADNIE TO SAMO pytanie. Znowu robię to samo. Jeśli treści przekazane zgadzają się w treści (niekoniecznie muszą w formie) oraz mój umysł jest je w stanie przyjąć jako logiczne - przyjmuję je (jeśli są to kwestie naukowe w jakimkolwiek stopniu, to szukam potwierdzenia naukowego).
Dodam jeszcze, że jeśli w przekazie znajdę chociaż jedną nieprawidłowość, to przekaz odrzucam - dobre Duchy się nie mylą i zawsze będą mówiły szlachetnym językiem i nawoływały do miłości i braterstwa.

papaver pisze:Wybacz nie tedy droga. Nie będę więcej prawił morałów ale słyszałem wypowiedzi osób będącymi mediami, które trafiły tutaj na to forum jak zostały przyjęte, potraktowane.

Ja mogę tylko za siebie mówić, bo za słowa innych nie odpowiadam - ja ze swojej strony nigdy nie chciałem pokazać jakiemukolwiek medium, że się myli i "gada głupoty". Do Izy napisałem co miałem, do Gosi jeszcze nie, ale zaraz się to zrobi.

papaver pisze:Mamy dwie osoby, które są mediami , to Iza i Gosia, powinniście je pielęgnować oraz wykorzystać ich zdolności do pogłębiania wiedzy spirytystycznej i nie tylko a Wy co?
One muszą Wam udowadniać, że to nie są wytwory ich mózgu tylko przekaz od Ducha, wstyd tak nie dojdziecie do niczego!

Napisz proszę o kim dokładnie mówisz, ponieważ ja (znowu tylko za siebie) mogę powiedzieć, że nikt mi nic nie musi udowadniać, jeśli przekazy otrzymane będą się zgadzać z tym, co jestem w stanie przyjąć na logikę i co wyglądać będzie po przeanalizowaniu na sensowne słowa z których płynie spokój i miłość (z ich przekazów i ogólnego nastawienia właśnie to wyczytuję).

papaver pisze:Voldo, Twoje pytanie do mnie już sugeruje, że wiadomość od jednego medium to nie wiadomość wiarygodna!

Jeśli mówimy o tematach bardzo ważnych - np. właśnie podzielność Ducha - to tak, wiadomość od jednego Ducha (bo medium tylko przekazuje tę wiadomość) nie jest wiarygodna.
Jeśli przekaz dotyczy tego, jak powinno się postępować w życiu i zawiera w sobie nauki moralne i inne, to wtedy przekaz może (nie zawsze musi) być prawdziwy.
Jeśli chodzi o przekazy od bliskich - jak pokazał nam przykład choćby Chico, Duchy są w stanie potwierdzić swoją tożsamość, jeśli chcą zwrócić się do swoich bliskich (np. jeśli przekazy w snach nie skutkują, ponieważ dana osoba musi otrzymać "namacalną" wiadomość). Nie mówię oczywiście, że jest to coś złego, szczególnie w przypadku zmarłych dzieci/rodziców/bardzo bliskich przyjaciół czy innych członków rodziny.
Bardzo dobrze jest to pokazane choćby w filmie "Matki Chico Xaviera" - można "załapać obrazowo" o co chodzi.

papaver pisze:Naczytaliście się książek ale czytanie nie prowadzi do pogłębienia wiedzy praktycznej.

Zgodzę się.
Jak na razie jedyne co możemy zrobić w tym temacie to pomoc tym, której tej pomocy chcą, jak i wsparcie tych, którzy tego oczekują.

papaver pisze:Czy możesz powiedzieć z ilu mediów korzystał Allan Kardec pisząc swe dzieła?

Zielonego pojęcia nie mam.

papaver pisze:A czy wiesz o co mają sceptycy (podobni do tych na tym forum) pretensje do Allana Kardeca?

Jw.
Chciałbym wiedzieć o co mają pretensje.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 24 kwie 2014, 20:38

papaver pisze:
MADRID
Spirytystycznych Studies Association Madrytu
Adres: C / De la Bourse, 14 1st prawo.
E-mail:
espiritasmadrid@telefonica.es
Kod pocztowy: 28012
Web: http://www.espiritasmadrid.com
Miasto: Madryt

Na twoje uwagi, odpowiem tylko skierowaniem, cie na stronę Asociacion de Estudios Espiritas de Madrid. Możesz tam znaleźć, mnie na zdjęciach i jedno nawet jak rozmawiam z Divaldo.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 24 kwie 2014, 21:19

