Dzień dobry

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Dzień dobry

Postautor: atalia » 08 kwie 2014, 20:31

Nie uwazasz się za osobe szczególnie UDUCHOWIONĄ Marcinie. A to ciekawe podejście - spirytysta, który nie uznaje DUCHA. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 09 kwie 2014, 07:36

Bog nie jest przypisany do zadnej religii...Bog stoi ponad religiami dlatego nie mysl, ze jak sie modlisz to musi to byc modlitwa chrzescijanska. Chrzescijanstwo to jedna z wielu drog do Boga ale nie jedyna. W modlitwie wazna jest intencja i szczerosc...modl sie wlasnymi slowami do BOGA KOSMICZNEGO...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 09 kwie 2014, 07:37

atalia pisze:Nie uwazasz się za osobe szczególnie UDUCHOWIONĄ Marcinie. A to ciekawe podejście - spirytysta, który nie uznaje DUCHA. ;)

Jestem BEZDUSZNY :D
Miałem na myśli to, że nie doświadczam uniesień mistycznych, ekstazy, głębokiej więzi ze Stwórcą, a modlitwa nie jest dla mnie większym przeżyciem niż czytanie książki. Oczywiście nie odmawiam wartości poznawczych wyżej wymienionym działaniom, ale jak wcześniej wspomniałem, posiadam tu tylko niejasne intuicje...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 09 kwie 2014, 08:06

Świetnie to wyjasniłeś, choć pozwoliłam sobie zazartować. A moja postawa wobec spraw wyzszej natury jest podobna.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 09 kwie 2014, 09:30

Witaj Sonorny. To, że dostrzegasz potrzebę u ducha to już duży postęp. To nic, że nie potrafisz się modlić. Wystarczy, że podejdziesz do tego ducha z miłością, tj. uczuciem sympatii i współczucia. Słowa, które będziesz do niego wymawiać mogą być jak życzenia. Zastanów się, czego możesz życzyć temu duchowi. Można powiedzieć przecież np. "jeśli jesteś mój bracie nieszczęśliwy, życzę Ci, by to nieszczęście z Ciebie spadło, byś zaznał wytchnienia, spokoju, by było Ci dobrze, by przyszedł do Ciebie inny duch i pomógł oderwać Ci się od Ziemi. Życzę Ci, byś nigdy już nie musiał błąkać się pomiędzy ludźmi. Proszę o to inne duchy, które potrafią pomóc i zabrać Cię stąd, by to zrobiły".
Widzisz? To nie takie trudne, a może pomóc. Warto na pewno spróbować. Pamiętaj jednak, że czasami nie wystarczy pojedynczy raz. O pomoc dla niektórych duchów trzeba prosić wielokrotnie, dlatego ważna jest tu Twoja cierpliwość i zrozumienie. Pozdrawiam
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 09 kwie 2014, 09:47

Sonorny pisze:Dziękuję za szybką odpowiedź. Ze szczerą modlitwą jest taki zasadniczy problem, że jestem osobą niewierzącą.

Faktycznie to dosyć niecodzienna sytuacja że akceptujesz istnienie duchów i jednocześnie nie akceptujesz istnienia Boga.

W moim rozumieniu , każdy z nas ma swojego opiekuna , opiekunowie mają swoich opiekunów i tak dalej aż do Boga który jest "szefem wszystkich szefów" - w rozumieniu bardziej mentorem wszystkich mentorów albo opiekunem wszystkich opiekunów.

Mówi się też że jesteśmy wszyscy dziećmi Boga i to wyobrażenie też do mnie trafia - pozwala nam myśleć o Bogu jako o takim dobrym rodzicu który o nas dba a co ważniejsze - o innych ludziach jako o naszych braciach/siostrach ; takie myślenie pozwala mi myśleć dobrze o ludziach z pewną wyrozumiałością i starać się ich zrozumieć.

Tak jak powiedziała Nikita , jeżeli ktoś ma problem ze słowem Bóg i wyobrażeniami osobowymi , można używać wyrażenia "Najdoskonalsza kosmiczna energia" (itd.)

Tak czy inaczej przekazy duchów wskazują że należy tą relację z Bogiem rozwijać. :)

Mediumizm (widzisz duchy) - nie wiem czy czytałeś już artykuł na temat mediumizmu http://www.portal.spirytyzm.pl/medium/

pozdrawiam
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Poprzednia

Wróć do Witamy!