Zbyszek pisze:Możesz tam znaleźć, mnie na zdjęciach i jedno nawet jak rozmawiam z Divaldo

Mężczyzna w szarej koszuli , oparty o stół? :P

Re: papaver.
Spirytyzm albo będzie naukowy albo nie będzie go wcale.
Zachęcasz nas do łatwowierności.
Naszym zadaniem jest demaskowanie oszustów, jeśli to kogoś zniechęca to nie jest prawdziwym medium.
Pan Krzysztof Jackowski jest dla mnie medium bez wątpienia i to medium o dużym poziomie użyteczności spirytystycznej ( polecam jego "Zmarli mówią" cz 1 i 2).
Na pierwszy rzut oka przekazy, które otrzymaliście ( sztuczny księżyc, inkubator dusz) wskazują na jakiegoś Ducha żartownisia, ewentualnie Ducha pseudoświatłego.
Natomiast przekazy od pana Cybulskiego aż proszą się o porównanie ich ze stylem pisma żyjącego aktora.
Czy robiliście takie porównanie?
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Zbyszek » 24 kwie 2014, 21:50

:)
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 24 kwie 2014, 21:52

Megan i to jest chyba najzdrowsze podejście medium. :)
Mamy Boskie Prawo do wolności wyboru, i nie mam obowiązku wierzyć w każde słowo przekazane przez duchy poprzez medium. Voldo dobrze to napisał. Mamy prawo do tego by przekazy duchów sprawdzać, jeśli jest jakaś nieścisłość. Nie może być tak, że musimy im wierzyć, bo to słowa ducha.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: megan6 » 24 kwie 2014, 22:01

Co do Duchów one też są niedoskonałe i tak samo jak my ludzie nie mają wszelkiej wiedzy na wszelkie tematy i sprawy, a pewne rzeczy są przed nimi ukryte i dlatego one nie mogą się nimi podzielić jeśli nie dostaną zgody na to.
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: papaver » 25 kwie 2014, 05:16

Wyrażam tutaj tylko i wyłącznie swoje poglądy i nie oceniam nikogo.
Zbyszku wiedziałem od dawna, że masz w Hiszpanii bardzo dobre układy, nie pisałem o tym gdyż nie było takiej potrzeby a skoro się sam ujawniłeś to wspaniale. Na stronach, które podałem można dowiedzieć się kiedy i gdzie przyjmują media , można skorzystać z ich pomocy i wiedzy.
Nigdy nie można przekonać nie przekonanych. Każdy sam musi dojrzeć do tego momentu.
Tomaszu życzę Ci abyś stworzył na tym forum taką grupę spirytystyczno-mediumistyczną o jakiej piszesz i pracował z nią w opisany przez siebie sposób, naprawdę życzę Ci tego z całego serca. A kiedy to zrobisz jeśli doczekam ( mam przed sobą jeszcze 23 lata) powiem z czystym sumieniem jesteś WIELKIM TOMASZEM.
Życzę Wam wszystkim abyście wyszli po za granice czytania książek a zwłaszcza dzieł Allana Kardeca, które na całe szczęście przyjęliście w 100%, mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością nawet żeby każdy z Was nauczył się na pamięć wszystkich dzieł Allana Kardeca to nie posunie się w rozwoju ani "centymetr" przyjmując taką miarę. A minęło 100 lat od napisania tych książek.
Czytam iż inne dzieła innych badaczy mediumizmu nie znajdują tutaj na tym forum poparcia a nawet są kwestionowane jako niewiarygodne, każdy ma prawo do oceny. Może kiedyś zmienicie zdanie w miarę rozwoju osobistego.
Raymund BUCKLAND autor Wielkiej Księgi Komunikacji z Duchami ma dokładnie takie same zastrzeżenia do dzieł Allana Kardeca iż korzystał tylko z jednego medium, które mogło się mylić, gorąco polecam tę pozycję., zresztą nie tylko Buckland o tym wspomina.
Inni badacze, którzy o tym wspominają robią to w sposób bardzo delikatny, ale nie pomijają tego faktu.
Na temat mediumizmu, medium i kontaktów z Duchami na tym forum mogą wypowiadać się jedynie wg.mojej oceny trzy osoby tj.Gosia, Izabella i Zbyszek.
Pozostali powinni słuchać, uczyć się od nich i to może zmienić to forum w FORUM SPIRYTYSTYCZNE, obecnie jest ono spirytystyczne tylko z nazwy czyli martwe medialnie.
Osoby te na pewno założą osobny wątek i tam przeniesie się całe forum, życzę im wiele cierpliwości i wyrozumiałości a ja będę ich wspierał ze wszystkich sił, bo nie obejdzie się bez ataków.
Zabrałem tutaj głos po trzech latach czytania tego forum i dopóki nie ujawnią się tutaj wspomniane media szkoda jest zabierania głosu, to takie pisanie sztuka dla sztuki.
Już czytałem głos o porównaniu pisma Z.Cybulskiego z pismem pani Halinki, która wcale nie uważała się za medium, nie interesuje Was co Ludzie w Duchu przekazali tylko jak udowodnić, że jest to nie prawda co tam jest napisane, a może cały dokument jest fałszywy?
Dwie książki, które są wymienione na stronie dyktowań "Jak umierał Bóg" oraz "Co mówią zmarli" posiadam w komputerze i mogę zainteresowanym przesłać na adres prywatny.
Kiedyś współpracowałem z autorem tych wydań panem Robertem, Aleksandrem Gajdzińskim i przepisywałem rękopisy pani Halinki, stąd jestem w posiadaniu bardzo wielu dyktowań.
Przyjacielu Methyl może kiedyś zrozumiesz ten temat, przepraszam bardzo ale nie obrażaj żadnego Ducha, to że Ty tego nie rozumiesz to nie znaczy, że tego nie ma.
Od taki przykład prosty, posiadam ostrogę piętową, ten kto na to choruje wie jaki to ból (choroba osób wieku starszego) ponieważ Bóg dał choroby to dał też na nie lekarstwa, nie ma chorób nie uleczalnych (nie będę rozwijał tego tematu). Poprosiłem swojego przyjaciela medium spytaj przy okazji jak będziesz rozmawiał ze swoim Opiekunem jak pozbyć się bólu związanego z ostrogą piętową. Duch o imieniu SORBON podpowiedział iż należy korzeń mniszka lekarskiego rozgnieść i przykładać na bolącą pietę. Oczywiście po kilku kompresach ból ustąpił. A tak na marginesie Duch się przedstawił, opowiedział o sobie kiedy żył na Ziemi, kim był i co robił.
Nie wiem kto naopowiadał Wam takich bzdur, że Duchy chcą Wami zawładnąć, chcą Was zniewolić, już pisałem do osób dobrych przychodzą dobre Duchy, jeżeli zajmujecie się poważnym sprawami, przychodzą poważne Duchy. A jeżeli znajdzie się jakiś żartowniś to rozpoznacie go ze sposobu bycia, rozmowy, stylu pisania itd.
Zresztą macie na forum trzy osoby, które mogą Wam jeżeli tylko chcecie słuchać to wszystko opowiedzieć a są to historie jak z 1000 i jednej nocy. Jaka szkoda że nie chcecie słuchać naszych drogich mediów.
Szanujcie ich i słuchajcie bo źródła Waszej wiedzy to tylko teoria zaznaczam tylko teoria.
Jeżeli ktoś wywołuje Duchy dla zabawy nie może się spodziewać niczego dobrego.
Powinniście kiedyś osobiście uczestniczyć w takim seansie z udziałem medium piszącym a wówczas zmienilibyście zdanie na temat prawdziwości przekazów.
Na tym chciałbym zakończyć swój udział w tym forum.
Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. Jak to pisze Xenia ludzką rzeczą jest się mylić.
Oczywiście będę jak zawsze czytał co tutaj się dzieje, czekam na nowy wątek z udziałem naszych mediów.
A na koniec nachodzi mnie taka refleksja czy zauważyliście jak bardzo różnią się wypowiedzi Gosi i Izy od Waszych? W jakim są utrzymane tonie? O czym piszą?
Nie doszukujcie się wszędzie oszustwa ze strony Duchów i nie obrażajcie żadnego Ducha to czasami może się źle skończyć. Są to takie same istoty jak my tylko, że bez powłoki cielesnej.
Ponadto jak o nich mówicie mogą być przy Was, taką mają możliwość i z niej korzystają.
Gorąco pozdrawiam, życzę wszystkim szybkiego rozwoju duchowego.
Mój udział tutaj się skończył, jeżeli ktoś chciałby się ze mną skontaktować to proszę na priv.
A tobie Tomaszu zalecam więcej spokoju i wyrozumiałości, piastuj swoją funkcję z godnością i nie obrażaj się na nikogo za tego Przewodniczącego takie jest życie.
Pozdrawiam Maciej Komosiński.
papaver

Postautor: Pablo diaz » 25 kwie 2014, 05:46

Dla hispano języcznych dziś o godzinie 23 ciekawa wideo konferncja prowadzona przez Miguel Vera Gallego,tematem wykładu będzie ,,Znajmość przyszłości,,Zapraszam. link do czatu http://www.espiritismo.cc/modules.php?n ... &artid=358
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 25 kwie 2014, 10:45

papaver pisze:Nigdy nie można przekonać nie przekonanych. Każdy sam musi dojrzeć do tego momentu

Ależ można.
Zapytaj Duchy o jakiś fakt z mojego życia znany tylko mi i podziel się z nim na forum.
Wtedy wejdę pod stół i odszczekam co tam sobie Pan zażyczy :)
papaver pisze:mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością nawet żeby każdy z Was nauczył się na pamięć wszystkich dzieł Allana Kardeca to nie posunie się w rozwoju ani "centymetr" przyjmując taką miarę

Herezja. Ewentualnie źle sformułowana myśl. Książki Kardeca stymulują przede wszystkim rozwój moralny.
Mediumizmu moim zdaniem wyuczyć się nie da. Albo się jest "z nadania" albo nie.
papaver pisze:Już czytałem głos o porównaniu pisma Z.Cybulskiego z pismem pani Halinki, która wcale nie uważała się za medium, nie interesuje Was co Ludzie w Duchu przekazali tylko jak udowodnić, że jest to nie prawda co tam jest napisane, a może cały dokument jest fałszywy?

Czy mógłbyś wrzucić tłumaczenie przekazu od p. Cybulskiego tutaj? Strasznie ciężko odczytać to pismo.
papaver pisze:Przyjacielu Methyl może kiedyś zrozumiesz ten temat, przepraszam bardzo ale nie obrażaj żadnego Ducha, to że Ty tego nie rozumiesz to nie znaczy, że tego nie ma

Nie rozumiem Twojego podejścia do tematu. Nie wolno łykać wszystkiego jak młody delfin - tylko dzieci są tak łatwowierne.
Przekazy od duchów interesują mnie o tyle o ile mówią o rzeczach sensownych, mądrych i dobrych.
Dostałem od Boga sitko w postaci rozumu, przez które mam obowiązek filtrować informacje z potoku bzdur i banialuk - bez względu na ich źródło.
papaver pisze:Nie wiem kto naopowiadał Wam takich bzdur, że Duchy chcą Wami zawładnąć, chcą Was zniewolić

Już gdzieś zdaje mi się czytałem o pierwszym stopniu opętania medium jakim jest FASCYNACJA, bezkrytyczne podejście do otrzymywanych przekazów bez względu na to jak irracjonalne by nie były.
Bardzo zaciekawił mnie Twój przypadek.
papaver pisze:Zresztą macie na forum trzy osoby, które mogą Wam jeżeli tylko chcecie słuchać to wszystko opowiedzieć a są to historie jak z 1000 i jednej nocy

Piękne opowieści Szeherezady były jednak bajkami :?
papaver pisze:Mój udział tutaj się skończył, jeżeli ktoś chciałby się ze mną skontaktować to proszę na priv

A Szkoda.
Wydajesz się sympatycznym człowiekiem, może trochę za bardzo fantazjujesz, ale ja lubię taka fantazję :P
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Xsenia » 25 kwie 2014, 11:56

papaver pisze:Nie wiem kto naopowiadał Wam takich bzdur, że Duchy chcą Wami zawładnąć, chcą Was zniewolić, już pisałem do osób dobrych przychodzą dobre Duchy,

Opowiadają to forumowicze, którzy zetknęli się z takimi duchami:
viewtopic.php?f=6&t=2087
Czy według ciebie Macieju ten forumowicz kłamie? przyśniło mu się to? czy jednak zdarzyło się naprawdę? Tam dzieci spotkały się ze złośliwym duchem. Czyżbyś sugerował, że te dzieci były złe i złośliwe, i dlatego przyciągnęły takiego ducha?
I wrócę trochę do Gaby, bo to w końcu jej wątek. Niech poczyta co się działo w przytoczonym przeze mnie wątku. Duch, który opanowywał ciała dzieci. Czy wiesz Gaba jakie skutki byłyby gdyby taki duch naruszył dopiero co tworzącą się więź duszy i ciała twojego nienarodzonego dziecka? Ja nie wiem, ale mogę się domyślić, że wesoło mogłoby nie być.
Nie mówię ci tu Gaba, żebyś zrezygnowała z mediumizmu. Proszę cię tylko byś była ostrożna. Dla dobra twojego i twojego nienarodzonego dziecka :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!